EN
FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Kraamgeld, wat is dat?

In Wallonië ontvang je bij de geboorte of adoptie van je kindje een éénmalige geboortepremie van € 1.340,90. Hiermee kun je bijvoorbeeld de uitzet van je kindje bekostigen. Handig toch? Bij een meerling krijg je dit bedrag voor elk kindje. Doe je de aanvraag voor je kraamgeld al tijdens de zwangerschap, dan kun je je kraamgeld al ontvangen vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum. Na de geboorte van je kindje onderzoeken wij automatisch je recht op de maandelijkse Waalse kinderbijslag, hiervoor hoef je niets meer te doen.

Je kraamgeld in Wallonië: € 1.340,90 voor elk kindje

Vraag het op tijd aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Vraag nu je kraamgeld van € 1.340,90 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je kraamgeld of geboortepremie in Wallonië al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je kraamgeld al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!

Jouw tijdslijn

Vul hiernaast de vermoedelijke geboortedatum (DD/MM/JJJJ) en je postcode in en ontdek wanneer je je kraamgeld en kinderbijslag ontvangt.
Je bent zwanger: vraag je kraamgeld op tijd aan en ontvang het vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum
Je kraamgeld wordt ten vroegste uitbetaald op dd/mm/jjjj
De vermoedelijke geboortedatum van je kindje is dd/mm/jjjj
Je hebt recht op kinderbijslag vanaf mm/jjjj (hiervoor hoef je niets meer te doen)
Je kinderbijslag wordt voor de eerste keer uitbetaald rond dd/mm/jjjj
Je ontvangt daarna elke maand je kinderbijslag

Aanvraag en uitbetaling

Vanaf wanneer kun je het kraamgeld aanvragen?
Voor de geboorte
In Wallonië kun je al tijdens je zwangerschap je geboortepremie aanvragen.

Doe je dit op tijd, dan kun je je geboortepremie al ontvangen vanaf 2 maanden vóór je uitgerekende bevallingsdatum.

Om het geboortepremie te kunnen uitbetalen, hebben wij ook een doktersattest nodig waarop staat dat je minstens 5 maanden zwanger bent. Je kunt dit attest meteen bij je aanvraag voegen of het ons later bezorgen. Om je te helpen, herinneren wij je hieraan op het juiste moment zodat je je geboortepremie mooi op tijd ontvangt.
Meer over kraamgeld en kinderbijslag
Na de geboorte
Je kunt je kraamgeld ook nog na de geboorte van je baby aanvragen. Je hebt recht op kraamgeld tot 5 jaar na de geboorte van je kindje. Dit kan door ons online formulier in te vullen of het origineel geboorteattest dat je ontvangen hebt van de gemeente door te sturen (per post of e-mail) naar je dichtstbijzijnde Parentia-kantoor.

Meer over kraamgeld en kinderbijslag
Wie vraagt het kraamgeld aan?
Het is de (toekomstige) mama die het kraamgeld aanvraagt omdat het ook aan haar wordt uitbetaald.

Meer over kraamgeld en kinderbijslag
Wanneer wordt het kraamgeld uitbetaald?
Voor de geboorte
Doe je snel tijdens je zwangerschap je aanvraag, dan kun je je kraamgeld al ontvangen vanaf 2 maanden vóór je uitgerekende bevallingsdatum. Zo kun je de komst van je baby tot in de puntjes voorbereiden!
Na de geboorte
Als je baby al geboren is, ontvang je je kraamgeld zo snel mogelijk na je aanvraag of nadat we het geboorteattest ontvangen hebben.

Wat is je huidige situatie?

Zwangerschap en bevalling. 
Een tweeling of meerling?
Je krijgt voor elk kind een eenmalige geboortepremie van € 1.340,90. Je moet er enkel op letten dat het zwangerschapsattest dat je bij je aanvraag voegt, preciseert dat je al 5 maanden zwanger bent van een meerling.

Meer over meerling op komst
Bevallen in het buitenland
Verschillende internationale richtlijnen regelen dan de toekenning van het kraamgeld en de kinderbijslag. Neem contact op met Parentia voor meer info.

Meer over bevallen in het buitenland
Mijn kindje heeft een handicap of een aandoening
Neem contact met ons op, zodat we kunnen nagaan of je recht hebt op een verhoogde kinderbijslag.

Meer over financiële steun bij een handicap of aandoening
Wat als het anders loopt?
We begrijpen hoe pijnlijk en ingrijpend een miskraam of verlies van je kindje bij de geboorte kan zijn. Laat je omringen door mensen waarop je kunt steunen. Ook wij staan klaar om op je vragen te antwoorden. Indien je zwangerschap meer dan 180 dagen heeft geduurd, heb je ook recht op kraamgeld (verstuur ons de ‘akte van levenloos kind’ die je krijgt van je gemeente). 

Meer over overlijden bij de geboorte
Ik adopteer een kind
In geval van adoptie heb je ook recht op een éénmalige premie, met name de adoptiepremie. Van zodra je het verzoekschrift tot adoptie hebt ingediend bij de rechtbank kun je deze adoptiepremie aanvragen. Je hebt recht op de adoptiepremie tot 5 jaar na de adoptie van je kindje.

Meer over adoptie en de adoptiepremie
Moederschapsrust en -verlof
Ik wil eerder moederschapsrust nemen
Voor de geboorte kun je 6 weken zwangerschapsverlof (8 bij een meerling) nemen waarvan 1 verplicht. Na de geboorte heb je recht op minimaal 9 weken bevallingsverlof.

Meer over bevallingsverlof
Ik ben zelfstandige en wil moederschapsrust nemen
Je hebt als zelfstandige recht op 12 weken (13 voor een meerling). 3 hiervan moet je verplicht opnemen, waarvan 1 voor de geboorte.
Als zelfstandige heb je ook recht op moederschapshulp.

Meer over moederschapshulp

Waarom is Parentia een goede keuze?

Meer weten over Parentia
1
Beheer je online dossier met My Parentia
Je vindt er als ouder een handig overzicht van alles wat met de uitbetaling van je kinderbijslag te maken heeft (betalingsdata, attesten, wijziging rekeningnummer,…).

Ga naar My Parentia
2
Hulp bij je gezinsadministratie
Je vindt bij ons een helder antwoord op je vragen over je gezinsadministratie en geven je tips om deze op orde te hebben. Je administratie was nog nooit zo eenvoudig!
Ga naar Gezinsadministratie
3
Volg de administratie voor elk kind in de Parentia Check! app
Onze Parentia Check! app geeft je een handig overzicht van alle administratieve stappen die je voor je kind(eren) moet nemen. Volg en plan je taken, zo zie je nooit meer iets over het hoofd!
Download Parentia Check!
4
Correcte uitbetaling en advies op maat
Wij zorgen elke maand voor een stipte en correcte betaling van je kinderbijslag en zorgen dat je alle toeslagen krijgt waar je recht op hebt. Je kunt ons makkelijk bereiken voor snel en persoonlijk advies.
Bereken je kinderbijslag

Dit is wat onze gezinnen zeggen

Kaoutar
8 maanden zwanger
"Het kraamgeld aanvragen ging heel gemakkelijk. Bij vragen werd ik snel geholpen. De uitleg was zeer helder. Vriendelijk bedankt!"
Kevin
Al 4 jaar aangesloten bij Parentia
"Aangenaam personeel, steeds beleefde en professionele dienstverlening, soms wat langere wachttijden maar gezien de enorme toestroom kan ik dit wel begrijpen. Nog altijd een zeer tevreden klant!"
Tamara
Sinds kort aangesloten bij Parentia
"Ik kan Parentia enkel aanraden. Ze zijn vriendelijk aan telefoon en helpen snel bij problemen of vragen."

Wat moet je nog in orde brengen voor de geboorte?

1. Breng je werkgever op de hoogte Doe dit ten laatste zeven weken voor de bevalling. Bezorg je werkgever een doktersattest dat je uitgerekende bevallingsdatum vermeldt. Van zodra je werkgever op de hoogte is van je zwangerschap ben je ook beschermd tegen ontslag.


2. Een vroedvrouw en huishoudhulp: geen overbodige luxe!

De eerste weken na je bevalling zullen een hele aanpassing zijn, waarbij je alle hulp wel kunt gebruiken. Vraag best enkele maanden voor de geboorte al een vroedvrouw en eventueel een huishoudhulp aan, via je mutualiteit. Een vroedvrouw staat je bij met medische begeleiding tijdens en na de zwangerschap. Een huishoudhulp helpt je bij de verzorging van je baby en licht huishoudelijk werk.


3. Geef de geboorte van je kindje aan

Binnen de 15 dagen na de geboorte moet je de geboorteaangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je kindje geboren werd. Hiervoor heb je de identiteitskaart nodig van beide ouders, het medische geboorteattest en eventueel ook je trouwboekje of de erkenningsakte voor de geboorte. Soms kun je in de kraamkliniek de geboorte aangeven.


4. Breng de nodige instanties op de hoogte:

  • Je ziekenfonds
  • De kinderopvang zodat ze weten wanneer ze je kindje mogen verwachten
  • Je verzekeraar: voeg je kindje toe aan je eventuele hospitalisatie- of familiale verzekering
  • Office de la Naissance et de l’Enfance (ONE)

Gezinsadministratie

Je kunt bij Parentia altijd een helder antwoord vinden op je vragen over je gezinsadministratie.
Artikel
De Tijdstip van Elise Mottet: “Vertrouw op routine en vrienden.”
Artikel
Gewoontes creëren en loslaten: Sarahs Tijdstips voor jonge ouders