Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Gewoontes creëren en loslaten: Sarahs Tijdstips voor jonge ouders

Sarah Ben Abid is een blogster en Instagramster en vooral mama van twee jonge kinderen: Lyam (°2020) en Lyna (°2021). Sarah geeft via haar sociale media tips aan ouders die op zoek zijn naar persoonlijke groei. Voel jij je soms ook overweldigd door je nieuwe leven als vader of moeder? Lees dan hier Sarahs Tijdstips! 

Waarom is persoonlijke groei als ouder belangrijk?

“Als mama of papa is het niet altijd gemakkelijk om nog tijd over te houden voor je zelfontwikkeling”, zegt Sarah. “Maar het is net zo belangrijk om zelf rustig en tevreden te zijn om zo ook je kinderen gemoedsrust te kunnen geven. Als jij strest, strest je kroost mee mee.” Daarom is Sarahs belangrijkste Tijdstip: leer loslaten! “Ik was altijd heel erg georganiseerd, op het manische af. Als je mama wordt, besef je dat het onmogelijk is om de hele tijd de controle te houden. Soms moet je gewoon loslaten!”

Loslaten ≠ chaos

Moet je alles dan maar laten hangen als kersverse ouder? “Au contraire!”, vindt Sarah. “Organisatie en loslaten lijken misschien wel tegengestelde begrippen, maar het is net wanneer je je organisatie op punt hebt, dat je ook gemakkelijker kunt loslaten. Ongeorganiseerde ouders zijn vaak overweldigd door het leven. Dan gaat loslaten een pak moeilijker.”

Het belang van gewoontes in je leven en externe hulp

Hoe kun je je dan als ouder zó organiseren dat je kunt loslaten? Sarah: “Na de geboorte van Lyam heb ik snel een aantal gewoontes gecreëerd. Mijn zoon weet precies wat hij ’s ochtends moet doen als hij wakker wordt en ook ’s avonds als hij gaat slapen weet hij wat van hem verwacht wordt. Die gewoontes bieden een houvast, zowel voor ons als voor onze kinderen. Het geeft je als ouder een beetje ademruimte en je gezin een gevoel van veiligheid. Alles komt goed!”

In delegeren zit het woordje ‘eren’ … 

Zijn de rituelen en gewoontes even niet toereikend en voel je dat je aan een pauze toe bent? Delegeer dan de taken. Schakel de hulp van je partner in, of laat een van je familieleden op de kinderen passen. “Vroeger vond ik het heel moeilijk om hulp in te roepen, maar eigenlijk is dat een essentieel onderdeel van goed ouderschap”, vindt Sarah. “Mijn partner en ik hebben het geluk dat we op onze familie kunnen rekenen. De grootouders, ooms, tantes, … Ze staan allemaal klaar om te helpen. En zo houden wij als koppel ook nog momenten voor ons twee over.”

Streef niet naar perfectie – maar doe je best

Sarahs laatste Tijdstip om de tijd als ouder beter te kunnen beleven, is om de perfectie als doel los te laten. “Niemand kan zich de klok rond aan 100% smijten. De ene dag voel je je al beter dan de andere; het is helemaal oké om je daar ook naar te gedragen. Een goede ouder doet niet per se méér dan hij of zij kan, maar doet gewoon zijn of haar best.”

Ook je best doen voor je paperassen?  

Parentia staat je als erkende uitbetaler van het Groeipakket (Vlaanderen) en kinderbijslag (Brussel, Wallonië) bij in je gezinsadministratie. We begrijpen dat het ouderschap heel wat administratieve rompslomp met zich meebrengt. Met onze Tijdstips, Factchecks, dossiers en checklists willen we jou het leven als ouder net dat tikkeltje gemakkelijker maken.   

De Tijdstips van Parentia 

De ochtendrush, meetings die uitlopen en in ‘t weekend je bengels van de ene hobby naar de andere brengen: als mama of papa loop je jezelf wel eens voorbij. Vraag je je soms af hoe andere ouders het voor mekaar krijgen? Parentia verzamelde bij twaalf bekende en minder bekende mama’s en papa’s handige Tijdstips voor meer tijd voor wat écht telt.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!