Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Tijd winnen als ouder? Volg de Tijdstips van Mathilde!

De komst van een kindje brengt veel grote veranderingen teweeg in het leven van de ouders, zeker als ze voor de eerste keer mama en papa worden! Dat ondervond Mathilde, mama van de kleine Paolo (°2022), aan den lijve. Hoe zij erin geslaagd is om te wennen aan haar nieuwe leven? En hoe ze nog tijd overhoudt voor wat écht telt als ouder? Dat lees je hier!

“Hulp inroepen, hulp inroepen en … hulp inroepen!”

“We beseffen als samenleving niet altijd dat een jonge mama er best vaak alleen voor staat”, vindt Mathilde. “Je partner heeft slechts enkele dagen geboorteverlof, daarna blijf jij als mama achter bij de baby, in dat hele nieuwe levensritme. Daarom is de hulp van mensen uit je naaste omgeving heel belangrijk. Durf die inroepen.”
“Ik heb ook professionele hulp ingeschakeld om tijd te winnen: ik heb een huishoudster (in Vlaanderen kun je kraamzorg en kraamhulp krijgen, nvdr.) en ik laat mijn boodschappen aan huis leveren.” Daarnaast liet Mathilde zich door haar vroedvrouw doorverwijzen naar de juiste personen voor postnatale medische zorgen. “Ook zo won ik tijd: ik moest al niet meer zoeken bij wie ik voor welke behandeling terechtkon.

It takes two to tango

Ten slotte is het belangrijk dat je een goed team vormt met je partner. Jullie zijn met twee begonnen aan een doldwaas avontuur en je moet op elkaar kunnen rekenen. “Mijn partner heeft me enorm geholpen bij de eerste administratieve regelingen, zoals de geboorteaangifte. Hij was ook een grote morele steun tijdens de onderbroken nachten in de periode dat ik borstvoeding gaf.”
Dat teamwerk tussen Mathilde en haar partner Paco uit zich in een strakke dagindeling. “Mijn vriend en ik maken alles op voorhand klaar. ’s Avonds bereiden we de flesjes voor die Paolo ’s nachts drinkt; daardoor winnen we enkele minuten slaap. Binnenkort gaat hij naar de crèche en zullen we dus ook zijn rugzakje de avond ervoor al klaarmaken.” Ten slotte maakte de overstap van borstvoeding naar flessenvoeding het leven van Mathilde en Paco voelbaar rustiger. “Dankzij de flesjes konden we ons beter organiseren en duidelijkere structuur scheppen in de maaltijden, de dutjes en de nachten.”

Tijd voor wat echt telt

“Ik was onder de indruk van de hoeveelheid administratie die je moet regelen wanneer je mama wordt. Maar het zou zonde zijn om daarop te focussen en de mooie momenten met je kindje te missen – daar krijg je achteraf spijt van.” Parentia staat jonge ouders graag bij in hun administratieve regelingen. Check onze dossiers, checklists en infographics vol nuttige info … en vergeet je startbedrag of kraamgeld niet aan te vragen!
De Tijdstips van Parentia
De ochtendrush, meetings die uitlopen en in ‘t weekend je bengels van de ene hobby naar de andere brengen: als mama of papa loop je jezelf wel eens voorbij. Vraag je je soms af hoe andere ouders het voor mekaar krijgen? Parentia verzamelde bij twaalf bekende en minder bekende mama’s en papa’s handige tijdstips voor meer tijd voor wat écht telt. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!