Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Kindje adopteren?

De regels voor het startbedrag adoptie in Vlaanderen

Een kindje adopteren gaat gepaard met strikte procedures en meestal met lange wachttijden. Nadat het hele adoptieproces is afgerond, is het adoptiekind eindelijk jouw kindje. Wist je dat je een startbedrag adoptie kunt aanvragen zodra het kind deel uitmaakt van je gezin? Ontdek hier de regels voor wie in Vlaanderen woont. 

Adoptie: voorwaarden startbedrag adoptie

Om in Vlaanderen recht te hebben op het startbedrag adoptie, moeten jij als adoptieouder en je adoptiekind aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • je adoptiekind woont officieel in Vlaanderen.
 • je adoptiekind voldoet aan de voorwaarden die voor andere kinderen gelden om het Groeipakket te krijgen (studie en opleidingschoolverlaterkind met een beperking).
 • je hebt een verzoekschrift tot adoptie ingediend of een adoptieakte ondertekend.
 • Voor de adoptie van zowel minder- als meerderjarige kinderen in België moet je een verzoekschrift tot adoptie indienen bij de familierechtbank.
 •  Voor een buitenlandse adoptie …
     • … moet een adoptieakte ondertekend zijn volgens de wetgeving van het land van herkomst.
     • … moet je bij de familierechtbank een verzoekschrift tot adoptie indienen. Doe je dit niet, dan moet je een buitenlandse adoptiebeslissing of een buitenlandse beslissing tot plaatsing met het oog op adoptie kunnen voorleggen.

  Hoeveel en wanneer wordt het betaald?

  Het startbedrag adoptie bedraagt in Vlaanderen € 1.214,49 per kind. 

  Zodra we de nodige documenten en gegevens ontvangen hebben, betalen we als uitbetaler van het Groeipakket, het startbedrag adoptie zo snel mogelijk uit. Hebben we je bankrekening in je bezit, dan ontvang je daarop je startbedrag adoptie. Zo niet, krijg je een circulaire cheque. 

  Hoe vraag je het aan en wie doet de aanvraag?

  Jij als adoptieouder of je partner (echtgenoot, echtgenote of samenwonende) kunnen het startbedrag adoptie aanvragen. 

  Je kunt de aanvraag indienen vanaf het ogenblik dat de binnen- of buitenlandse adoptieprocedure opgestart is en het kind deel uitmaakt van je gezin. 

  Om de premie te kunnen uitbetalen, moeten wij als uitbetalingsactor beschikken over: 

  • de datum wanneer het geadopteerd kind bij jou gedomicilieerd is in Vlaanderen; 

  • je geeft het best je bankrekeningnummer door. Een storting is snel en veilig. Doe je dit niet, dan krijg je een circulaire cheque. 

   

  Wie ontvangt het startbedrag adoptie?

  Als jij als alleenstaande een kind adopteert, dan betalen we het startbedrag adoptie aan jou uit. Als jij en je partner een kindje adopteren, dan storten we het startbedrag adoptie op de rekening die jullie hebben gekozen.  

  Wezenbijslag: een speciale situatie

  Als zowel een biologische als een adoptieouder overlijden bij een gewone adoptie, kan de wezentoeslag van toepassing zijn. Bij een ‘volle’ adoptie (waar de band met de natuurlijke ouders is verdwenen), kan enkel het overlijden van een adoptieouder recht geven op wezenbijslag. Voor meer informatie kun je terecht bij je consulent.

  Stel je vraag online

  Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!