Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb je recht op Groeipakket als schoolverlater?

Afgestudeerd, wat nu?

Ben je afgestudeerd of heb je je studies vroegtijdig beëindigd? Je hebt als schoolverlater ook nog twaalf maanden recht op het Groeipakket ook al ben je niet ingeschreven bij de VDAB. Schrijf je het best in als werkzoekende bij VDAB. Dat is niet verplicht, maar op die manier kun je nog een inschakelings- of werkloosheidsuitkering ontvangen.

Voorwaarden

Wanneer heb je recht op het Groeipakket als schoolverlater?
Wanneer je de schoolbanken verlaat, heb je nog 12 maanden recht op gezinsbijslag. Deze periode start op de volgende momenten:
  • Op de eerste dag van de maand na je 18de verjaardag, als je op dat moment niet meer studeert.
  • Op de eerste dag van de maand na je 21ste verjaardag, wanneer je op dat moment een zorgtoeslag krijgt en als je niet studeert.
  • Op de eerste dag van de maand na het einde van je studies, als je deze stopzet in de loop van het school- of academiejaar.
  • Op de eerste dag van de maand na het einde van je stage in het kader van een openbaar ambt of na een onderbreking van je stage.
  • Op de eerste dag van de maand nadat je je thesis hebt ingediend.
  • Op de eerste dag van de maand na de zomervakantie als je niet verder studeert. Deze dag valt op 1 september als je niet-hoger onderwijs hebt gevolgd of op 1 oktober als je hoger onderwijs hebt gevolgd.

Hoe inschrijven bij de VDAB?

Hoe moet je je inschrijven als werkzoekende bij de VDAB?
Wanneer je in Vlaanderen woont, schrijf je je het best in als werkzoekende bij VDAB (is geen voorwaarde om recht te hebben op gezinsbijslag). Dat kan op twee manieren:
  • via de VDAB-website
  • op het gratis nummer 0800/30 700 (elke werkdag van 8 u tot 19 u)
Met de inschrijving als werkzoekende start je je wachttijd van een jaar beroepsinschakelingstijd. Na deze periode zal je een inschakelingsuitkering genieten wanneer je jonger dan 25 jaar bent.

Ben je 25 jaar of ouder? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden recht op een werkloosheiduitkering hebben. Vraag meer informatie bij VDAB of RVA

Wanneer krijg je geen Groeipakket meer?

Ontvang je een sociale uitkering of ben je aan het werk tijdens de twaalf maanden dat je het Groeipakket ontvangt als schoolverlater? Dan wordt je gezinsbijslag geschorst zonder verlenging in de volgende situaties:
  • Je werkt meer dan 600 uur per jaar met een studentencontract. Het loon dat je verdient als jobstudent heeft geen invloed op je Groeipakket. Je ontvangt geen gezinsbijslag vanaf het moment je de 600 uur hebt overschreden.
  • Je werkt meer dan 80 uur per maand als bediende of arbeider. Je ontvangt geen gezinsbijslag voor de maanden waarin je meer dan 80 uur per maand werkt.
    Voorbeeld:
  • Steven heeft zijn studies niet-hoger onderwijs beëindigd op 30 juni 2021. De periode van 12 maanden als schoolverlater loopt van 1 september 2021 tot 31 augustus 2022. Van 1 maart 2022 tot 31 mei 2022 werkt hij meer dan 80 uren per maand, vanaf 1 juni 2022 werkt hij niet meer tot einde december 2022. Hij heeft recht op het Groeipakket als schoolverlater van 1 september 2021 tot 29 februari 2022 en daarna opnieuw van 1 juni 2022 tot 31 augustus 2022.
  • Je bent zelfstandige in hoofdberoep (je betaalt een volledige sociale bijdrage). Je ontvangt geen gezinsbijslag voor de maanden waarin je als zelfstandige werkt.
De maanden waarin je een sociale uitkering (ziekte, invaliditeit, arbeidsongevallen, werkloosheid, IVT…)ontvangt, krijg je geen gezinsbijslag. Een leefloon wordt niet beschouwd als een sociale uitkering.

Wanneer je aan de slag gaat als vrijwilliger of als vrijwillige militair, blijf je het Groeipakket ontvangen.

Let op: breng ons meteen op de hoogte als je beroepssituatie wijzigt. Zo vermijd je een onaangename terugvordering van je Groeipakket. 

Wat als je terug gaat studeren

De periode van twaalf maanden waarin je nog gezinsbijslag krijgt, kan worden opgeschort als je beslist om opnieuw te gaan studeren. De resterende maanden lopen na afloop van je studies verder. Je hebt slechts éénmaal recht op 12 maand als schoolverlater. Is je rugzakje van 12 maanden op en heb je geen andere rechtgevende basis om gezinsbijslag te ontvangen, dan stopt je recht.

Voorbeeld:
Stijn stopt met studeren op 28 februari 2019. Zijn periode als schoolverlater voor 12 maanden start op 1 maart 2019. Hij heeft recht tot 29 februari 2020 als schoolverlater. Op 1 oktober 2019 herbegint hij zijn studies en hij heeft vanaf oktober recht op het Groeipakket als student. Hij behoudt dus nog recht op 5 maanden Groeipakket als schoolverlater bij het einde van de studies, omdat hij al 7 maanden (van maart 2019 tot en met september 2019) van zijn rugzak van 12 maanden heeft opgebruikt.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!