Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Ik verwacht een meerling. Hoe zit dit in elkaar en waar heb ik recht op?

Sommige zwangerschappen zijn specialer dan andere. Je wordt niet mama van één, maar van twéé of meer kindjes. Je noden zijn dan ook anders dan gewoonlijk. Ze vragen iets meer aandacht, met als gevolg dat je ook nood hebt aan een specifieke opvolging.

Hoe wordt je zwangerschap opgevolgd?

Geen paniek, je staat er niet alleen voor! Verschillende deskundigen, zoals de gynaecoloog of de vroedvrouw, begeleiden je tijdens de zwangerschap,. Meerlingzwangerschappen vragen  een specifieke opvolging binnen een structuur die aangepast is om meerdere baby’s, indien nodig, te verwelkomen op de dienst neonatologie.

De gynaecoloog of verloskundige

De gynaecoloog of verloskundige is een arts gespecialiseerd in de begeleiding van zwangerschappen en bevallingen. Een meerlingzwangerschap betekent immers een grotere belasting voor de toekomstige mama, zowel op fysiek als emotioneel vlak. 

De vroedvrouw

De vroedvrouw kan eventueel in samenwerking met de gynaecoloog :

 • de opvolging thuis op zich nemen;
 • zorg verlenen en raad geven voor een goed verloop van de zwangerschap;
 • de ouders voorbereiden op de geboorte;
 • postnatale zorg verlenen : tijdens de 1ste levensweken kan zij zolang het nodig is zowel de moeder als de pasgeborenen verzorgen, evenals ondersteuning bieden bij borstvoeding.

Vraag kraamzorg aan

In Vlaanderen en bij Nederlandstalige diensten in Brussel heb je recht op kraamzorg. Dit bestaat uit medische zorgverlening door een vroedvrouw en huishoudelijke hulp door een kraamverzorg(st)er. Deze dienst is niet beschikbaar in Wallonië en Franstalig Brussel.

Vraag hulp aan de ONE

Woon je in Wallonië of Brussel en je bent Franstalig? Dan kun je hulp vragen aan de ONE (Office de la naissance et de l’enfance). Een medisch-sociaal werknemer (travailleur médico-social) komt je begeleiden of advies geven. Dit kan een sociaal assistent(e) of verpleegster zijn.

Welke administratieve stappen moet je ondernemen?

We zetten alles voor je op een rijtje. Onderneem deze stappen liefst voor de bevalling.

Vraag je startbedrag of geboortepremie en Groeipakket of kinderbijslag aan

Bij de geboorte van elk kind heb je in Vlaanderen recht op het startbedrag en het Groeipakket  daar waar je in Wallonië en Brussel recht hebt op kraamgeld en kinderbijslag.
Bij Parentia kun je je aanvraag indienen  tijdens je zwangerschap. De geboorte premie wordt ten vroegste 2 maanden vóór de voorziene bevallingsdatum betaald. Zodra je kinderen geboren zijn, betalen we het Groeipakket of de kinderbijslag. Je ontvangt dit bedrag rond de 8ste dag van de volgende maand.

Vergeet de geboorteaangifte niet

Je moet binnen de 15 kalenderdagen na de geboorte de kinderen aangeven bij de dienst Burgerlijke Stand van de gemeente waar ze geboren zijn. Na deze aangifte ontvang je documenten bestemd voor verschillende organisaties. Ons artikel over de geboorteaangifte legt het je allemaal uit.

Vraag je moederschapsverlof tijdig aan.

Als mama in spe, heb je recht op verlof vóór en na de geboorte van je kind. Deze periode wordt moederschapsverlof of zwangerschapsverlof genoemd. Voor de papa’s en meemoeders is er vaderschapsverlof, ook wel geboorteverlof genoemd, voorzien. Benieuwd naar de voorwaarden van het zwangerschapsverlof? Raadpleeg dan onze pagina “Wat zijn de voorwaarden van het zwangerschapsverlof?

Informeer bij je werkgever over het borstvoedingsverlof

Tot op heden bestaat er geen wettelijke regeling dat het recht op borstvoedingsverlof voorziet. Wens je na het einde van je postnataal verlof gedurende een bepaalde tijd thuis te blijven om je kind borstvoeding te geven, ga dan na of de onderneming een collectieve arbeidsovereenkomst heeft afgesloten die een periode van borstvoedingsverlof voorziet (dikwijls onbetaald) of onderhandel dit verlof met de werkgever.

In de huidige wetgeving moet je de verschillende opties zoals loopbaanonderbreking, tijdskrediet of ouderschapsverlof, vergelijken om te beslissen welke optie voor jou het meest interessant is.
Er bestaat geen borstvoedingsverlof als zodanig voor de openbare sector. Meer informatie nodig over het borstvoedingsverlof? Lees dan ons artikel “Ik geef borstvoeding. Heb ik recht op extra verlof?

Borstvoedingspauzes

Na het postnataal verlof heb je het recht om tijdens het werk een pauze in te lassen om je kind borstvoeding te geven of om moedermelk af te kolven.

In tegenstelling tot het borstvoedingsverlof, gaat het hier dus werkelijk over een recht. Elke werkneemster onder arbeidscontract, mag haar werk onderbreken om haar kind borstvoeding te geven of om moedermelk af te kolven. Volgens de duur van je dagelijkse prestaties, gaat het over één of twee pauzes van een half uur :

 • Prestaties van 4u of meer : recht op een borstvoedingspauze gedurende de dag.
 • Prestaties van minstens 7u30 : recht op twee pauzes gedurende de dag.

Je kunt gebruik maken van borstvoedingspauzes tot 9 maanden na de geboorte van het kind.
Deze periode kan in uitzonderlijke omstandigheden zoals, bijvoorbeeld, de vroeggeboorte van een kind, met maximum twee maanden verlengd worden. 

Vraag hulp aan specifieke instanties

Als ouder van een drieling of meerling, kun je, na aanvraag, genieten van een specifieke ondersteuning. Je kunt bij volgende instanties terecht:
Woon je in Vlaanderen?
 • Kind en Gezin
  Kind en Gezin helpt je een antwoord zoeken op al je vragen rond babyuitzet, verlofmogelijkheden,… en brengt je, als je dit wenst, in contact met de regioteamleden van Kind en Gezin in je buurt.

 • Gezinszorg
  Neem contact op met een familiehulp en thuiszorg organisatie in je buurt om hulp te krijgen bij opvang van je kinderen en bij het huishouden. Voor een halftijdse huishoudhulp en een voltijdse kinderverzorgster betaal je een beperkte bijdrage in functie van je inkomen en de samenstelling van je gezin en dit tot de kinderen de leeftijd van 3 jaar hebben bereikt of tot ze naar school gaan.

 • Expertisecentra Kraamzorg
  Deze centra zijn ontmoetingsplaatsen voor ouders waar je je vragen kan stellen over zwangerschap, geboorte en kraamperiode. Hier vind je allerlei hulpmiddelen, zoals een bibliotheek, infowinkel of infolijn.

Nog meer informatie nodig? Op de website van het Agentschap Zorg en Gezondheid, vind je zeker informatie over je rechten als zwangere mama. Raadpleeg ook zeker ons dossier “Deze mensen en instanties staan voor je klaar.

Woon je in Brussel?
Wanneer je van een drieling, vierling, ....bent bevallen, kun je gratis een halftijdse huishoudhulp of een voltijdse kinderverzorgster krijgen. Dit kan tot de kinderen de leeftijd bereikt hebben van 3 jaar of tot wanneer ze naar school gaan.
Waar te vinden?
Deze gratis hulp, beschikbaar voor de 19 Brusselse gemeentes, moet je 2 maanden op voorhand aanvragen bij la Maison d’enfants d’Actiris, waarvan de maatschappelijke zetel gevestigd is te Astronomielaan 14, 1210 Brussel. Voor meer informatie, kun je Lamya per telefoon contacteren op 02/563.21.91 of per e-mail via het adres lzn@mde-actiris.be.
Woon je in Wallonië?

Thuishulp in Wallonië zorgt voor jouw huishouden gedurende je afwezigheid of helpen je in geval van een overrompeling aan werk wanneer je 3 of meer kinderen hebt, geboren binnen de 18 maanden. Thuishulp zorgt voor je kinderen en vervangt je bij de dagelijkse huishoudelijke en familiale taken. Alle huishoudhulpen zijn gediplomeerd, jouw kinderen zijn dus in goede handen. De dienst thuishulp onderwerpt elke aanvraag aan een sociale enquête, waarbij de noden worden bepaald.
Wat betreft de prijs betaal je een uurtarief, bepaald in functie van je inkomen. Dit kan variëren van 0,87 € tot 7,81 € met een gemiddelde van ongeveer 2 €.
Waar te vinden ?
Informeer je bij het OCMW of de sociale dienst van je gemeente maar ook bij je mutualiteit om hulpverleners in jouw omgeving terug te vinden. De lijst met erkende dienstverleners is eveneens beschikbaar bij het Ministerie van het Waals Gewest.

« Direction Générale de l’action sociale et de la santé » - Avenue Gouverneur Bovesse 100 - 5100 Jambes - Tél.: 081 32 72 11.

Bronnen:

 • Kind en Gezin
 • Agentschap Zorg en Gezondheid
 • Union Professionnelle des Sages-femmes Belge
 • Service public fédéral Emploi, Travail et Concertation sociale
 • Office de la Naissance et de l'Enfance
 • UZ Leuven

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!