FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zwangerschapsverlof hoeft niet saai te zijn: met deze tips maak je er het beste van

Het zwangerschapsverlof is een spannende periode; je baby is er bijna en je kunt niet wachten om hem al in je armen te nemen. Toch kan het zijn dat je je af en toe verveelt, alsof de tijd stilstaat. Je hebt zeeën van tijd, maar weet niet goed hoe je je bezig kunt houden. Parentia geeft je alvast enkele tips mee in afwachting van de nakende geboorte!

Geniet lekker binnenshuis van je vrije tijd

Om van je vrije tijd te genieten, hoef je niet per se naar buiten te gaan. Bovendien is de kans groot dat je je tijdens je zwangerschapsverlof moeilijk kunt verplaatsen. Op deze manier kun je thuis van je vrije tijd genieten:

 • Je kunt van deze vrije momenten gebruik maken om wat tv te kijken of een tv-reeks op te zetten zonder gestoord te worden.
 • Lees je graag? Lees dan een boek of een tijdschrift. Wil je graag bijstuderen voor school of voor je professionele carrière? Dan is je zwangerschapsverlof ook het uitgelezen moment om dat te doen.
 • Zijn alle administratieve zaken in orde voor de komst van de baby? Heb je je startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel of Wallonië) al aangevraagd? Is de kamer van je schat in orde? Zo niet, kun je dit ook al in orde brengen.
 • Het klinkt saai, maar het huis schoonmaken zal de tijd gegarandeerd voorbij doen vliegen. En je houdt er bovendien een proper huis aan over!
 • Neem een warm bad, zet ontspannende muziek op en geniet van een rustig moment in je badkamer.
 • Kook je graag? Dan kun je al een aantal gerechten voorbereiden en in de diepvries bewaren: zo neem je al wat voorsprong en moet je niet meer denken aan wat je gaat koken wanneer de baby er is. Of misschien kun je simpelweg het favoriete gerecht van je partner of oudere kinderen klaarmaken, met een klein voorgerecht en nagerecht. Ze zullen het zeker appreciëren!
 • Besteed ook extra aandacht aan je partner en eventuele oudere kinderen. Lees je kind voor het slapengaan een verhaaltje voor of kijk samen met je partner tv en laat hem het programma van de avond kiezen. Veel moet je niet doen om hen in de watten te leggen!
 • Heb je foto’s genomen tijdens je zwangerschap? Maak een fotoboek van alle mooie momenten die je tijdens je zwangerschap meemaakte. Je kunt ook een zwangerschapsdagboek kopen en zelf invullen, foto’s van de gynaecoloog in plakken, etc.
 • Je kan natuurlijk ook uitrusten en een dutje doen in de namiddag. “Niets doen” is ook iets doen.
 • Laat je ook af en toe verwennen: je hebt er ook nood aan! Vraag aan je partner om de onderkant van je rug te masseren of dat hij je verrast met je lievelingsgerecht of een uitstap naar het restaurant.
 • Maak een geboorteplan: zo weet iedereen wat te doen tijdens de bevalling.

Of spendeer je je vrije tijd toch liever buiten?

Besteed je je vrije tijd liever buiten? Dan kun je je op andere manieren bezighouden om je niet te vervelen:

 • Geniet van je vrije tijd en ga in het park of op straat wandelen. Op die manier blijf je ook actief.
 • Zin om te shoppen of naar de winkel te gaan? Dit is ook de perfecte gelegenheid om eventjes naar buiten te gaan. Vrouwen die liever thuis blijven, kunnen trouwens ook online shoppen of boodschappen doen.
 • Een bezoek aan de kapper of aan het schoonheidssalon kun je ook overwegen: dit zal je moraal opkrikken!
 • Spreek af met je vrienden en familieleden (indien de coronamaatregelen dit toelaten).
 • Plan een romantisch weekendje met je partner en geniet samen van de laatste momentjes voor de komst van je baby.

Bereid je voor op de komst van je lieverd

Je kindje komt er bijna aan. Je kunt al voor een aantal dingen zorgen voor zijn komst:

 • Denk al aan de geboortekaarten, het doopsuiker, de babyborrel, de babyshower, de gender reveal etc. En heb je al een lijst gemaakt van je kraamcadeaus? Zo niet, kun je je hiermee al bezig houden.
 • Vergeet je bevallingstas niet klaar te maken: deze moet al klaar staan voor de bevalling! Zo moet je er niet meer aan denken op het moment dat je je weeën hebt.

Koester deze “saaie” momenten

Zodra je iets vindt om je bezig te houden, zal de tijd wel snel voorbijgaan. Voor je het beseft, zal jouw zoon of dochter er al zijn. Vanaf dat moment, ga je meer tijd doorbrengen met je baby en zal je deze “saaie” momenten wel af en toe missen. Niets doen is op zich geen ramp: je moet af en toe ook kunnen rusten en van de “saaie” momenten in het leven genieten.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je graag nog meer interessante tips en tricks die je kunnen helpen bij het opvoeden van je kindjes? Neem dan zeker een kijkje op onze Parentia blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!