Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

"Zwanger? Eet geen sushi of andere (rauwe) vis!" - Mythe of niet?

TVerwacht je een kindje? Dan heeft iemand je ongetwijfeld al gewaarschuwd voor vis. Zeg je de sushi inderdaad maar beter vaarwel? En wat met een stukje witte vis? “Vis is schadelijk voor zwangere vrouwen” – is dat een zwangerschapsmythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried!
easer
“Eerst en vooral: vis eten tijdens de zwangerschap is gezond”, benadrukt professor Wilfried. “In tegenstelling tot vlees bevat vis namelijk vooral de gezonde vetten, die gunstig zijn voor de ontwikkeling van de baby en voor de bloedvaten van de mama. Een à twee porties per week zijn zeker aan te raden, zolang de vis gekookt of gebakken is, en de mama niet elke keer voor dezelfde soort kiest.”

Is rauwe vis dan niet goed voor een zwangere vrouw?

“Het is natuurlijk zo dat rauw voedsel altijd een groter risico op een voedselvergiftiging inhoudt dan wanneer je het kookt of bakt”, zegt professor Wilfried. “En sommige types voedselvergiftiging kunnen schadelijk zijn voor baby’s, zoals bijvoorbeeld listeriose in rauw vlees, of hepatitis in rauwe vis. Om die reden is het dus inderdaad aangeraden om geen rauwe vis te eten. Het is een beetje zoals het advies voor alcohol tijdens de zwangerschap: doe het gewoon even niet, om geen onnodige risico’s te nemen.

Wat met gekookte vis tijdens de zwangerschap?

“Sommige vissoorten bevatten veel toxines. Dat zijn stoffen van biologische oorsprong die – als je ze inneemt in grote hoeveelheden — giftig kunnen zijn. Toxines vind je meestal terug in roofvissen zoals tonijn, marlijn, makreel en zwaardvis. Bovendien bevatten roofvissen vaak een zekere hoeveelheid kwik. Hoge dosissen kwik kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen bij het kindje. Daarom is het beter om deze soorten vis te vermijden. Ook bijvoorbeeld tonijn uit blik eet je beter even niet.”

Welke vis mag je als zwangere vrouw dan wel eten?

“Gekookte of gebakken kabeljauw, schelvis en schol mag je zonder problemen eten. Ze bevatten belangrijke voedingsstoffen voor de zwangere vrouw.” Benieuwd naar nog meer factchecks met professor Wilfried? Lees dan onze factcheck over toxoplasmose, zwangerschapsdementie of sporten tijdens de zwangerschap!
Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.
Mythe of niet – factcheck met professor Wilfried
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!