Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

“Je meest vruchtbare dagen zijn rond je eisprong” – mythe of niet?

Proberen jij en je partner zwanger te worden? Of plannen jullie binnenkort aan kindjes te beginnen? Dan is het natuurlijk belangrijk te weten wanneer de kans het grootst is om zwanger te worden. Volgens de kalendermethode zou de vrouw op haar vruchtbaarst zijn rond de eisprong. Is dat een zwangerschapsmythe of niet? We doen de factcheck met professor Wilfried Gyselaers!

Vruchtbare dagen rond de eisprong?

“Het is zeker zo dat een vrouw op haar vruchtbaarst is de dagen rond haar eisprong. De natuur heeft het zo geregeld dat de hormoontoestand van het vrouwelijke lichaam op dat moment een bevruchting mogelijk maakt. Wist je dat vrouwen dan ook een hoger libido hebben en dus meer zin in seks? De baarmoederhals opent zich meer dan normaal en als er zaadcellen in de baarmoederhals aanwezig zijn, worden die gemakkelijker naar de plaats van de bevruchting gebracht. Rond de eisprong brengt het vrouwelijke lichaam dus inderdaad alles in gereedheid om de bevruchting zoveel mogelijk te faciliteren.”

Vruchtbare periode: een kwestie van dagen

En dat blijkt ook echt nodig. “Na de eisprong heeft de eicel slechts acht uur de tijd om bevrucht te worden door een zaadcel. Daarom heeft de natuur systemen ontwikkeld waardoor zaadcellen tot vijf dagen kunnen overleven in het lichaam van de vrouw. Een vrouw is dus niet alleen het vruchtbaarst tijdens de eisprong, maar ook enkele dagen voor haar eisprong en enkele uren erna.”

Parentia helpt je bij je gezinsadministratie

Zwanger? Proficiat! Bij Parentia kun je terecht voor een stipte uitbetaling van je kinderbijslag (Brussel, Wallonië) of Groeipakket (Vlaanderen) en voor hulp bij je gezinsadministratie. Vraag ook op tijd je kraamgeld (Brussel, Wallonië) of startbedrag (Vlaanderen) aan – een financieel duwtje in de rug van kersverse mama’s en papa’s.
Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.
Mythe of niet – factcheck met professor Wilfried Gyselaers

Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried Gyselaers, gynaecoloog en verloskundige. Zo kan jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried Gyselaers!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!