Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

“Sport tijdens je zwangerschap? Niet doen!” – Mythe of niet?

“Zwangere vrouwen kunnen maar beter niet meer sporten.” Of: “Neem maar zoveel mogelijk platte rust.” Je krijgt als zwangere vrouw wel eens ongevraagd goedbedoeld advies. Maar is dit advies over sporten ook terecht? Professor Wilfried Gyselaers geeft meer uitleg.
Professor Wilfried Gyselaers: “Dit is absoluut geen juist advies. En daar kunnen wij als artsen wel eens de oorzaak van zijn. De voorbije decennia hadden dokters, gynaecologen en ander medisch personeel de neiging om rust voor te schrijven als iemand ergens last van had. Ook bij zwangere vrouwen grepen we al snel naar de raad om het rustig aan te doen, om veel te liggen en om niet te actief te zijn – zeker niet naar de laatste maanden van de zwangerschap toe.”

Van waar kwam het advies om sport te vermijden tijdens de zwangerschap?

“De redenering was toen: als het hart minder bloed naar de spieren moet sturen, dan stuurt het meer bloed naar de baarmoeder”, legt professor Wilfried Gyselaers uit. “Maar dat blijkt in de praktijk niet het geval te zijn: iemand die rust, stuurt net minder bloed naar het lichaam, dus ook naar de baarmoeder. De baarmoeders van sportieve mama’s krijgen trouwens over het algemeen meer bloed: een fitter lichaam vraagt om meer energiestoffen en daar profiteert de baarmoeder van mee. Vrouwen die blijven doorsporten tijdens de zwangerschap geven hun baby meer bloed dan wanneer ze zouden stoppen. Het hart van sportende vrouwen is het gewoon om veel bloed rond te pompen – en dat is ook goed voor de baby.”

Welke sporten zijn aangeraden wanneer je zwanger bent?

“Wie graag jogt, kan dat zeker in het begin van de zwangerschap nog doen. Maar naarmate je zwangerschap vordert, wil je natuurlijk het risico op een val zo veel mogelijk beperken. Fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld goede sporten: je kunt goed actief zijn, zonder het lichaam al te stevig te belasten. Twintig minuutjes per dag fietsen, waarbij je een hartslag tussen de 120 en de 140 aanhoudt, is ideaal. Dat kun je perfect afwisselen met wandelen, al moet je wel iets langer wandelen om hetzelfde effect te bereiken: zo’n drie kwartier tot een uur per dag. En ten slotte is zwemmen ook heel goed. Even heerlijk dobberen op het water kan de vermoeide spieren van de zwangere vrouw bovendien even verlichten.”

Zijn er sporten die zwangere vrouwen beter vermijden?

“Naar het einde van de zwangerschap toe zijn alle te zware inspanningen te vermijden, dus dat geldt ook voor sporten. Contactsporten vermijd je het best al van vroeg in de zwangerschap. Tennis kan wel, maar je moet natuurlijk vermijden dat je een tennisbal tegen je buik krijgt. Ook spinning doe je beter niet meer in de tweede helft van je zwangerschap. Het moet vooral ontspannend blijven. ”

Meer factchecks lezen? Lees dan professor Wilfried Gyselaers' deskundige uitleg over alcohol tijdens de zwangerschap of de zwangerschapsmythe over de buikvorm.









Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.


Mythe of niet – factcheck met professor Wilfried Gyselaers

Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried Gyselaers, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried Gyselaers!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!