FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een geboorteplan: goed voorbereid op je bevalling !

Je bent zwanger en hebt nood aan wat antwoorden en controle? Dan is een geboorteplan voor jou de ideale oplossing. Je kunt natuurlijk niet alles controleren bij een zwangerschap en een bevalling, maar je kunt het één en het ander wel al voorbereiden en op een rijtje zetten. Hieronder kom je stap voor stap te weten hoe je  aa aan de slag kunt om een geboorteplan op te maken.

Wat is een geboorteplan ?

Een geboorteplan, het klinkt bijna als een verlanglijstje voor de feestdagen, maar dat is het niet. De bedoeling van een geboorteplan is voornamelijk communiceren en niet zozeer je verlangens op papier zetten. Communiceren met je partner, met zorgverleners en misschien ook een beetje met jezelf.

Om een geboorteplan op te stellen moet je eerst en vooral weten wat je zelf graag wilt. Ben je al zwanger geweest? Dan zijn er misschien bepaalde aspecten die je graag anders ziet verlopen. Voel je bepaalde angsten of twijfels opkomen als je aan de geboorte denkt? Bespreek ze dan met je partner, vroedvrouw of gynaecoloog. Dit is volkomen normaal en het maken van een geboorteplan kan helpen.

Hoe begin je aan je geboorteplan?

Informeer een beetje over het verloop van een zwangerschap en een bevalling.
Noteer je wensen en bespreek ze, je moet zeker zijn dat jouw ideeën haalbaar zijn.
• Schrijf een geboorteplan uit, maar vermijd te lange zinnen. Het is veel gemakkelijker voor de partner, gynaecoloog of vroedvrouw als je met puntjes werkt die jouw wensen in één oogopslag duidelijk maken.
Houd wel in je achterhoofd dat een verandering mogelijk is en dat een bevalling niet 100% voorspelbaar is. Het medische team zal altijd handelen in het belang van jouw gezondheid en die van je baby, ook al betekent dit dat er van je plan moet afgeweken worden.
Weet je niet waar te beginnen? Deze thema’s brengen je zeker op weg!
Communicatie: Wat verwacht je en van wie? Wat als jij een beslissing niet kunt nemen? Met wie wordt er dan gecommuniceerd?
Omgeving: Beval je liever thuis of in het ziekenhuis?
Bevalling: Hoe vang je de weeën op? Hoe wens je te bevallen? Eerder klassiek, in het water of in een andere houding? Wat als er overgegaan wordt tot een keizersnede?
Aanwezigen bij de bevalling: Is je partner aanwezig of iemand anders? Eventueel een fotograaf? Wat verwacht je van de aanwezigen?
Pijnbestrijding: Epidurale verdoving of absoluut niet? Of eerder op vraag?
Na de bevalling: Huid-op-huid contact met de baby of niet? Wie knipt de navelstreng door? Wat met de placenta?
• Eerste medische onderzoeken van de baby: Gaat de trotse papa mee met jullie kindje of blijft hij bij jou?
Borstvoeding: Kies je voor borstvoeding of niet? Wat als het niet meteen lukt?
Bezoek: Wie wens je te zien en wie liever niet en wanneer?

Geen plan, is ook een plan!
Heb je als toekomstige mama geen nood aan een plan en laat je het liever allemaal wat op je afkomen? Geen enkel probleem! Niet iedereen heeft dezelfde nood aan controle en voorspelbaarheid.

Geen plan, maar wel enkele tips? Neem dan een kijkje op onze Parentia-blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!