Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Krijg je een uitkering als je zwanger en werkloos bent?

Ben je momenteel werkloos en verwacht je een kindje? Dan maak je je misschien zorgen over de kosten die een baby met zich meebrengt of vraag je je af of je ook recht hebt op moederschapsverlof. In dit artikel zetten we alle info op een rijtje, zodat je zwangerschap zo relaxed mogelijk verloopt, ook als je (even) geen job hebt.

Werkloos? Ook dan heb je recht op moederschapsrust

Ook wanneer je werkloos bent, heb je recht op moederschapsverlof. Breng de RVA op de hoogte van je zwangerschap zodat ze tijdens je verlofperiode rekening kunnen houden met je situatie.

In totaal mag je voor je bevalling maximaal vijf weken verlof nemen, plus één week verplicht verlof vlak voor de geboorte. Na je bevalling moet je negen weken verplicht verlof nemen. Heb je de vijf facultatieve weken voor je bevalling niet opgenomen, dan kun je die erna nog gebruiken.

Verwacht je een meerling? Dan mag je voor de geboorte acht weken verlof nemen, plus één week verplichte rust. Daarnaast mag je twee extra weken postnataal verlof aanvragen, indien nodig.   

Het bedrag van je uitkering 

De eerste dertig dagen van je moederschapsrust ontvang je een basisuitkering (60% van het begrensd loon), aangevuld met 19,5% van het begrensd loon. Het is belangrijk om te weten dat er nog geen belasting van je uitkering wordt afgehouden. Dat wordt pas later verrekend via je personenbelasting.

Vanaf de 31ste dag krijg je een basisuitkering, plus 15% van het begrensde loon.

Let op: je uitkering mag niet hoger liggen dan de uitkering die je zou krijgen als je níét zwanger was – en dus geen moederschapsrust zou nemen. 

Hoe vraag je je moederschapsrust aan?

Stuur je ziekenfonds een medisch getuigschrift met daarop de uitgerekende datum van je bevalling. Vermeld ook de datum waarop je je moederschapsrust wil beginnen. Opgelet: als je zwanger bent van een tweeling of meerling, dan moet je dat ook aangeven.

Na het einde van je moederschapsrust moet je je ziekenfonds schriftelijk op de hoogte brengen van de hervatting van je werkloosheid. Doe dat zeker binnen de acht werkdagen

Vraag nu al je startbedrag of kraamgeld aan 

Wist je dat je vóór je bevalling ook al op financiële steun kunt rekenen? Elke mama in spe heeft recht op het kraamgeld of startbedrag, dat al vanaf twee maanden voor de uitgerekende datum uitbetaald kan worden. Vraag hier je startbedrag (Vlaanderen) of kraamgeld (Brussel of Wallonië) aan.

Bronnen:
Kind & Gezin
RIZIV

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!