FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een kindje met een handicap: wat zijn de gevolgen voor het startbedrag?

Ontdek ook wat de verhoogde toeslag is

Ben je zwanger en weet je dat je een kindje met een handicap of een aandoening verwacht? Dan kom je in aanmerking voor een verhoogde toeslag op het Groeipakket. Daarnaast heb je uiteraard ook recht op het startbedrag, dat je krijgt bij de geboorte van elke zoon of dochter.

Wat is het startbedrag?

Het startbedrag is een eenmalige premie van € 1.214,49 die je krijgt bij de geboorte (of adoptie) van een zoon of dochter in Vlaanderen.

Of je kindje met een handicap wordt geboren of niet, maakt voor het startbedrag geen verschil: iedereen maakt aanspraak op hetzelfde bedrag.

Het startbedrag aanvragen

Hoe vraag je je startbedrag aan?

Het startbedrag kun je makkelijk online aanvragen bij Parentia. Doe je je aanvraag liever op papier? Ook dat kan. Loop eens langs in een van onze kantoren of bezorg ons het aanvraagformulier per post.

De wet bepaalt dat het startbedrag uitbetaald moet worden aan de moeder van het kind. Het is dan ook meestal zij die de aanvraag doet. In de praktijk kunnen evenwel beide ouders bij Parentia het startbedrag aanvragen.

Verhoogde toeslag

Wat is de verhoogde toeslag voor een kindje met een handicap?

Het startbedrag is voor iedereen hetzelfde, maar voor elk kind onder de 21 jaar met een lichamelijke of geestelijke handicap kan Parentia wel een toeslag op het Groeipakket betalen. Het bedrag hangt af van de ernst van de aandoening en schommelt tussen de € 89,16 en de € 594,38 per maand.

Ontdek de voorwaarden voor de bijkomende toeslag.

Een onderzoek moet uitwijzen of je in aanmerking komt voor de bijkomende toeslag. Wil je het onderzoek graag van start laten gaan? Meld dit dan per brief of per e-mail aan je consulent bij Parentia.

Heb je nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!