Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe bereid je je kind voor op een operatie?

Of het nu gaat om een routine ingreep of een ingrijpende operatie, er is altijd een zekere mate van stress wanneer je oogappel onder het mes moet.
Maar wees gerust, je hoeft geen professional te zijn om je kind voorzichtig voor te bereiden op de operatie.

Wat een avontuur!

Als je kind nog erg jong is, voelt het die angst voor de ingreep niet. Je zou kunnen zeggen ‘hoe kleiner, hoe beter (ook al geldt dit niet noodzakelijkerwijs voor jou als ouder ;-))’. Jonge kinderen zien een ziekenhuisopname soms als een avontuur. Daar gaan we matrozen! 

Toch is het belangrijk dat je de tijd neemt om met je kind te praten en kort uit te leggen wat er in het ziekenhuis zal gebeuren. Luister naar zijn of haar vragen en beantwoord ze met zeer eenvoudige woorden en zo eerlijk mogelijk. Maak het leuk en speel samen doktertje. Het rollenspel zal bij je kind misschien vragen doen rijzen.

Bereid je kind goed voor op een operatie: wees eerlijk!

Hoe reageren als je kind bang is voor de ingreep? Wat als je oogappel bang is voor de pijn als hij of zij wakker wordt of als je kind niet van mama of papa gescheiden wil worden? 

Aarzel als ouder niet om openhartig te zijn tegen je kind: je kunt hem/haar vertellen dat sommige dingen na de operatie niet erg prettig zullen zijn (verwondingen of pijn), maar dat de verpleegkundigen superhelden zijn die er tijdens de hele operatie en ook daarna zullen zijn.

Stel je kind gerust dat het, als het pijn heeft, medicijnen zal krijgen om de pijn te verzachten en dat jij er ook zal zijn zodra je oogappel de ogen weer opent. Dikke knuffels, toetelbeertjes en een fopspeen zijn ook welkom in de operatiekamer. En als jij of je kind zich er beter door voelen, aarzel dan niet om contact op te nemen met de kinderafdeling van het ziekenhuis. Het team is meestal zeer behulpzaam en heel gewoon om met zo’n situaties om te gaan.  

Samen lezen  

De aanwezigheid van een ouder stelt kleine kinderen meestal gerust, net als een goede voorbereiding.
Aarzel niet om je kind thuis voor te bereiden door samen boekjes over het ziekenhuis te lezen (onze suggesties: Anna in het ziekenhuis, Nijntje in het ziekenhuis, De dokter en de verpleegkundige, Willewete naar het ziekenhuis.

Wat kun je je kleintje vertellen over de operatie?

  • Een ziekenhuis kan indrukwekkend lijken door zijn omvang en het aantal mensen dat er werkt
  • Voor de operatie, zal hij een zogenaamd chirurgisch hemd moeten aantrekken
  • Verpleegkundigen en dokters zullen speciale groene kleren en mutsen dragen
  • Jonge kinderen krijgen geen spuitje (oef), maar moeten in een masker blazen om onder narcose te worden gebracht. En goed nieuws: meestal ruikt dit lekker naar aardbeien.

En welk advies voor bezorgde ouders voor de operatie?

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt voor de operatie. Hier volgen enkele tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan:
  • Informeer je voldoende over de operatie en de herstelperiode die zal volgen. Ook voor jou is een goede voorbereiding aangeraden. Een angstige ouder zal onvermijdelijk zijn stress doorgeven aan zijn kroost.
  • Schrijf al je vragen op voor de chirurg of de anesthesist. Vergeet niet dat er geen domme vragen bestaan!
  • Blijf rustig in het bijzijn van je kind.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!