Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Waarom knuffelen goed is voor de ontwikkeling van je kind

Je hebt je kindje ongetwijfeld al eens achter het behang willen plakken, maar nog vaker zul je genoten hebben van een dikke knuffel van je lieve oogappel. Wist je dat knuffelen goed is voor de ontwikkeling van je kindje? Het heeft een positief effect op de groei van de hersenen van je baby én zorgt ervoor dat je kindje op latere leeftijd gelukkiger kan zijn.

Knuffelen laat je baby groeien

De eerste maanden van een baby’tje zijn gevuld met eerste indrukken. Licht, geluid, aanrakingen, smaken, … De zintuigen worden op de proef gesteld. Aanrakingen zijn voor je kindje de eerste manier van communiceren. Denk maar aan wanneer ze je vinger vastpakken, of hun hoofdje op je borst laten rusten. Huidcontact blijkt uit wetenschappelijk onderzoek een positief effect te hebben op de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel en de hechting aan de ouders. Knuffelen, praten en lachen zorgen ervoor dat er stoffen vrijkomen die de ontwikkeling van verbindingen tussen de hersencellen stimuleren.

Stressy baby? Overlaad je kleintje met knuffels!

Kindjes ervaren stress als ze lang moeten huilen voor je hun behoefte beantwoordt. Die korte momentjes van stress tussen het gehuil en het ogenblik waarop je bijvoorbeeld de pamper ververst, zijn niet schadelijk voor de hersenen van de baby. Langdurige stress is dat wel – en knuffelen is een goede remedie om die stress weg te nemen.

Tijdens stressmomenten komt immers de stof cortisol, het stresshormoon, vrij. Als de hersenen van kindjes lange tijd worden blootgesteld aan deze stof, zouden ze vatbaarder worden voor ziektes, minder snel iets leren en als volwassen last kunnen krijgen van angst- en slaapstoornissen, depressie en hoge bloeddruk. Door knuffelen en ander huidcontact bevorder je de aanmaak van oxytocine, een hormoon dat het geluksgevoel bevordert en je immuunsysteem versterkt.

De oxytocine zorgt ervoor dat baby’tjes rustiger worden, hun temperatuur stabiel blijft, de hartslag rustig blijft en dat ze zich veilig voelen. Genoeg knuffelen zou vooral in het eerste levensjaar van de baby enorm belangrijk zijn om je kindje te wapenen tegen andere vormen van stress in het latere leven.

Knuffelen met je kindje kan op vele manieren

We sommen enkele manieren op:

  • Huidop-huidcontact: dat kan al vlak na de geboorte. Laat het kindje op mama’s borst liggen onder het deken. Door de hartslag van mama te horen, zal het kindje opnieuw tot rust komen na de stress van de bevalling. Ook papa’s borstkas maakt het kindje rustig!
  • Draagdoek: draag je kindje in een doek die je rond je buik en rug wikkelt. Zo heb je je handen vrij, maar is er toch huidcontact.
  • Babymassage: streel je kindje over borstkas en buik, armen, handen en vingers en ten slotte ook over de benen en voetjes.
  • Door de haren kriebelen.
  • Sommige kindjes knuffelen niet graag. In dat geval kun je hun handjes vasthouden of je hand op hun schouders leggen.

Veel plezier met knuffelen! Zoek je nog advies of inspiratie voor de opvoeding van je kleine spruit? Lees dan onze andere blogs!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!