Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Zo stimuleer je de taalontwikkeling van je kind

Als mama of papa speel je een belangrijke rol in de taalontwikkeling van je kindje. Door veel met je dochtertje of zoontje te praten, zal zij of hij nieuwe woorden leren kennen. Zo ontdekt je kleintje ook de intonatie van een gesprek en de structuur van zinnen. Ontdek onze tips om de taalontwikkeling nog extra te stimuleren!

De taalontwikkeling bij je kind boosten? Praten, praten, praten!

De gemakkelijkste manier om kindjes te leren praten, is zelf veel praten. Vanaf een bepaalde leeftijd zullen ze in staat zijn om bepaalde klanken en later ook woordjes uit te drukken. Probeer je kindje daarin te stimuleren, door bijvoorbeeld woordjes te laten nazeggen of dieren, voorwerpen en mensen te benoemen. Het is ook belangrijk dat je voldoende feedback geeft. Vermijd dat je zelf babytaal gaat spreken, zo blijft je kind nieuwe woorden oppikken. En geef je kindje ruimte om fouten te maken, zodat het wel vrijuit durft spreken. Te expliciet gaan corrigeren kan een afschrikkend effect hebben.

Bied voldoende ‘taalaanbod’

Met taalaanbod doelen we op de verzameling aan objecten, speelgoed en spelletjes waarin taal een rol speelt. Denk maar aan boekjes, liedjes, kleurboeken met letters, houten letters of de bekende gekleurde speelmat met letters in de tegels. Lees voldoende voor of verzin samen verhaaltjes. Ook de fantasie speelt immers een belangrijke rol in de ontwikkeling van de taal van je kindje.

Taalspelletjes: goed voor de taalontwikkeling

Je kunt zelfs specifieke taalspelletjes spelen met je kleintje. Dat kan al heel vroeg, door bijvoorbeeld de geluidjes die je baby maakt te herhalen. Daardoor zal je baby aandachtig luisteren en kun je met elkaar communiceren. Daarnaast zijn verzorgingsmomenten ideaal om veel met je kindje te praten, te zingen of rijmpjes op te zeggen. Op latere leeftijd kun je in de auto met taal spelen: maak woorden van een nummerplaat, laat spreekwoorden aanvullen, of oefen een vreemde taal. En misschien wel de allerbelangrijkste raad? Onthou dat je niets verkeerd kunt doen door aandacht te hebben voor de taalontwikkeling van je kindje. Laat zijn of haar eerste woordje op zich wachten? Geen paniek. Taalontwikkeling verloopt heel onvoorspelbaar. Soms concentreren kindjes zich eerst op kruipen of rollen en dan pas op taal. Geduldig zijn is dus de boodschap!

Meertalig opvoeden

Een op de vier kinderen in Vlaanderen spreekt meer dan één taal. Elk gezin kiest zelf hoe en in welke taal ze hun kindje opvoeden. Een ideale aanpak is er niet: alles hangt af van de situatie, wensen en mogelijkheden. Soms praat de ene ouder consequent Nederlands en de andere ouder steevast een andere taal met het kindje. Soms worden alle talen door elkaar gesproken. Kies vooral voor de taal waarin je je zelf comfortabel kunt uitdrukken. Zo krijgen kindjes de talen ook het best onder de knie. Een stevige basis in hun thuistaal zal ervoor zorgen dat een andere taal leren een stuk vlotter gaat. Spreken jullie thuis een andere taal dan het Nederlands? Probeer dan alvast mensen uit je directe omgeving (de opvang, de buren, familieleden, vrienden) Nederlands te laten praten met je kindje. Sta open voor het Nederlands, dan zal ook je kindje openstaan voor deze taal.

Veel plezier!

Zoek je nog meer tips? Lees een van onze andere blogs, zoals bijvoorbeeld die met tips over hoe je de creativiteit bij je kindje stimuleert.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!