Een nieuwe school? Hoe begin ik eraan?
Maakt je oogappel volgend schooljaar de overstap van de kleuter- naar de lagere school of gaat hij of zij voor het eerst naar het secundair onderwijs? Dan moet je er op tijd bij zijn om je kind in te schrijven. Zo kun je samen zorgeloos genieten van deze grote en spannende stap!

Hieronder geven we je een overzicht van hoe het eraan toegaat als je kind naar het Nederlandstalig onderwijs gaat. Gaat je kind naar het Franstalig of Nederlandstalig onderwijs in Brussel? Lees alles over naar een nieuwe school gaan. Of gaat je kind naar het Nederlandstalig onderwijs in Wallonië? Klik hier voor meer informatie.
Wanneer inschrijven?
- In het kleuteronderwijs
De inschrijving kan het hele jaar door plaatsvinden. Je vindt alles over de instapmomenten in de kleuterschool in ons artikel ‘Van blije peuter tot trotse kleuter, ja maar wanneer?’ - In het lager onderwijs
De inschrijving vindt ten laatste plaats op de eerste werkdag van de maand september.
Na deze datum kan er door de directie van de school beslist worden om een kind al dan niet in te schrijven in de school omwille van uitzonderlijke redenen. - In het eerste jaar secundair onderwijs
- De aanmeldingsfase loopt van 1 februari 2021 tot en met 5 maart 2021. Tijdens deze periode moet elke ouder het aanmeldingsformulier indienen bij de middelbare school van zijn eerste keuze. Het formulier bestaat uit twee delen: een eerste luik dat informatie bevat over de leerling en de persoon die verantwoordelijk is voor de leerling, en een tweede luik dat slechts gebruikt zal worden als het kind geen plaats krijgt in de school van zijn eerste keuze. Als je weet dat de school van jouw keuze zeer gevraagd is, moet je de deadline van 5 maart 2021 zeker respecteren.
- Hoe worden de plaatsen toegewezen? Als vraag en aanbod overeenstemmen en er dus voldoende plaatsen zijn, ontvang je vrij snel een bevestiging dat je kind is ingeschreven in de school van jouw keuze. Is dit niet het geval dan zal de CIRI (Commission interreseaux des inscripitions) als volgt tewerk gaan voor de toekenning van de beschikbare plaatsen: 20,4% van de beschikbare plaatsen zal toegewezen worden aan leerlingen van scholen met een lage sociaal-economische index. Vervolgens worden zogenaamde 'prioriteits'-leerlingen geregistreerd in de volgorde van belangrijkheid : leerlingen met een broer of zus op school, leerlingen in een precaire situatie, leerlingen met speciale behoeften na een handicap bijvoorbeeld, leerlingen die naar een internaat gaan met hetzelfde bestuur als de geselecteerde middelbare school of die ermee samenwerken en ten slotte, leerlingen wiens ouder op de school werkt.
Nadien volgen de niet prioritaire leerlingen die geordend worden volgens een index die berekend wordt op basis van verschillende factoren zoals de afstand tot de school, eventuele pedagogische partnerschappen tussen de basisschool en de secundaire school.

Wanneer mag je kind veranderen van school?
Kleuters, leerlingen uit het eerste, derde en vijfde leerjaar kunnen tot 15 september vrij van school veranderen. Voor een verandering op een ander moment moeten de ouders een afwijking aanvragen.
In het secundair onderwijs kan je het hele jaar door van school veranderen, in de eerste graad is de verandering echter onderworpen aan specifieke voorwaarden. Ongeacht het tijdstip, als een school een leerling niet kan inschrijven moet de school een officieel weigeringsattest opmaken.
Vergeet niet te vermelden aan de nieuwe school dat je kind al ingeschreven was in een andere school. De nieuwe school neemt dan contact op met de oude school om de schoolverandering door te geven.
Voor het veranderen van studierichting in het secundair onderwijs gelden er specifieke regels :
Let op : vaak van school wisselen is niet zo goed voor de slaagkansen van de kinderen.
Bronnen :
- Enseignement.be
- Jeminforme.be
- Droitscolaire.be