Van blije peuter tot trotse kleuter, ja maar wanneer?
Terwijl de drukte van de eerste schooldagen voor sommigen al voorbij is, wachten jou nog een paar spannende dagen. Je kind start in de loop van het schooljaar met school.
Wanneer wordt jouw blije peuter een trotse kleuter? Ontdek het hier...

Je brengt je oogappel met een gerust hart al een tijdje naar de kribbe. Plots komt de kinderverzorgster naar je toe met de vraag wanneer je kind de kribbe zal verlaten. Ga je de stap zetten op 2,5 jaar of eerder wachten tot je peuter drie wordt?
Niet altijd even makkelijk in te schatten? Is er plaats op school, is mijn peuter tegen dan al zindelijk, kan hij het schoolritme al aan? Vele vragen zonder duidelijk antwoord op dit moment... Parentia geeft je misschien al enkele antwoorden...
Mag je zelf kiezen wanneer je kindje met school start?
Het is zo dat kinderen in België vanaf 2,5 jaar naar school mogen en pas vanaf 5 jaar werkelijk schoolplichtig zijn. De Franstalige scholen in Brussel en Wallonië hebben geen vaste instapdagen zoals dit in het Nederlandstalig onderwijs het geval is. Bepaalde scholen verkiezen de eerste schooldag na een schoolvakantie terwijl andere scholen de kleuters verwelkomen vanaf de dag dat ze 2.5 jaar zijn. Wettelijk, bestaat er echter één uitzondering. Kinderen geboren in maart mogen starten in september, ook al zijn ze op 1 september nog geen 2 jaar en zes maanden oud.
Bijvoorbeeld:
Je kind is geboren op 25 mei 2017 en op 25 november 2,5 jaar oud? Wel, dan mag hij of zij in sommige scholen na de kerstvakantie beginnen aan zijn schoolcarrière, terwijl dit in andere scholen al vanaf 25 november zelf kan.
We raden je aan om contact op te nemen met de school van jouw keuze om hun specifieke werking te kennen.
Goed om weten...
- In het buitengewoon kleuteronderwijs zijn er geen instapdata. Om je kind in te schrijven heb je een verslag nodig waarin vermeld wordt welk type buitengewoon onderwijs jouw kleuter nodig heeft.
- Zindelijkheid is momenteel nog geen vereiste om te starten in het kleuteronderwijs, maar wordt wel aangemoedigd, dit in samenwerking met de ouders.
De kleuters die tussen 2.5 jaar en 3 jaar met school starten, worden meestal opgevangen in een onthaalklas of instapklas. In deze klassen wordt de juf voor sommige taken geholpen door een kinderverzorgster. Sommige scholen kiezen er voor om de onthaalklas te mengen met een andere klas. De kleinere kinderen worden dan gestimuleerd door de grotere kinderen en de werklast die gepaard gaat met een onthaalklas wordt verdeeld over verschillende juffen.

Gaat je kindje pas vanaf 5-jarige leeftijd naar school?
Was je van plan om je kind tot 6-jarige leeftijd thuis te houden en pas te laten starten met school in het lager onderwijs? Vlaanderen heeft al een maatregel getroffen waarbij kinderen minstens 290 halve dagen aanwezig moeten zijn in de derde kleuterklas. In Brussel en Wallonië zou er op termijn 80% aanwezigheid gevraagd worden in de derde kleuterklas, om naar het eerste leerjaar te mogen. De bedoeling is niet om kinderen te weigeren in het lager onderwijs, maar om de kinderen op te volgen en preventief aan de slag te gaan.
Tot slot, kleuteronderwijs is in Vlaanderen geen verplichting, maar wordt steeds meer aangemoedigd. Kinderen leren er al spelend meer dan je denkt, van sociale en verbale vaardigheden tot motoriek, alles komt aan bod. Als je kleuter naar school gaat, is het belangrijk dat hij of zij zoveel mogelijk aanwezig is en deelneemt aan de activiteiten.
Wist je dat je vanaf september 2019 recht hebt op een kleutertoeslag indien je 3-jarige en of 4-jarige kleuter onderwijs volgt in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende of gesubsidieerde school? Lees alles over de studietoelage.
Verneem je graag wat bijkomende informatie over de eerste schooldag? Parentia geeft je enkele tips.
Bronnen:
- enseignement.be
- ligue-enseignement.be
- pactedexellende.be