FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wat zijn de gevolgen van een verhuis voor je Groeipakket?

Een adreswijziging, dit moet je weten.

Als je verhuist, moet je heel wat administratieve zaken in orde brengen. Gelukkig wordt je uitbetalingsactor automatisch op de hoogte gebracht van je adreswijziging via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Parentia maakt vervolgens alles in orde voor je Groeipakket!

Verhuizen binnen België

Wat als je verhuist naar een ander adres in België?

Verhuis je maar je blijft wel in Vlaanderen, welke stappen moet je dan ondernemen? Je gaat naar de (nieuwe) gemeente om je adresgegevens te laten wijzigen. Na het bezoek van de wijkagent zal de gemeente ons automatisch je nieuw adres bezorgen. Parentia doet het nodige om je nieuw adres in je dossier te vermelden.

Wanneer je naar een andere Belgische regio verhuist, worden wij automatisch op de hoogte gebracht van je nieuwe adres. Je moet in dit geval wel nog een aansluiting indienen om de kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) of het Groeipakket (in Vlaanderen) van je nieuwe regio te ontvangen. De regio waar je woonde, betaalt je kinderbijslag of het Groeipakket tot en met de maand waarin de adreswijziging gebeurt. Vanaf de maand die hierop volgt, neemt je nieuwe regio de betaling over. De regelgeving van die regio is dan van toepassing.

Verhuizen naar het buitenland

Wat als je verhuist naar het buitenland?

Kies je voor een nieuwe start in het buitenland of verhuist één van je gezinsleden naar een ander land? Breng dan zo snel mogelijk je uitbetalingsactor op de hoogte van deze verandering om foutieve betalingen te vermijden. Wij informeren je vervolgens over je rechten na je vertrek naar het buitenland.

Verhuizen door scheiding

Wat als je verhuist door een scheiding?

De Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid brengt ons op de hoogte van je scheiding en van de nieuwe officiële adressen van al je gezinsleden. Parentia zal je informeren over de gevolgen van deze scheiding voor je dossier. Je deelt ons het best meteen de getroffen maatregelen over het ouderlijke gezag mee. Vergeet ook niet om ons je gewijzigde bankrekeningnummer te bezorgen.

Ook wanneer je gaat samenwonen meteen nieuwe partner wordt Parentia automatisch op de hoogte gebracht. We contacteren je om je in te lichten over de gevolgen van dit samenwonen of van dit nieuwe huwelijk voor je Groeipakketdossier.

Je kind verhuist

Wat als je kind alleen gaat wonen of in het buitenland gaat studeren?

Gaat je kind op zijn of haar eigen benen staan? Dan vernemen wij het nieuwe adres van je kind zodra dit is gemeld bij je gemeente. Vervolgens zal hij of zij zelf het Groeipakket ontvangen.

Als de jongere zijn officiële adreswijziging niet kan doen bij de gemeente, dan kan hij zijn nieuw adres ook bewijzen met officiële documenten, zoals een politieattest, een attest van het OCMW, een voorlopige verblijfsvergunning of een ‘model 2’ van de gemeente.

Vertrekt je kind naar het buitenland om te studeren? Geef ons dan een seintje om dit te melden. Bekijk ook onze pagina ‘studies en opleiding’. 

Ons op de hoogte brengen

Hoe wordt je uitbetalingsactor op de hoogte gebracht van je verhuis?

Je hoeft je verhuis enkel te melden op het gemeentehuis. Parentia verneemt je nieuwe adres via de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid. Je hoeft dus zelf geen verdere stappen te ondernemen voor je Groeipakket. Alles gebeurt automatisch wanneer je verhuist binnen de Belgische landsgrenzen.

Let op: als je je Groeipakket via circulaire cheques ontvangt, moet je contact opnemen met de afdeling die je dossier beheert! Doe dit vóór de volgende betaling van je Groeipakket om na te gaan of je adreswijziging effectief werd uitgevoerd. Zo vermijd je dat een cheque naar je oude adres wordt opgestuurd. De overdracht van je nieuwe adres hangt af van de snelheid van de administratie van je gemeente en kan soms tot drie weken duren.

Het is natuurlijk nóg beter om je bankrekeningnummer aan ons mee te delen. Zo kunnen we een veilige en snelle betaling van je Groeipakket garanderen.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!