FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Zwangerschapsplannen en ontslagbescherming

Denk je aan een zwangerschap of volg je een vruchtbaarheidsbehandeling, maar vrees je voor je job? Dan is dit artikel voor jou gemaakt. Je verneemt alles over je rechten als (toekomstig zwangere) werkneemster of werknemer en wat je kunt ondernemen als je denkt dat je rechten geschonden zijn.

Zwangerschap en ontslag

Is zwangerschap een reden tot ontslag? 

Het antwoord is neen. Een zwangere werkneemster geniet juridische bescherming, waardoor haar rechten als aanstaande moeder gewaarborgd worden.

Wat houdt de ontslagbescherming bij zwangerschap in?

Het ontslagverbod betekent dat een werkgever een werkneemster niet mag ontslaan omdat ze zwanger is, met uitzondering van zwaarwegende redenen die niets met de zwangerschap te maken hebben. Deze motieven zijn bijvoorbeeld zware professionele fouten of economische redenen die tot collectief ontslag leiden. De redenen tot ontslag moeten verantwoord en goed onderbouwd zijn om geldig te zijn.

Het ontslagverbod begint zodra de werkneemster haar werkgever officieel op de hoogte stelt van haar zwangerschap. Dit gebeurt meestal via een medisch attest waarin de vermoedelijke bevallingsdatum staat vermeld. Het verbod blijft van kracht tijdens de volledige zwangerschap, de moederschapsrust en tot een periode van een maand na het einde van het moederschapsverlof. 

Wat kun je doen bij een mogelijk onterecht ontslag?

Als je als zwangere werkneemster het gevoel hebt dat je onterecht ontslagen bent, kun je stappen ondernemen om je rechten te verdedigen. Het is aan te raden om eerst met de werkgever in gesprek te gaan en schriftelijke bewijsstukken te verzamelen. Als er geen oplossing wordt gevonden, kun je een klacht indienen bij de arbeidsrechtbank. In bepaalde gevallen kun je aanspraak maken op een schadevergoeding gelijkgesteld aan zes maanden brutoloon bovenop de normale opzegvergoeding of zelfs heraangesteld worden.

Nieuwe bescherming bij vruchtbaarheidsbehandeling of medisch begeleide voortplanting

Zijn jullie nog niet zwanger en hebben jullie nood aan een vruchtbaarheidsbehandeling of volgen jullie een programma voor medisch begeleide voortplanting? Bovenop de financiële impact, kan dit soms emotioneel zwaar en tijdrovend zijn, waardoor jullie mogelijks afwezig zijn van de werkvloer.

Ook jij bent nu beschermd! Wat houdt de bescherming in?

Wanneer je je werkgever informeert door middel van een medisch attest dat je een vruchtbaarheidsbehandeling of programma voor medisch begeleide voortplanting volgt, mag je werkgever je contract niet eenzijdig beëindigen omwille van je afwezigheden in het kader van deze behandeling en gedurende een periode van twee maanden vanaf de dag waarop je je werkgever hebt ingelicht.

Als de behandeling langer dan twee maanden duurt, heb je als werknemer de mogelijkheid om verschillende medische attesten in te dienen. De beschermingsperiode wordt dan steeds verlengd met een periode van twee maanden. 

Wat betekent dit concreet?

Als werknemer heb je na een afwezigheid voor een vruchtbaarheidsbehandeling of programma voor medisch begeleide voortplanting het recht om je vroegere functie terug op te nemen.
Is dit niet mogelijk, dan moet je nieuwe functie gelijkwaardig of vergelijkbaar zijn en in overeenstemming met je arbeidsovereenkomst.
Had je voor je afwezigheid verworven rechten of een verbetering van je arbeidsomstandigheden? Dan moet je bij je terugkeer op het werk opnieuw kunnen genieten van deze rechten.

Als deze rechten niet gerespecteerd worden, kun je een schadevergoeding opeisen ter hoogte van het brutoloon voor zes maanden tewerkstelling. 

Word je toch ontslagen tijdens je zwangerschapsbehandeling?

De redenen tot ontslag mogen geen verband houden met de vruchtbaarheidsbehandeling of het programma voor medisch begeleide voortplanting. Als werknemer kun je om een schriftelijke verklaring vragen en heb je recht op een vergoeding gelijkgesteld aan zes maanden brutoloon, bovenop de normale ontslagvergoeding.

Parentia, jouw partner voor, tijdens en na de zwangerschap!

Wist je dat je werkgever je tijdens je zwangerschap niet kan verplichten tot overwerk en dat je 2 maanden voor de geboorte al kunt genieten van je startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (in Brussel en Wallonië)?

Wil je nog meer interessante weetjes? Neem dan zeker een kijkje naar onze Parentia-blog. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!