FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Ivf: wat is de prijs en wat moet je zelf betalen?

Zwanger worden gaat niet altijd van een leien dakje. Ivf of in-vitrofertilisatie is een methode om de natuur een duwtje in de rug te geven. Bij ivf worden een of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht. Daarna worden de bevruchte eicellen weer in de baarmoeder geplaatst. Maar wat is de precieze prijs van ivf? In dit artikel lees je welke fases van ivf worden terugbetaald en wat de voorwaarden zijn.  

De echte kost van ivf 

Bij ivf komt heel wat kijken. Denk maar aan de behandelingen om de groei van je eicellen te stimuleren, het bewaren van de zaadcellen en de uiteindelijke bevruchting. De prijs van ivf ligt dan ook aanzienlijk hoog. Gelukkig kunnen wensmoeders op hun ziekenfonds en (private) hospitalisatieverzekeringen rekenen voor een terugbetaling van het grootste deel van de kosten.  

De prijs met tussenkomst van de mutualiteit

Voor Belgische patiënten met een goedkeuring voor terugbetaling van het ziekenfonds, zal de uiteindelijke kost die ze zelf moeten dragen rond de € 500 liggen. Die goedkeuring ontvang je bij de opstart van de behandeling, na een medisch onderzoek. Die € 500 bevat het totaal van remgelden, het materiaal voor de eicelaspiratie en voor de embryotransfer. Voor buitenlandse patiënten liggen de kosten rond € 3.200. Daarbovenop komt nog het bedrag voor de medicatie. Zonder tussenkomst van de mutualiteit zou ivf meer dan € 5.500 per poging kosten.

Waaruit is de prijs van ivf opgebouwd? 

Per ivf-behandeling zul je dus om en bij de € 500 betalen. Dat bedrag dekt verschillende onderzoeken en behandelingen. Allereerst zijn er de consultaties. De eerste keer worden zowel de moeder als de partner onderzocht – en dus betaal je twee keer. Dan komen de behandelingskosten en die moet je voornamelijk zelf betalen. Daarnaast gaat er van die € 500 zo’n € 300 naar echografieën, bloedafnames, bijkomend onderzoek en materiaal voor eenmalig gebruik. Ten slotte zijn er nog voorbereidende bloedonderzoeken, screenings en de implantatie zelf die een behoorlijke duit kosten. Zorg dat je een goed beeld hebt van het kostenplaatje van ivf bij de opstart van je behandelingen. Informeer je zeker bij je ziekenfonds en … veel succes! 

Parentia staat graag wanneer je vragen hebt. Naast de betaling van het startbedrag in Vlaanderen of de geboortepremie in Brussel en Wallonië en het Groeipakket in Vlaanderen of de kinderbijslag in Brussel en Wallonië, zorgen we ook voor begeleiding bij je gezinsadministratie. Ben je op zoek naar een andere manier om een kindje te krijgen? Lees hier meer over draagmoederschap

Bronnen: 

  • Moneytalk Knack
  • ZNA
Vraag nu je startbedrag van € 1.214,49 aan. Dit duurt slechts enkele minuten.

Je kunt je startbedrag al aanvragen tijdens de zwangerschap. Doe je dit op tijd dan kun je je startbedrag al vanaf 2 maanden voor de vermoedelijke geboortedatum ontvangen!
levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!