Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wordt in-vitrofertilisatie of ivf altijd terugbetaald?

Soms lukt het niet meteen om op de natuurlijke manier zwanger te worden. Gelukkig zijn er nog andere methoden om toch een kindje te kunnen krijgen. In-vitrofertilisatie (ivf) is er een van. Bij ivf worden een of meer eicellen buiten het lichaam bevrucht, waarna ze in de baarmoeder worden geplaatst. Maar kun je op een tussenkomst van je mutualiteit rekenen als je voor deze methode kiest? Lees hier meer over de voorwaarden waaraan je moet voldoen om ivf terugbetaald te krijgen.

In-vitrofertilisatie of ivf: eerste zes pogingen terugbetaald

Als je zwanger wilt worden met behulp van ivf, worden de eerste zes pogingen terugbetaald. Dat is natuurlijk op voorwaarde dat je aangesloten bent bij een Belgische mutualiteit en over een geldig terugbetalingsdocument beschikt van je ziekenfonds. Dat document wordt bij aanvang van de behandling opgemaakt. Je mag als wensmoeder niet ouder zijn dan 43 jaar. Bovendien is er een maximumaantal embryo’s dat terug ingeplant mag worden. Dat aantal is afhankelijk van de leeftijd van de moeder:

Aantal te transfereren embryo'sEerste pogingTweede pogingDerde tot zesde poging
Jonger dan 36 jaarmax. 1 embryo1 embryo, eventueel 2max. 2 embryo's
36-39 jaarmax. 2 embryo'smax. 2 embryo'smax. 3 embryo's
40-42 jaaronbeperktonbeperktonbeperkt

Welke fases van ivf worden terugbetaald?

De mutualiteiten nemen de laboratoriumkosten voor hun rekening en een groot deel van de medicatie voor de stimulatiekuur om de eierstokken meer eicellen te laten produceren. Je betaalt dus enkel het remgeld op die medicatie. Bij die geneesmiddelen onderscheiden we drie categorieën, elk met hun eigen prijs. De prijzen van die medicatie vind je op de website van het ziekenhuis waar je je behandeling volgt. Ook voor alle medische consultaties betaal je enkel het remgeld. Zonder tussenkomst van de mutualiteiten zou een ivf-behandeling gemakkelijk 5.500 euro per poging kosten. 

Bijkomende voorwaarden voor terugbetaling

Sommige mutualiteiten hebben een lijst van vruchtbaarheidscentra met A- of B-erkenning, waar je de vruchtbaarheidsbehandeling moet laten uitvoeren. Ook aan je keuze voor een gynaecoloog kunnen ze voorwaarden verbinden. Bovendien vragen de meeste ziekenfondsen om een geschreven goedkeuring van de adviserend arts van je ziekenfonds. Die goedkeuring ontvang je bij opstart van de behandeling. Zorg er dus voor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden van je ziekenfonds voor je je behandeling opstart.

Hoe vraag je je terugbetaling aan?

Ook hier is het belangrijk om de precieze procedure van je ziekenfonds te kennen. De meeste ziekenfondsen werken volgens de volgende methode:
  • Ga op consultatie bij een gynaecoloog, verbonden aan een ziekenhuis met een erkend programma Reproductieve Geneeskunde.
  • De gynaecoloog zal, als je in aanmerking komt, een aanvraagformulier opstellen.
  • Dat aanvraagformulier bezorg je aan de adviserend arts van je ziekenfonds.
  • Als je aan de voorwaarden voldoet, zal de arts zijn akkoord geven voor de terugbetaling van de nodige behandelingen. De arts stelt je hiervan op de hoogte.
  • Krijg je een goedkeuring? Dan laat je de gynaecoloog het goedkeuringsformulier vervolledigen tijdens je behandelingen.
  • Beschik je over een hospitalisatieverzekering? Bekijk dan zeker ook welke kosten inbegrepen zijn in je verzekeringsformule. Zo betalen heel wat verzekeringen je verblijf in een tweepersoonskamer terug.
Parentia wenst je alvast heel veel succes toe. Is je behandeling geslaagd en verwacht je een kindje? Proficiat! Vraag meteen je startbedrag in Vlaanderen of je kraamgeld in Brussel of Wallonië aan, want ook bij de geboorte krijg je een financieel duwtje in de rug.

Bronnen:
Uzgent.be

Zna.be
Moneytalk.knack.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!