Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Krijg je financiële steun bij vruchtbaarheidsproblemen?

Maar liefst een op de zes koppels krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen. Als alle mogelijkheden om op een natuurlijke manier zwanger te worden zijn uitgeput, is een vruchtbaarheidsbehandeling een optie. Maar die gaat helaas gepaard met een stevig prijskaartje. Gelukkig kun je, onder bepaalde voorwaarden, rekenen op financiële steun van je ziekenfonds. We geven je graag een woordje uitleg.

Wettelijke terugbetaling via forfait

Er zijn drie fertiliteitsbehandelingen die door je ziekenfonds via forfait worden terugbetaald:
  •  in-vitrofertilisatie (IVF);
  • eiceldonatie of een follikelgroeistimulatiebehandeling;
  • intra-uteriene inseminatiebehandeling.

Voorwaarden voor financiële steun bij vruchtbaarheidsproblemen

Aan de terugbetaling van de bovenstaande behandelingen zijn drie voorwaarden verbonden. Ten eerste moet je jonger dan 43 jaar zijn en ten tweede moet de behandeling met goedkeuring van een arts in een gespecialiseerd vruchtbaarheidscentrum met een A- of B-erkenning plaatsvinden. Ten slotte worden er maximaal zes behandelingen terugbetaald.

Hoe moet je de terugbetaling aanvragen?

De aanvraag voor een terugbetaling van je fertiliteitsbehandeling(en) verloopt heel eenvoudig:
  1. Maak een afspraak bij een gynaecoloog die verbonden is aan een erkend Belgisch fertiliteitscentrum.
  2. De gynaecoloog zal een aanvraagformulier voor een terugbetaling opstellen, als je medisch gezien in aanmerking komt voor een vruchtbaarheidsbehandeling.
  3. Bezorg dit formulier aan je ziekenfonds.
  4. De adviserende arts van je ziekenfonds beslist vervolgens of je recht hebt op een terugbetaling. Krijg je een positief antwoord? Laat het goedkeuringsformulier dan door je gynaecoloog invullen tijdens het verloop van de behandeling. 

Hoeveel krijg je juist terugbetaald?

Je verplichte ziekteverzekering betaalt het grootste deel van de behandeling terug, waaronder de laboratoriumkosten en de medicatie die je moet nemen. Zelf hoef je enkel het remgeld en het materiaal voor de eventuele eicelaspiratie en embryotransfer te betalen.

Het bedrag dat je terugbetaald krijgt, is afhankelijk van de behandeling die je ondergaat en de verzekering die je hebt afgesloten. Neem hierovoor contact op met je ziekenfonds om te weten op welk bedrag je exact recht hebt.

Is de behandeling geslaagd en ben je eindelijk in blijde verwachting? Proficiat! Vraag meteen je startbedrag (in Vlaanderen) of je kraamgeld (in Brussel of Wallonië) aan, want ook bij de geboorte van je baby krijg je een financieel duwtje in de rug.


Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!