FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Werkt je kind als jobstudent, zo voorkom je dat jij of je kind extra belastingen moet betalen

Als jobstudenten te veel verdienen of te veel uren maken, krijgen ze een hogere belastingaanslag. Maar dat is niet alles: ook ouders kunnen meer belastingen moeten betalen, omdat de student niet meer als ten laste wordt beschouwd als hij te veel verdient. Ze kunnen zelfs het Groeipakket (kinderbijslag in Wallonië en Brussel) verliezen. We leggen jou graag uit hoe je dit kunt voorkomen. Parentia to the rescue!
Vraag
“Mijn zoon heeft deze zomer een studentenjob in de horeca. Daar heb ik toch wat vraagjes over. Moet hij als werkende student een belastingaangifte indienen? En hoe voorkom ik dat hij straks niet meer ten laste staat? Waar moet ik allemaal rekening mee houden?”

Patrick uit Sint-Amands

Antwoord
Als ouder van een werkende student vraag je je misschien af of hij/zij een belastingaangifte moet indienen. Het antwoord is simpel: ja. Iedereen met inkomsten moet een belastingaangifte invullen. Gelukkig heeft dat als jobstudent weinig impact op het nettoloon.
Parentia legt je uit hoe dit in elkaar zit en op welke 5 dingen je moet letten:

1. Weet wat het is om jobstudent te zijn

Als jobstudent is je hoofdactiviteit studeren, maar daarnaast mag je werken om wat extra geld te verdienen. Om als student te mogen werken, moet je 16 jaar oud zijn of 15 jaar en de eerste twee studiejaren van het secundair onderwijs hebben gevolgd.

2. Weet hoeveel uur je maximaal mag werken

Als jobstudent mag je per kalenderjaar maximaal 600 uur werken onder een studentenovereenkomst. Let op! Werk je meer dan 600 uur, dan verlies je je status als student voor de fiscus en kun je ook je recht op kinderbijslag of het Groeipakket verliezen voor die maand.

Samengevat: Vlaanderen: je verliest je recht op het Groeipakket vanaf je 18e verjaardag indien je meer dan 600 uur/jaar werkt. Je kunt dan nog recht hebben op het Groeipakket als je niet meer dan 80 uur/maand werkt als werknemer of arbeider.

Brussel: je verliest je recht op de kinderbijslag vanaf je 18e verjaardag zodra je meer dan 240 uur per kwartaal werkt (met uitzondering van de zomervakantiemaanden).

Wallonië: je verliest je recht op kinderbijslag vanaf je 18e verjaardag zodra je meer dan 240 uur per kwartaal werkt. Sinds 1 januari 2020 worden de gepresteerde werkuren met een studentenovereenkomst (maximaal 600 uur per kalenderjaar vanaf 1 januari 2023) echter niet meegerekend voor de berekening van de 240 uur.

3. Van belastingen tot sociale bijdragen: weet hoeveel je jobstudent mag verdienen

Belastingen zijn verplichte bijdragen die je aan de overheid moet betalen.

  • Belastingen voor jobstudenten: Voor 2024 mag je maximaal € 14.514,29 euro bruto verdienen om geen belastingen te betalen. Verdien je meer, dan betaal je belastingen op het deel boven dat bedrag.
Sociale bijdragen zijn verplichte betalingen die worden gebruikt om sociale zekerheidssystemen te financieren die bescherming bieden tegen risico’s zoals ziekte, werkloosheid, enzovoort.

Er zijn verschillende soorten sociale bijdragen, afhankelijk van je status en je type werk:
  • Solidariteitsbijdrage: Als jobstudent betaal je geen reguliere sociale bijdragen, maar een verlaagde bijdrage die bekend staat als een solidariteitsbijdrage. Deze bijdrage bedraagt 2,71% van je brutoloon. Dit is een speciaal tarief voor jobstudenten dat lager is dan de reguliere sociale bijdragen.
  • Reguliere sociale bijdragen: Als je meer dan 600 uur per jaar werkt, val je niet langer onder het voordelige tarief van de solidariteitsbijdrage. In dat geval betaal je reguliere sociale bijdragen, die 13,07% van je brutoloon bedragen. Deze hogere bijdragen worden gebruikt om bij te dragen aan het algemene sociale zekerheidssysteem.
Is je kind afgestudeerd? Of is je kind vroeger gestopt met studeren? Lees hier meer over in ons artikel ‘Heb je recht op Groeipakket als schoolverlater?’ voor Vlaanderen - ‘Heb je recht op kinderbijslag als werkzoekende schoolverlater?’ voor Brussel of Wallonië.

Ontdek hier of je als schoolverlater nog recht hebt op het Groeipakket (kinderbijslag).

4. Zorg dat je jobstudent ten laste blijft van jou

Om je kind fiscaal ten laste te laten blijven van jou, moet je kind voldoen aan een paar voorwaarden:

  • Je kind moet op 1 januari van het aanslagjaar bij jou gedomicilieerd zijn.
  • Om fiscaal ten laste van jou te blijven in 2024, mag het bruto-inkomen van je jobstudent niet hoger zijn dan €12.422,50. Dit komt netto neer op €7.290. Als je kind meer verdient, verlies jij bepaalde belastingvoordelen.
  • Opgelet! Het bedrag vanaf wanneer jij meer belastingen zult moeten betalen (omdat jij kind niet meer ten laste is) is dus sneller bereikt dan het bedrag vanaf wanneer je jobstudent zelf belastingen moet betalen.
  • Geen andere inkomsten en beroepskosten: deze inkomenstenlimiet geldt alleen als je geen andere bestaansmiddelen hebt dan je studentenjob. Ook mag je geen werkelijke beroepskosten, uitgaven die je maakt om je werk te kunnen doen en die je van je belastbaar inkomen kunt aftrekken zoals bijvoorbeeld reiskosten naar je werk, werkkleding, en opleidingen, vermelden op je belastingaangifte. De fiscus rekent een forfaitair bedrag voor beroepskosten.

Wat betekent ‘een kind ten laste hebben’?

Een kind ten laste woont officieel bij jou in en is financieel afhankelijk van jou. Elke Belgische belastingbetaler heeft een belastingvrije som van € 10.570 euro (bedrag voor 2024). Dit betekent dat je geen belastingen hoeft te betalen als je inkomen lager is dan dat bedrag. Per kind ten laste wordt dat bedrag verhoogd. In 2024 betekent dat:

1 kind ten laste: € 1.920 euro erbij
2 kinderen ten laste: € 4.950 euro erbij
3 kinderen ten laste: € 11.090 euro erbij
4 kinderen ten laste: € 17.940 euro erbij

Meer dan 4 kinderen ten laste: € 17.940 euro + een supplement van € 6.850 euro per extra kind

Het Groeipakket (in Vlaanderen) en de kinderbijslag (in Brussel en Wallonië) staat hier los van.

5. Houd het overzichtelijk

De werkgever van je kind zal een fiscale fiche 281.10 bezorgen, waarop je de inkomsten kunt zien. Deze bedragen vul je in op je belastingaangifte van je kind.

Tip! Om overzicht te houden over de werkuren en inkomsten van je kind, kun je gebruik maken van de app student@work. Hier kun je zien hoeveel uren je kind al gewerkt heeft en hoeveel hij/zij nog mag werken. Het invullen van de belastingaangifte van je jobstudent hoeft niet ingewikkeld te zijn als je weet waar je op moet letten. Zorg er gewoon voor dat hij/zij binnen de toegestane uren werkt, houd de inkomsten goed in de gaten en zorg dat je kind ten laste blijft van jou om extra belastingen te voorkomen. Voor meer informatie en tips kun je altijd terecht bij Parentia.

Vond je dit artikel nuttig? Lees dan ook onze andere tips voor je gezinsadministratie.

Bronnen:
  • Financien.belgium.be
  • Wikifin.be
  • VRT news

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!