FR
NL

Ik ben...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Krijg je het Groeipakket nog als je kind werkt?

Welke zijn de gevolgen van deze nieuwe uitdaging ?

Veel jongeren verdienen graag een centje bij tijdens hun studies. Maar heb je nog recht op het Groeipakket wanneer je kind werkt?

Je ontvangt in ieder geval nog gezinsbijslag tot de maand waarin je kind achttien jaar wordt. Een winstgevende activiteit zoals een studentenjob heeft tot dan geen gevolgen voor je Groeipakket.

Vanaf de achttiende tot de vijfentwintigste verjaardag van je kind kun je nog gezinsbijslag ontvangen, ook als hij of zij werkt als student. In dit geval gelden er wel enkele voorwaarden.

Nieuw vanaf 1 januari 2023: Goed nieuws voor jobstudenten! Het maximum uren dat je als student mag werken met een studentencontract stijgt van 475 naar 600 per jaar, van 2023 tot einde 2024, zonder je recht op Groeipakket te verliezen.

Recht op het Groeipakket

Wanneer heb je nog recht op het Groeipakket als je kind werkt?

 • Je hebt wel recht op gezinsbijslag in volgende situaties:

  • Als je kind minder dan 600 uur per jaar werkt met een studentencontract. Het loon dat hij of zij verdient als jobstudent heeft geen invloed op je Groeipakket.
  • Als je kind minder dan 80 uur per maand werkt als werknemer. Je ontvangt geen gezinsbijslag voor de maanden waarin hij of zij meer dan het maximum werkt. Het bedrag van de inkomsten van je kind speelt ook hier geen rol voor het Groeipakket.
  • Wanneer je kind onbeperkt een activiteit als zelfstandige uitoefent zolang het geen bijdrage betaalt als zelfstandige in hoofdberoep
  • Wanneer je kind geen sociale uitkering krijgt door ziekte, invaliditeit, een arbeidsongeval, beroepsziekte, werkloosheid of een loopbaanonderbreking. Voor de maanden dat ze een uitkering ontvangen, wordt het Groeipakket niet uitbetaald.
  • Als je kind vakantiegeld ontvangt.
  • Als je kind een leefloon ontvangt.
  • Wanneer je kind een vergoeding ontvangt als vrijwilliger of als vrijwillig militair.
  • Als je kind een financieel voordeel ontvangt voor een stage die hij of zij doorloopt om een diploma te behalen. Een stage die je kind volgt om benoemd te worden in een openbaar ambt, moet onbezoldigd zijn om recht te hebben op het Groeipakket.
  • Wanneer je kind werkt in het systeem van alternerend leren.
Jobstudenten kunnen extra uren presteren zonder dat er aan het Groeipakket wordt geraakt. De uren van wie tijdens het eerste kwartaal 2022 in de zorgsector of in het onderwijs aan de slag gaat, worden zelfs niet meegeteld in het maximum van 475 uren per jaar. In andere sectoren wordt het maximum opgetrokken met 45 uren tot 520 uren per jaar. Die extra uren moeten wel in het eerste kwartaal 2022 worden gepresteerd

Werken met een beperking

Wat als je kind werkt en een beperking heeft?

Heeft je kind een beperking en is hij of zij aan het werk? Lees dan ook wat de gevolgen van deze job zijn voor je Groeipakket op de pagina over kinderen met een beperking of aandoening.

Groeipakket en werkzoekende

Wat als je kind werkzoekende is?

Heeft je kind de schoolbanken verlaten en is hij of zij nu werkzoekende? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden nog steeds gezinsbijslag ontvangen gedurende twaalf maanden. Neem zeker een kijkje op onze pagina over schoolverlaters.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!