FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe kun je van uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds veranderen?

Sinds begin 2019 kiezen ouders zélf bij welke uitbetalingsactor (Vlaanderen) of kinderbijslagfonds (Brussel en Wallonië) ze hun kinderen, geboren na die datum, aansluiten. Hiervoor was dat een keuze van de werkgever. Was je voor 2019 al aangesloten bij een fonds, dan kun je nu uit eigen beweging veranderen van kinderbijslagfonds. In Vlaanderen kan dat sinds 1 januari 2020, in Wallonië vanaf 1 januari 2021 en in Brusselvanaf 1 januari 2022.  

Maar hoe doe je dat precies, veranderen van uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds? Het gaat sneller en eenvoudiger dan je denkt! Volg even mee.  

Zo sluit je je aan bij een andere uitbetalingsactor (Vlaanderen) of kinderbijslagfonds (Brussel/Wallonië)

Parentia is een van de vijf uitbetalingsactoren die het Groeipakket in Vlaanderen en de kinderbijslag in Brussel of Wallonië  uitbetaalt. 
Het Groeipakket omvat de gezinsbijslagen, de schooltoeslag, kleutertoeslag, kinderopvangtoeslag en zorgtoeslag.
De kinderbijslag omvat het kraamgeld, de basisbedragen, de sociale toeslagen, de toeslag voor een kind met een beperking, de jaarlijkse schoolpremie. We garanderen stipte betalingen en helpen je graag met je gezinsadministratie. Bovendien staan we je bij met advies en tips over je zwangerschap, de schoolkeuze, opvoeding, noem maar op!

Klaar om aan te sluiten bij Parentia?

Wil je je graag aansluiten bij uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds Parentia? Dat kan heel gemakkelijk! Vul het online formulier in. 

Hoelang moet je al klant zijn? 

Vergeet niet dat je in Vlaanderen minstens één jaar klant moet zijn bij je huidige uitbetalingsactor om te kunnen veranderen. Weet je niet wie je Groeipakket uitbetaalt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zoeken meteen voor je op bij welk organisme je aangesloten bent.  
In Brussel en Wallonië is dat minstens twee jaar. Weet je niet wie je kinderbijslag uitbetaalt? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zoeken meteen voor je op bij welk kinderbijslagfonds je aangesloten bent.  

Vergeet je startbedrag (Vlaanderen) of kraamgeld (Wallonië/Brussel) niet! 

Ben je in verwachting? Vraag dan alvast je startbedrag in Vlaanderen of je kraamgeld in Brussel of Wallonië aan! Vanaf twee maanden voor de voorziene geboortedatum kun je het bedrag al ontvangen.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!