Een uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds: wat is dat eigenlijk?

Vroeger gebeurde de uitbetaling van de kinderbijslag en het kraamgeld via je werkgever. Sinds 2019 moet je jezelf aansluiten bij een uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds. In België bestaan er vijf verschillende actoren per regio. Maar wat is zo’n uitbetalingsactor eigenlijk? En wat doet het precies? Hier lees je er alles over. 

Een /uitbetalingsactor/kinderbijslagfonds: wat is dat eigenlijk?

Wat doet een uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds? 

Ieder kind dat in België woont, heeft recht op de maandelijkse kinderbijslag. In Vlaanderen heet dat het Groeipakket. Deze financiële ondersteuning bestaat uit een vast basisbedrag en eventuele toeslagen die afhankelijk zijn van de omstandigheden waarin het kind opgroeit. Een uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds zorgt voor een stipte en correcte uitbetaling van het Groeipakket of de kinderbijslag. Je fonds berekent exact op welk bedrag je recht hebt en past het meteen aan als de situatie van het kind verandert. 

Daarnaast betaalt een kinderbijslagfonds ook je kraamgeld, dat in Vlaanderen het startbedrag heet. Het startbedrag is een vast bedrag dat je krijgt bij de geboorte van je kindje en dient om je baby een mooie start in het leven te helpen maken.  

Tot slot krijg je bij Parentia nog een extraatje. We helpen je namelijk ook bij je gezinsadministratie

Hoe kun je je aansluiten? 

Je bent zelf verantwoordelijk om je aan te sluiten bij de uitbetalingsactor van je keuze. Dat doe je het best vóór de geboorte van je kindje. Zo wordt je startbedrag/kraamgeld tijdig uitbetaald, namelijk al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je baby.  

Bij Parentia aansluiten is heel eenvoudig! Het gaat volledig online en neemt maar enkele minuten in beslag.  

Hoe weet ik bij welk fonds ik ben aangesloten? 

Heb je al kinderen? Dan blijf je automatisch aangesloten bij de actor of het fonds dat je werkgever in het verleden koos. Weet je niet bij wie je aangesloten bent? Kijk dan even op je bankuittreksel of neem contact op met ons.

Kan ik nog veranderen van uitbetalingsactor of kinderbijslagfonds? 

In Vlaanderen en Wallonië kan iedereen nu al veranderen van actor/kinderbijslagfonds. In Brussel mag dat vanaf 1 januari 2022. Laat ons gerust weten dat we je in de toekomst mogen verwelkomen