Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Kinderbijslag, kindergeld of Groeipakket, geboortepremie of startbedrag: wat is het verschil?

In 2019 veranderde de wetgeving rond de kinderbijslag in België en daardoor werden er heel wat nieuwe termen in het leven geroepen. Zo lees je vaak over het Groeipakket en het startbedrag. Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk? En is er een verschil met de oudere termen kindergeld en geboortepremie? Tijd voor een heldere uitleg! 

Kindergeld, kinderbijslag of Groeipakket? 

In principe gaan deze drie termen over hetzelfde, namelijk over het maandelijkse bedrag dat je krijgt voor elk rechtgevend kind. Veel mensen hebben het nog over kinderbijslag of kindergeld. De nieuwe kinderbijslagregeling, die werd ingevoerd op 1 januari 2019, bestaat uit een basisbedrag en eventuele extra toeslagen die afhankelijk zijn van de situatie van het kind. In Vlaanderen kreeg het geheel van het basisbedrag en de toeslagen de nieuwe naam Groeipakket. In Wallonië en Bussel blijven we gewoon over kinderbijslag spreken.

Kraamgeld, geboortepremie of startbedrag? 

Ook deze woorden hebben eigenlijk dezelfde betekenis. Ze verwijzen naar het eenmalige bedrag dat je krijgt bij de geboorte van elk kind. Vroeger gebruikten ouders voor dit financiële duwtje in de rug vooral de term ‘kraamgeld’. In Vlaanderen kreeg deze premie de naam startbedrag. In de andere regio’s blijven de andere begrippen in gebruik.  

Verwar deze termen niet met het geschenk dat je krijgt van je ziekenfonds wanneer je kindje geboren wordt. Ziekenfondsen noemen dit cadeau ook ‘geboortepremie’ of ‘geboortegeschenk’. 

Wil je je startbedrag aanvragen in Vlaanderen? Dat gaat eenvoudig online. Woon je in Brussel of Wallonië, vraag dan in enkele stappen je geboortepremie of kraamgeld aan. Bij Parentia krijg je deze eenmalige premie al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke geboortedatum van je kind.  

Kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor? 

In Vlaanderen kreeg het kinderbijslagfonds de naam uitbetalingsactor van het Groeipakket. Je bent vrij om binnen je regio zelf een kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor te kiezen, zowel bij de geboorte van je kindje of als je later nog van organisme wil veranderen wanneer je al kinderbijslag of Groeipakket ontvangt. Parentia is aanwezig in de drie regio's en betaalt het startbedrag of de geboortepremie van je kindje uit en zorgt voor een stipte maandelijkse storting van je Groeipakket of kinderbijslag. 

Heb je nog vragen over deze verschillende termen? Of wil je lid worden van de Parentia familie? Gebruik dan onze handige tools om ons te contacteren of om aan te sluiten! Wij helpen je bij je gezinsadministratie en betalen alle bedragen waar je recht op hebt netjes op tijd uit.  

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!