Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe kies ik een vakantiekamp voor mijn kind?

We kennen het allemaal. De vakantie is in aantocht, als ouder moeten jullie beiden werken en je wilt niet om de haverklap de grootouders lastigvallen om je kind of kinderen op te vangen. In dit geval kan een vakantiekamp een uitkomst bieden, maar hoe ga je tewerk om voor je kind een goed kamp te kiezen? Wij geven hier een aantal dingen mee waarmee je rekening moet houden in de zoektocht naar het geschikte  vakantiekamp.

Hoe oud is je kind?

Er zijn al kampen voor kinderen vanaf ongeveer drie jaar oud, of met andere woorden, vanaf het ogenblik dat ze naar de kleuterklas kunnen. De organisatoren van de kampen zullen meestal zelf aangeven welk kamp geschikt is voor welke leeftijd. Zij zullen de activiteiten die doorgaan dan ook afstemmen op die specifieke leeftijden.

Waar gaat het kamp door?

De locatie van de kampen is voor veel ouders een belangrijke factor. Als het gaat om een kamp zonder overnachting moet het namelijk praktisch haalbaar zijn om je kind voor het werk te brengen en na het werk weer te gaan oppikken. Niet alleen voor de ouders kan de locatie een belangrijke rol spelen. Ook voor de kinderen zelf is het soms belangrijk een kamp te kiezen dat doorgaat op een plaats die voor hen bekend is. Als het gaat om jonge of onzekere kinderen, maakt een kamp in een bekende omgeving het hele kampgebeuren minder eng. Zo denken we aan kampen die doorgaan in scholen.

Wat zijn de interesses van je kind?

Het is altijd een goed idee om je kind in de mate van het mogelijke zelf mee te laten beslissen bij de keuze van het kamp. Er bestaan kampen met zeer uiteenlopende thema’s. Daar gaat het dus vooral om wat je kind leuk vindt en misschien ook een beetje wat jij als ouder belangrijk vindt. Zo is er naast sportieve en actieve kampen, zeker ook een groot aanbod aan educatieve en creatieve kampen.

Naar wat voor een kamp wil je je kind sturen?

Er zijn verschillende soorten kampen als het op duur aankomt. Wil je je kind naar een kamp sturen waar hij een hele dag verblijft, of misschien liever slechts halve dagen? Wilt je kind misschien naar een kamp met overnachting? In het binnenland? Of is het buitenland ook een optie? Heel veel zal afhangen van je kind zelf. Als je bijvoorbeeld een kleuter hebt, is het soms nodig dat deze ’s middags nog even een dutje doet, zorg er dan ook voor dat die mogelijkheid er is in het kamp dat je kiest.

Wat biedt de organisator naast de kampactiviteiten nog zoal aan?

Bij sommige kampen moet je zelf zorgen voor de lunch van je kinderen. Andere kampen bieden dan weer een middagmaal aan, of een tussendoortje. Sommige kampen worden afgesloten met een evenement waar de ouders worden uitgenodigd.
 Zij kunnen dan zelf ontdekken waar hun kind zich in de hele periode mee heeft bezig gehouden. Het kan ook om meer praktische dingen gaan zoals opvang. Sommige kampen voorzien opvang voor en na het kamp, andere weer niet en nog andere voorzien het maar tegen extra betaling.

Hoe zit het met de prijs van een kamp?

  • De prijs van vakantiekampen kan sterk variëren en soms ook hoog oplopen. Blijft je kind op kamp overnachten of gaat je kind naar een kamp met een speciaal thema, dan zal je vaak een serieus bedrag neertellen. De prijzen van de kampen bekom je meestal van de organisatoren zelf (via hun website).
  • Heel vaak krijg je een fiscaal attest (voor kinderen jonger dan 12) dat je kan inbrengen in je belastingsaangifte.
  • Je ziekenfonds komt ook tussen voor sommige vakantiekampen (tot 18 jaar). Of je hiervoor in aanmerking komt vraag je best na bij je eigen mutualiteit.
  • Tot slot kunnen mensen die over een beperkt inkomen beschikken en die woonachtig zijn in Brussel of Vlaanderen eventueel terecht bij de vereniging ‘Steunpunt vakantieparticipatie’ die (een deel van) de kosten van de kampen op zich neemt. Voor Wallonië bestaat zulke organisatie helaas niet. Sommige organisaties die kampen inrichten, voorzien daarom zelf een kortingssysteem voor de minderbedeelden.

Hoe ga je op zoek naar een kamp?

Een geschikt kamp zoeken voor je kind kan op verschillende manieren.

  • Misschien heb je al weet van een organisator die vakantiekampen inricht. In dat geval kan je naar de website surfen en daar door het aanbod bladeren tot je iets vindt dat je interessant lijkt.
  • Heb je graag een gegroepeerd aanbod? Neem dan een kijkje naar Stagevacances!

Hoe je ook beslist te zoeken, neem er in ieder geval de tijd voor. Het aanbod is groot en met een beetje zoekwerk vind je vast het kamp op maat van jouw kind!

Bronnen:

  • De Gezinsbond
  • Kind & Gezin
  • ONE

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!