FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

De kids op zomerkamp: een win-win situatie?

Tijdens de zomervakantie is het niet altijd evident om je kinderen gedurende twee maanden nuttig bezig te houden. Eén van de mogelijkheden is een zomerkamp. Wij leggen je hieronder uit waarom zo’n zomerkamp zowel voor de ouders, maar vooral ook voor de kinderen een interessante optie is.

Waarom is een zomerkamp goed voor mijn kind?

 1. Kinderen worden zelfstandiger .
  Wanneer kinderen op zomerkamp gaan, zijn ze in bepaalde mate op zichzelf aangewezen. Een aantal beslissingen die thuis voor hen gemaakt worden, moeten ze nu zelf maken. Zo beslissen ze zelf wat ze aantrekken en wat er in hun lunchpakket gaat.
 2. Je kind doet succeservaringen op en krijgt meer zelfvertrouwen.
  Op school wordt succes (of falen) vaak anders ervaren, waardoor het niet voor elk kind evident is om een positief beeld van zichzelf te vormen. Een kamp kan een school zonder falen zijn, omdat het gewoon om plezier maken draait. Je kind wordt er niet afgerekend op zijn of haar prestaties. Zo’n succeservaringen dragen bij tot het zelfvertrouwen van je zoon of dochter.
 3. Sociale vaardigheden ontwikkelen en nieuwe vrienden maken.
  Vaak zijn de kinderen op zomerkamp vreemden voor elkaar. Met behulp van kennismakingsspelletjes leren kinderen heel snel nieuwe contacten te leggen. Ze leren samenwerken, elkaar helpen en met respect met elkaar en de begeleiders om te gaan. Deze vaardigheden kunnen in het latere (professionele) leven van je kind van pas komen, bijvoorbeeld wanneer het moet netwerken.
 4. Nieuwe dingen ontdekken
  Los van de sociale vaardigheden, zijn heel wat kampen gericht op nieuwe dingen leren kennen. Dat kan gaan van creatieve uitspattingen over nieuwe sporten ontdekken tot een nieuwe taal leren spreken. Je kinderen zullen dus altijd met meer vaardigheden thuiskomen dan ze hadden op het moment van vertrek.
 5. Kinderen worden veerkrachtiger.
  Op zomerkampen worden vaak heel wat activiteiten georganiseerd die voor je kind heel nieuw en daardoor ook best spannend zijn. Maar wist je dat kinderen in groep gemakkelijker spannende uitdagingen aangaan? En dat is goed, want daardoor ontdekken ze dat ze meer kunnen dan ze denken. Dat bevordert hun zelfvertrouwen en zullen ze ook in het volwassen leven minder snel uitdagingen uit de weg gaan.
 6. Kinderen worden uit hun dagelijkse routine gehaald.
  Door je kroost op zomerkamp te sturen, haal je ze even weg uit hun dagelijkse sleur. Niet meer diezelfde voorspelbare wekelijkse agenda, maar spannende, verrassende activiteiten, waardoor elke dag weer een nieuw avontuur is. De tablet, mobiele telefoon of TV maken plaats voor activiteiten in de gezonde buitenlucht waarbij ze hun fantasie de vrije loop mogen laten.
 7. Zomerkampen zijn er voor alle leeftijden
  Tegenwoordig kan je oogappel al heel snel mee op zomerkamp. Van kleuter tot jongvolwassene, er is voor elk wat wils. Bovendien zijn de leeftijdsgroepen niet te groot, dus je hoeft niet bang te zijn dat je ukkie in een groep met kinderen terechtkomt die met kop en schouder boven hen uitsteken.

Waarom is een zomerkamp voor mij als ouder interessant?

 1. Enerzijds wil je gewoon dat je kind een fijne vakantie heeft met leeftijdsgenootjes. Wat is er leuker dan te zien hoe je kind moe maar voldaan thuiskomt en vol enthousiasme vertelt wat hij gedaan en geleerd heeft? Daar wordt je mama-of papahart toch gewoon warm van!
 2. Anderzijds is het ook een praktische vorm van opvang. Als ouder heb je in de zomer meestal niet de luxe om twee maanden thuis te kunnen zijn en in die twee maanden ook full time voor de kinderen te zorgen. Daarom is het fijn dat er zoveel verschillende kampen bestaan, zodat de kinderen een fijne tijd kunnen hebben en je toch kunt blijven werken.

Vond je dit een interessant artikel? Ben je overtuigd en wil je graag het juiste kamp voor je kind vinden? Neem dan zeker ook eens een kijkje naar ons artikel “Hoe kies ik een vakantiekamp voor mijn kind?” Of blader eens door onze blog waar je nog tal van extra “Tips en tricks” terugvindt.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!