Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Heb ik als tienermoeder recht op financiële hulp?

Een kind grootbrengen is een grote uitdaging op zich, of je nu volwassen bent of niet. Als tienermoeder moet je een evenwicht kunnen vinden tussen je schoolleven en je privéleven. Sommige tienermoeders hebben in deze situatie zelfs nood aan financiële hulp. Helaas krijgen tienermoeders geen extra financiële hulp na de geboorte van hun kind gewoon omwille van het feit dat ze tieners zijn. Ze hebben wel recht op het Groeipakket (in Vlaanderen ) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië) zoals elke ouder, maar is dit wel alles? Lees hier meer over.

Heb ik recht op het kraamgeld en kinderbijslag?

Elke ouder heeft recht op het startbedrag of kraamgeld en het Groeipakket of kinderbijslag voor zijn kind. Het Startbedrag of kraamgeld is een unieke premie die je reeds voor de geboorte van het kind kunt aanvragen. Daarnaast krijg je, afhankelijk van je gezinssituatie en gezinsinkomen, voor je kind ook nog Groeipakket of kinderbijslag en eventueel nog toeslagen, zoals de sociale toeslag of éénoudertoeslag. Je kunt trouwens je startbedrag (in Vlaanderen) of kraamgeld (In Brussel en Wallonië) en Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië) aanvragen via onze webpagina!

Kan ik hulp vragen aan het OCMW?

Het OCMW van je gemeente kan je hulp verlenen. Je kunt hen vragen of je recht hebt op een leefloon, ook al ben je gedomicilieerd bij je ouders. Afhankelijk van je gezinsinkomen en gezinssituatie kan het OCMW je aanvraag al dan niet goedkeuren.

Wat met de kinderopvang?

In Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel

Als tienermoeder heb je recht op een verminderd tarief voor de kinderopvang; je betaalt slechts € 1,62 per dag. Je moet wel een attest inkomenstarief aanvragen en aan de kinderopvang bezorgen om hiervan te genieten. Het attest kun je online aanvragen bij Kind & Gezin.

Opgelet: je zal hoogstwaarschijnlijk nog extra kosten moeten betalen voor de kinderopvang. Vraag hierover zeker meer informatie bij je zoektocht naar een kinderopvang.

In Wallonië en Franstalig Brussel

Als tienermoeder krijg je geen extra financiële hulp voor de kinderopvang; je kunt wel een uitkering aanvragen onder bepaalde voorwaarden bij het OCMW van je gemeente.

Je hebt recht op een basisuitkering als:

  • je kind minstens een dag in de kinderopvang blijft tussen 1 oktober en 31 december;
  • je kinderopvang minstens 4 dagen per week, 7 uur per dag open is;
  • de ONE de kinderopvang heeft erkend;
  • het netto-inkomen van je gezin lager is dan maximum toegestane bedrag.

Je hebt recht op een verhoogde basisuitkering als:

  • je minimum twee kinderen hebt die gedurende 3 maanden naar dezelfde kinderopvang gaan;
  • een van de kinderen tussen 1 oktober en 31 december in de kinderopvang blijft;
  • je kinderopvang minstens 4 dagen per week, 7 uur per dag open is;
  • de ONE de kinderopvang heeft erkend.

Voor de verhoogde basisuitkering wordt geen rekening gehouden met het netto-inkomen van je gezin.

Kan ik als jobstudent aan de slag gaan?

Je mag na de schooluren, tijdens de weekends en vakantiedagen werken als jobstudent . Dit is de meest eenvoudige manier om een extraatje bij te verdienen voor je kind en jezelf. Als student moet je er wel voor zorgen dat je maximaal 600 uur werkt per kalenderjaar. Werk je meer dan 600 uur, dan word je niet meer als student beschouwd en verlies je je rechten als student. Meer informatie omtrent studentenjobs kun je op studentatwork.be terugvinden.

Wat kunnen mijn ouders voor me doen?

Je ouders zijn verplicht om voor je te zorgen tot je 18 jaar bent. Beslis je om daarna hogere studies te volgen, dan blijven ze voor je verantwoordelijk tot je je studies beëindigt of werk hebt gevonden. Je ouders zijn daarenboven ook (in beperkte mate) verantwoordelijk voor het welzijn van hun kleinkind. Zo wordt er van hen verwacht dat ze het levensnoodzakelijke geven voor het welzijn van het kleinkind. Het ziekenfonds van je ouders komttussen in alle medische kosten, zolang je geen 25 jaar oud bent of nog geen werk hebt gevonden.

Kan ik hulp vragen aan de vader van mijn kind?

De vader van het kind is onderhoudsplichtig als hij het kind erkent. Als de biologische vader weigert je kind te erkennen, kun je het vaderschap ook via gerechtelijke weg laten vaststellen. Onderhoudsgeld kun je trouwens ook vragen aan de vader. Wanneer de vader weigert onderhoudsgeld te betalen voor je kind, kun je dit via de familierechtbank gerechtelijk afdwingen.

Parentia wenst je alvast veel succes met je studies en het grootbrengen van je kind!

Vond je dit artikel nuttig? Had je graag bijkomende informatie over soortgelijke of ook andere onderwerpen? Neem dan zeker een kijkje op onze blog waar je verschillende interessante artikelen terugvindt.

Bronnen:
Kind & Gezin
One.be

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!