Kinderopvang kiezen: hoe begin je eraan?

Wie na zijn ouderschapsverlof terug aan het werk gaat, moet op zoek naar een geschikte – dat wil zeggen: een betrouwbare, gezonde én veilige – kinderopvang. Maar welke soorten kinderdagverblijven bestaan er zoal? En wanneer start je je zoektocht? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over kinderopvang.

kinderopvang

Wanneer begin je een kinderdagverblijf te zoeken?

Je kunt het best beginnen zoeken naar een opvangplaats zodra je zwanger bent. Hoewel een aanvraag tot inschrijving pas officieel wordt aanvaard vanaf de derde maand zwangerschap, houdt niets je tegen om voordien al wat informatie in te winnen bij verschillende centra of er zelfs eens op bezoek te gaan. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij dit bezoek zodat je je oogappel in de toekomst met een gerust hart kunt afzetten. Beschikbare plaatsen zijn vaak  beperkt en dus erg gegeerd. Hierdoor werken sommige centra met een wachtlijst. Vroeg beginnen aan de zoektocht is zeker de boodschap!

kinderopvang in de buurt

Hoe vind je opvangplaatsen in je buurt?

Dankzij Kidly, de kinderopvangzoeker, wordt jouw zoektocht kinderspel! Geef je postcode of adres in en Kidly doet de rest! Maak zeker ook gebruik van de handige filters.
Wens je wat algemene informatie en leuke tips? Ook dat vind je terug op www.kidly.be.

Kind & Gezin en jouw gemeente kunnen ook een lijst van de beschikbare kinderdagverblijven aanreiken.

Wie vangt je kind op bij ziekte?

Als je kind ziek is, en de dokter een attest verstrekt waarin hij rust voorschrijft, kun je vanaf de dag erna een beroep doen op kinderopvang van de mutualiteit. Dat op voorwaarde dat je er door beroepsredenen niet zelf op kunt passen. Die opvang voor zieke kinderen maakt deel uit van het standaard terugbetalingspakket. Raadpleeg je mutualiteit voor de voorwaarden en tarieven.

opvang bij ziekte

Soorten kinderopvang

Gesubsidieerd vs niet-gesubsidieerd 
Sommige instellingen zijn gesubsidieerd door KIND EN GEZIN. Daar betalen de ouders volgens een vast barema in functie van hun netto maandelijks inkomen. Niet-gesubsidieerde instellingen kiezen zélf hoeveel opvangkosten ze vragen en bieden andere diensten aan volgens hun eigen huishoudelijk reglement.

Opvangkosten zijn fiscaal aftrekbaar. Alle vergunde kinderdagverblijven, al dan niet gesubsidieerd, leveren hiervoor de nodige attesten af.

Groeps- of gezinsopvang
In de meeste kinderdagverblijven worden de kindjes opvangen in een groep, wat we groepsopvang noemen. Dat gebeurt in aangepaste lokalen door een team van opvoeders die een erkende basisopleiding hebben gevolgd. Maar er bestaat ook zoiets als gezinsopvang: een kleinschalige opvang met maximaal acht kindjes en meestal één kinderbegeleider. De opvang vindt meestal plaats in de woning van de begeleider, ook wel de onthaalouder genoemd.

Van babysit tot au pair
Wanneer je kinderen naar school gaan en je zelf uit werken gaat, is het niet altijd vanzelfsprekend om ze weg te brengen of af te halen. In dat geval kun je de hulp van een oppas, kindermeisje of au pair inroepen. Als je babysit minder dan acht uur per week voor je werkt, moet je dat niet aangeven aan de belastingen. Schakel je een kindermeisje in, dat ook huishoudelijke taken uitvoert en meer dan acht uur per week werkt, dan moeten jullie wel een arbeidscontract afsluiten. Au pairs komen uit een ander land en passen – in het kader van een culturele uitwisseling – op je kinderen. Ze voeren soms lichte huishoudelijke taken uit en krijgen zakgeld.

Bronnen:

  • Belgium.be
  • Kind en Gezin