Kinderopvang kiezen: hoe begin je eraan?

Wie na zijn zwangerschapsverlof terug aan het werk gaat, moet op zoek naar kinderopvang. Je zoektocht naar kinderopvang start je best met Kidly, onze handige kinderopvangzoeker!
Heb je vragen? Dit artikel geeft je al wat antwoorden, maar ook Kidly is een rijke bron aan informatie. Neem snel een kijkje!

kinderopvang

Wanneer begin je een kinderdagverblijf te zoeken?

Je kunt het best beginnen zoeken naar een opvangplaats zodra je zwanger bent. Hoewel een aanvraag tot inschrijving pas officieel wordt aanvaard vanaf de derde maand zwangerschap, houdt niets je tegen om voordien al wat informatie in te winnen bij verschillende voorzieningen of er zelfs eens op bezoek te gaan. Het is belangrijk dat je een goed gevoel hebt bij dit bezoek, zodat je je oogappel in de toekomst met een gerust hart kunt afzetten. Beschikbare plaatsen zijn vaak beperkt en dus erg gegeerd. Hierdoor werken sommige crèches  met een wachtlijst. Vroeg beginnen aan de zoektocht is zeker de boodschap!

Soorten kinderopvang

  • Gesubsidieerd vs niet-gesubsidieerd 

Sommige instellingen zijn gesubsidieerd door Kind en Gezin. Daar betalen de ouders volgens een vast barema in functie van hun netto maandelijks inkomen. Niet-gesubsidieerde instellingen kiezen zélf hoeveel opvangkosten ze vragen en bieden diensten aan volgens hun eigen huishoudelijk reglement.

Opvangkosten zijn fiscaal aftrekbaar. Alle vergunde kinderdagverblijven, al dan niet gesubsidieerd, leveren hiervoor de nodige attesten af.

  • Groeps- of gezinsopvang

In de meeste kinderdagverblijven worden de kindjes opvangen in een groep, wat we groepsopvang noemen. Dat gebeurt in aangepaste lokalen door een team van opvoeders die een erkende basisopleiding hebben gevolgd. Maar er bestaat ook zoiets als gezinsopvang: een kleinschalige opvang met maximaal acht kindjes en meestal één kinderbegeleider. De opvang vindt meestal plaats in de woning van de begeleider, ook wel de onthaalouder genoemd.

Onthaalouder of crèche, ieder zijn persoonlijke keuze! ​​​​​​​

  • Van babysit tot au pair

Wanneer je kinderen naar school gaan en je zelf uit werken gaat, is het niet altijd vanzelfsprekend om ze weg te brengen of af te halen. In dat geval kun je de hulp van een oppas, kindermeisje of au pair inroepen. Als je babysit minder dan acht uur per week voor je werkt, moet je dat niet aangeven aan de belastingen. Een babysit vind je misschien tussen je eigen kennissen, maar weet dat er een aantal gespecialiseerde websites bestaan zoals Sloebersit of het platform van de Gezinsbond.  Schakel je een kindermeisje of nanny in, die ook huishoudelijke taken uitvoert en meer dan acht uur per week werkt, dan moeten jullie wel een arbeidscontract afsluiten. Au pairs komen uit een ander land en passen – in het kader van een culturele uitwisseling – op je kinderen. Ze voeren soms lichte huishoudelijke taken uit en krijgen zakgeld.

Wist je dit al?

Als je kind naar een door de Vlaamse Gemeenschap erkende kinderopvang gaat waar je niet betaalt op basis van je inkomen kun je recht hebben op een kinderopvangtoeslag. Deze wordt berekend per opvangdag of per halve opvangdag. Ontdek de voorwaarden dankzij parentia! 
​​​​​​​​​​​​​​

kinderopvang in de buurt

Hoe vind je opvangplaatsen in je buurt?

Dankzij Kidly, de kinderopvangzoeker, wordt jouw zoektocht kinderspel! Geef je postcode of adres in en Kidly doet de rest! Maak zeker ook gebruik van de handige filters.
Wens je wat algemene informatie en leuke tips? Ook dat vind je terug op www.kidly.be.

Kind & Gezin en jouw gemeente kunnen ook een lijst van de beschikbare kinderdagverblijven aanreiken.

Wie vangt je kind op bij ziekte?

Als je kind ziek is en de dokter een attest verstrekt waarin hij rust voorschrijft, is het niet altijd mogelijk om zelf voor je kind te zorgen. In deze gevallen kun je vanaf de dag na het doktersbezoek beroep doen op kinderopvang voor zieke kinderen via de mutualiteit. De opvang voor zieke kinderen maakt deel uit van het standaard terugbetalingspakket. Raadpleeg je mutualiteit voor de voorwaarden en tarieven.

opvang bij ziekte

Nog meer handige info nodig? Laat je inspireren dankzij de Parentia-blog!

Bronnen:

  • Belgium.be
  • Kind en Gezin