FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe vind ik een oppas voor mijn ziek kind?

Als één ding als een paal boven water staat, dan is het wel dat kindjes regelmatig ziek worden. Hoe kan het ook anders, als ze de wereld deels via hun mondje ontdekken! Het is heel begrijpelijk dat je je niet op elk moment kunt vrijmaken om voor je kindje te zorgen, of toch niet voor de ganse duur van de verkoudheid, griep of andere vervelende kwaaltjes. OCMW’s en diensten voor thuishulp en thuiszorg kunnen een oppasdienst aanbieden voor zieke kinderen van nul tot vijftien jaar. Maar ook heel wat ziekenfondsen zoeken voor jou een oppas die snel kan bijspringen. Hier lees je meer over hoe je deze dienst kunt gebruiken. 

Thuisoppas voor een ziek kind

Als je kindje ziek is en je niet meteen een oppas vindt, kan je ziekenfonds voor jou op zoek gaan naar een professionele kinderoppas die bij jou thuis langskomt. Soms werken ze daarvoor samen met uitzendkantoren, of met organisaties die gesubsidieerd worden door de overheid. Voor enkele euro’s per uur kun je op de hulp van de oppas rekenen. Vaak stellen de ziekenfondsen een grens aan het aantal oppasdagen per jaar en per kind. Ook de tijdsspanne waarbinnen de babysits langskomen, is meestal beperkt tot maximaal tien uur. Kijk even na of jouw ziekenfonds zo’n oppasdienst aanbiedt en welke voorwaarden eraan verbonden zijn.

Veelvoorkomende voorwaarden voor een oppas die je snel uit de nood helpt

De meeste ziekenfondsen hanteren vergelijkbare voorwaarden om van hun oppasdienst gebruik te maken.  

  • Je moet in België wonen en je ziekenfondsbijdragen moeten betaald zijn. 

  • Het kindje voor wie je een oppas zoekt, moet ten laste staan van een ouder die bij het ziekenfonds in kwestie is aangesloten.  

  • Het kindje dat de oppas nodig heeft, mag niet te jong zijn (meestal ouder dan drie maanden) en niet te oud (de meeste leeftijdsgrenzen liggen rond de twaalf tot veertien jaar) 

  • Vraag bij de huisarts om een attest waarin hij of zij verklaart dat een oppas noodzakelijk is. Dat medisch attest zorgt ervoor dat je de oppas aan een voordeliger tarief kunt inschakelen. 

Wie moet je bellen voor een oppas voor je zieke kindje?

Contacteer steeds je ziekenfonds als je gebruik wilt maken van de oppasdienst. Zij zullen je de juiste contactgegevens doorgeven. Informeer meteen naar de tarieven, de duur van de oppasdienst en eventuele andere bijkomende voorwaarden. 

Las je deze informatie omdat je kindje ziek is? Dan wensen we je kleine spruit alvast veel beterschap. Lees onze andere blogs vol tips voor je gezinsadministratie

Bronnen: 

  • Hospichild.be 
  • Social Brussels

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!