FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Een ecologische babyuitzet? Het kan!

Ouders zijn gelukkig steeds meer bezig met de ecologische voetafdruk van hun gezin. De komst van een baby’tje vergroot je voetafdruk natuurlijk. Denk maar aan de luiers, de doekjes, de nieuwe spullen en de extra energie die je verbruikt. Toch kan het ook milieuvriendelijk. Neem je babyuitzet eens onder de loep: er zijn heel wat ecologische manieren om een warm nestje voor je kind te maken!

Zie je babyuitzet niet te groot

Je hebt geen overvloed aan spullen nodig om je kleintje de beste zorgen te geven. Eigenlijk valt de lijst met spullen die je écht nodig hebt best mee. Je zult merken dat je veel dingen maar heel kort kunt gebruiken. Denk aan het wiegje dat niet héél lang in de woonkamer blijft staan, of kledij waar je kleine spruit meteen uit groeit. Zorg ervoor dat die spullen daarna niet op de afvalberg belanden. Hou ze bij als je in de toekomst nog een kindje wil, of schenk ze aan familie en vrienden die ze goed kunnen gebruiken. Heb je al van de organisatie Moeders voor Moeders gehoord? Zij zamelen geregeld spullen in voor moeders met financiële moeilijkheden. Of speur eens rond op het internet: je vindt vast en zeker een goed doel dat je spullen kan gebruiken.

Leen spullen

Het schenken of uitlenen van spullen werkt trouwens ook in de omgekeerde richting. Pols eerst eens bij je vrienden of familieleden of zij nog spullen hebben vooraleer je iets koopt of bestelt. Ruilen kan ook een goed idee zijn! Er zijn mama’s die een ruilavond (swap night 😊) organiseren waarop de gasten onderling kleren uitwisselen.

Koop eens tweedehands

Een andere optie is natuurlijk gaan snuisteren op tweedehandswebsites en in tweedehandswinkels. Ook kledij die ooit al door iemand anders gedragen werd, laat jouw baby er snoezig uitzien. En dat leuke tweedehandsrugzakje in de vorm van een giraf? Dat kan de brooddoos en de drinkbus van je kleuter ook perfect van en naar school dragen! Da’s niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je bankrekening. Let enkel op met tweedehandsspullen die naar sigarettenrook ruiken. Die geur krijg je er immers heel moeilijk uit en is schadelijk voor jou en je baby.

Kies voor duurzame merken

Goed nieuws: het aanbod ecologische merken voor baby’s neemt alleen maar toe. Denk aan kledij uit biokatoen of speelgoed uit bamboe. Deze merken hebben bovendien vaak een hippe look: ideaal voor je Instagramfoto’s! 😉 Ga op zoek naar gespecialiseerde shops of vraag in de babywinkel naar hun duurzame merken. En denk eraan: lokaal kopen is ook goed om je ecologische voetafdruk te beperken! De lokale handelaar gaat je dankbaar zijn.

Overweeg herbruikbare pampers

De grootste vervuiling bij baby’s komt natuurlijk van de luiers die ze dragen. Elk kind gebruikt gemiddeld meer dan 7.000 pampers tot hij of zij zindelijk is . Daarom zijn veel ouders al overgeschakeld op herbruikbare luiers. Ze bestaan in verschillende soorten en maten: een- of tweedelige luiers met inlegvliezen en overbroekjes zijn de bekendste varianten. Het vraagt wat extra moeite, maar zowel je portemonnee als de natuur én de billetjes van je baby zullen er gelukkig mee zijn. Wasbare luiers ademen immers veel beter dan wegwerppampers en bevatten geen schadelijke en irriterende stoffen. Combineer ze met herbruikbare babydoekjes, zoals de Cheeky Wipes, en je bent helemaal goed bezig!

Weet je wat je nodig hebt? Vraag dan zeker je startbedrag in Vlaanderen of je kraamgeld in Brussel en Wallonië aan. Dit bedrag is een welkom financieel extraatje om alle spulletjes te helpen bekostigen. 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!