Enkele handige en praktische tips & tricks om je tijd gedurende de coronacrisis nuttig in te vullen!
In deze tijd waarin we door het coronavirus grotendeels naar de binnenzijde van onze eigen woning verbannen zijn, is het niet altijd evident om je nieuw vrijgekomen tijd nuttig in te vullen. Parentia geeft je enkele handige tips en bezigheden om de verveling voor je kinderen (maar ook zeker voor jezelf) tegen te gaan.

Kom zeker regelmatig eens terug een kijkje nemen. Deze pagina wordt dagelijks aangevuld met nieuwigheden. Samen gaan we de verveling tegen!
Moederdag vieren in Coronatijd? Hier enkele tips.
Vergelijk goed verschillende webshops voor je speelgoed aankoopt!
Een digitaal fotoboek samenstellen, hoe doe ik dat?
Laptop en Smartphone/gsm, een bron van bacteriën, hoe veilig onderhouden?
Hoe maak je zelf instrumenten?
Skypen met familie, vrienden,...het leven valt niet stil!
Verveel je jezelf tijdens de quarantaine? Het ideale moment om een nieuwe taal te leren.
Maak eens een tekening met je kinderen voor de postbode, vuilniskarman,...
Haal je stoepkrijt maar boven!
Door de coronacrisis kan ik mijn kinderen tijdelijk niet zien. Wat voor activiteiten op afstand kan ik toch nog met hen doen?
Plan je dagtaken in.
Haal de winter uit je kleerkast!
Wat met de balans tussen werk en privé?
Fleur je woning wat op!
Fleur je woning wat op!
Ook al ben je geen grote fan van Pasen, kan het in deze tijd toch leuk zijn om je woning wat op te fleuren. We brengen er momenteel heel wat tijd door en ons nestje wat aangenamer maken, kan zeker geen kwaad. De lente en Pasen gaan meestal gepaard met vrolijke kleuren en deze heb je nodig om deze buitengewone periode van thuisblijven positief te overbruggen.Bovendien, kun je er een knutselactiviteit van maken met je kinderen. Creatief aan de slag gaan houdt je kinderen bezig, maar is voor jezelf ook heel positief. Het verzet je gedachten en biedt innerlijke rust. Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar probeer eens!
Ga aan de slag, neem een blaadje papier en knip het uit in de vorm van een ei, bijvoorbeeld. Geef ieder gezinslid één of meerdere papieren eieren om in te kleuren of te versieren en je krijgt vast mooie gepersonaliseerde resultaten. Perforeer een gaatje in je creaties en maak met behulp van een koordje of een draad een unieke slinger, in deze unieke tijd! Je kroost vindt het vast geweldig.
Wat met de balans tussen werk en privé?
Na enkele dagen verplicht « Coronaverlof »
De maatregelen van de regering zijn al enkele dagen van toepassing en we hebben al een heel andere kijk op ons nestje. Plots, vinden we dit niet meer zo gezellig, zo aangenaam en voor sommigen onder ons, voelt het zelfs drukkend aan. Onze woning is een werkplek, een ontspanningsruimte, een turnzaal of zelfs de speelplaats van de kinderen geworden en onze structuur gaat wat verloren.
Probeer in de mate van het mogelijke, beste ouders, een onderscheid te maken tussen werk en privé, houd de balans in evenwicht. Heb je thuis geen aparte bureau? Berg je laptop dan zeker op als je werkdag achter de rug is. Het zorgt voor een mentale break en maakt je gezin ook duidelijk dat je beschikbaar bent om naar hun verhalen en avonturen van de dag te luisteren.
Laten we eerlijk zijn, de verleiding om in jogging of nog in pyjama te werken of om de schmink te laten vallen is groot. Toch, is het belangrijk om wat voor jezelf te zorgen, het beïnvloedt je gemoedstoestand om deze nieuwe thuiswerkdag aan te kunnen. Het zorgen voor jezelf is ook een manier om je gedachten wat te verzetten. De dagen zijn lang en lijken anderzijds dubbel geboekt, laten we de kleine dingen die onze dagelijkse routines vullen in normale tijden niet vallen. We hebben nood aan houvast in deze ongewone tijd.
Veel moed iedereen, laten we de maatregelen volgen om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal leven.
Haal de winter uit je kleerkast!
De lente is officieel begonnen en de zon is vaker en vaker van de partij. Dikke truien, handschoenen en mutsen komen er vaak niet meer aan te pas en kunnen dus weer voor een ganse tijd weggeborgen worden. Bovendien zorgt dit misschien voor een leuke afwisseling in deze coronatijd. Maar hoe ga je het best te werk. Wij sommen wat handige tips op.
Plan je dagtaken in
Mama kom je? Wacht even ik krijg net een oproep! Papa kom je nu? Wacht even ik moet nu iets doorsturen naar mijn collega!
Zien je dagen er momenteel ook zo uit? Wel, beste ouder, je bent niet alleen. Misschien is het wel nuttig om onze tip van de dag toe te passen.
Als je ’s morgens aan je computer gaat zitten, is het zeker handig om even alle taken van de dag op een rijtje te zetten. Zowel de taken die op professioneel vlak van jou verwacht worden, als de taken die van jou als ouder verwacht worden. Houd de balans in evenwicht om deze weken thuiswerk, thuisblijven en thuisonderwijs aan te kunnen.
Probeer je aan je taken te houden en nieuwe vragen zo goed mogelijk in te plannen. Misschien kan je ook een tijdsduur voorzien. Is je dag vandaag al volgeboekt? Wel dan moet je een aantal zaken verschuiven, zonder dat je privé leven hieronder lijdt. Jouw gezin heeft je vandaag ook nodig en dit kan je niet verschuiven naar morgen. Thuiswerken wil niet zeggen dat je constant beschikbaar moet zijn. Las tijdig een pauze in, zowel voor jezelf als voor je kinderen. Zonder pauzes, kan je onmogelijk productief blijven. Respecteer je planning, voorspelbaarheid zorgt voor rust.
Neem tijd voor je werk, voor je gezin en uiteraard ook voor jezelf. Probeer je dag af te sluiten met een dagelijks ritueel (bvb laptop opbergen, even een luchtje scheppen op je terras of in de tuin of een spelletje met de kinderen), dit zorg ervoor dat je de knop kan omdraaien en de werkdag effectief kan afronden.
In deze rubriek vind je vast nog een aantal handige tips voor je gezin en voor jezelf.
Door de coronacrisis kan ik mijn kinderen tijdelijk niet zien. Wat voor activiteiten op afstand kan ik toch nog met hen doen?
Door de huidige situatie zijn alle non-essentiële verplaatsingen verboden. Kinderen die in co-ouderschap worden opgevoed en dus een deel van de tijd bij de vader en een ander deel van de tijd bij de moeder verblijven, mogen nog steeds deze regeling blijven aanhouden. Er zijn echter situaties waardoor het toch kan dat je jouw kinderen langer dan voorzien niet bij jou kan hebben. Zo kan het bijvoorbeeld dat één van de ouders in het buitenland verblijft. De grens oversteken om je kinderen te gaan oppikken of afzetten is niet toegestaan. Wat ook kan, is dat er bij één van de gezinsleden waarbij de kinderen op dat moment verblijven een (vermoeden)besmetting is vastgesteld. In dat geval, moeten alle kinderen in het gezin blijven van de ouder waar ze op dat moment verblijven.
Omdat het niet altijd evident is om in een dagelijkse videochat te vertellen wat er gedurende je dag gebeurd is (omdat er in deze periode meestal weinig nieuws gebeurt), geven wij je graag enkele tips mee om de video chats interessant te houden voor je kinderen.
- Doe aan video dineren: ga samen aan tafel met de smartphone of tablet langs je en eet op het zelfde moment. Praat over koetjes en kalfjes tijdens het eten zoals je dat zou doen als de kinderen effectief bij jou aan tafel zouden zitten.
- Kijk samen op hetzelfde moment naar dezelfde film en geef live commentaar via videochat.
- Installeer apps op je smartphone of tablet waarmee jullie online tegen (of met) elkaar kunnen spelen.
- Bouw met legoblokken om ter snelst hetzelfde voorwerp.
- Als bepaalde gezelschapspelletjes zowel bij jou als bij de andere ouder aanwezig zijn, kan je ook deze spelen, denk zo maar aan ‘Wie is het?’, ‘Zeeslag (junior)’, vier op een rij.
- Als jullie met meerderen zijn, kan je ook verstoppertje spelen. Eén persoon verstopt zich in het ene huis, terwijl een andere persoon in dat huis met de gsm rondloopt en volgens de instructies van het kind aan de andere kant van de lijn opzoek gaat naar de verstopte persoon.
Zo zie je maar. ‘Blijf in uw kot’ betekent niet dat je geen leuke dingen meer kunt doen met je kinderen. Je grootste beperking is niet het isolement maar je eigen creativiteit, dus laat die laatste maar de loop en je gaat hier vast nog mooie herinneringen aan overhouden.
Haal je stoepkrijt maar boven!
Het is goed weer, de lente toont zijn mooiste kant, dus haal het stoepkrijt boven en laat je kinderen hun fantasie de vrije loop om te teken, te kleuren…
Woon je in de stad of in een dorp, jullie kunnen naar hartenlust tekenen op de stoep, je eigen oprit en waarom niet, onder toezicht, op straat.
De straat waar je woont zal er veel kleuriger en vrolijker uitzien voor de wandelaars, de fietsers en jezelf.
Geef jouw oprit een mooie kleur, zet boodschappen van aanmoediging voor de fietsers en wandelaars en teken grote hartjes met ‘Dank je wel!’ voor alle verzorgers, postbodes en alle mensen die zorgen dat we niet helemaal stil vallen.
Iedereen zal er plezier aan beleven, gegarandeerd!
Maak eens een tekening met je kinderen voor de postbode, vuilniskarman,….
Is het vandaag weer zo’n dag dat je kinderen vragen, mama wat gaan we doen, papa wil je met ons mee spelen……Speel erop in en stel voor om samen een collage of een grote tekening te maken. En waarom? Zal je wel krijgen als antwoord. Leg hen uit dat jullie dit samen kunnen doen om nadien achter het venster te hangen. Zo zeggen we met ons gezinnetje ‘Dank je wel voor alle goede zorgen’ aan de postbode, de vuilniskarman, de dokters,…..
Wees maar zeker dat je dochter of zoon, klein of groot, gaat meehelpen.
Succes met jullie kunstwerk!
Verveel je jezelf tijdens de quarantaine? Het ideale moment om een nieuwe taal te leren.
Vind jij het ook zo vervelend dat je jezelf niet verstaanbaar kunt maken als je op vakantie bent en heb je eindeloos bewondering voor mensen die dat wel kunnen? Vind je het misschien vervelend om naar een serie te kijken en niet zonder ondertitels te kunnen? Of ben je gewoon iemand die graag nieuwe dingen leert en nieuwe uitdagingen aangaat? Wel dan is het nu misschien het ideale moment om die extra taal te leren die je altijd al had willen spreken. Nu dat we met zijn allen aan ons huis en onze tuin gekluisterd zijn, hebben we tijd zat om zo’n uitdaging aan te gaan. Bovendien maken de huidige technologieën het zeer makkelijk om vanuit je luie zetel een nieuwe taal te leren. Er zijn verschillende manieren waarop je tewerk kunt gaan en tal van tools die je hierbij kunt gebruiken.
- Op YouTube zijn er verschillende kanalen waarop je een taal kunt leren. De meest populaire taal van het moment is op YouTube zonder twijfel ‘Japans’. Via het YouTube kanaal japanesepd101.com kun je jezelf in deze taal onderrichten. Talen die het daarbuiten op YouTube ook goed doen zijn Engels, Frans en Spaans maar ook voor andere talen vind je goede kanalen terug als je de taal in de zoekfunctie ingeeft.
- Met de app Duolingo kun je meer dan 20 talen leren. Je begint met de basis, maakt oefeningen en naargelang je antwoorden worden de oefeningen gradueel steeds maar moeilijker. Leer alvast de 50 meest gebruikte werkwoorden uit je hoofd en daarmee kom je al een heel eind.
- Ben je een Bingewatcher? Ideaal! De Google Chrome extensie ‘Language learning with Netflix’ laat je toe om bij je favoriete serie ondertitels te tonen in twee talen. Op die manier kun je een taal leren terwijl je je ontspant.
- Schrijf je in voor online cursussen. Er zijn tal van instellingen die afstandsleren aanbieden. Een groot aanbod hiervan vind je terug bij het centrum voor afstandsonderwijs.
- Leer je graag vanuit een boek, neem contact op met je bibliotheek. Sommige bibliotheken zorgen voor een uitleendienst op afspraak. Je kiest je boek op voorhand en gaat het op een afgesproken tijdstip afhalen. Kun je niet naar de bibliotheek? Geen nood. Tegenwoordig zijn tal van taalboeken ook digitaal te krijgen. Alles wat je moet doen is naar de bookstore van je smartphone, tablet of e-reader gaan en het taalboek downloaden van de taal die je wilt leren, en hup aan de slag!.
Tot slot zijn er nog een aantal kleine aanpassingen die je kunt doen in je dagelijkse leven die het leren van een taal kunnen bevorderen. Lees zo bijvoorbeeld de krant in de taal die je graag wilt leren. Je zal vermoedelijk niet alles begrijpen maar dan is er je goede vriend Google translate die je toch een zeer goed idee van de inhoud van een artikel kan geven. Stel de taal van je mobiele telefoon in de nieuwe taal in. Houd wel ergens bij waar je in je instellingen de taal terug naar je eigen taal kunt zetten zodat je plots niet in de problemen raakt wanneer je smartphone je iets vraagt wat je niet begrijpt. Luister tot slot naar audioboeken in de vreemde taal zodat je ook leert hoe de nieuwe woordenschat die je gestudeerd hebt, wordt uitgesproken.
Waar wacht je op? Aan de slag!
Skypen met familie, vrienden,….het leven valt niet stil!
Door de coronamaatregelen kunnen we niet weg met vrienden, niet op familiebezoek, feestjes houden, gezelschapsavonden organiseren, quizzen,….
Gelukkig kunnen we rekenen op de technologie om niet alle contacten te moeten missen. Je kunt afspreken met vrienden, familie via Skype, Facebook Messenger of meet.google.com.
- Is er iemand jarig? Spreek samen in groep af hoe je de jarige wil verrassen. Organiseer online een ‘surprise-feestje’ voor de jarige onder familie en/of vrienden. Ieder versiert de plaats waar hij zit, 1 iemand wordt aangeduid als ‘DJ’ en hou de toeters en bellen al maar klaar. Als iedereen op skype zit, nodig je de jarige uit via Skype …..de verrassing voor de jarige zal geslaagd zijn! Begin maar te toasten en te swingen. De jarige zal deze verjaardag niet vlug vergeten.
- Met vrienden online op café. Spreek samen af welke avond jullie wekelijks een ‘e-peritif’ gaan houden om bij te praten over koetjes en kalfjes en dit al dan niet met een alcoholisch drankje.
- Samen muziek maken, quizzen, gezelschapsspelletjesavond organiseren kan ook. In groep muziek maken en zingen doet even vergeten dat we niet ‘samen’ kunnen zijn. Of haal een gezelschapsspel boven, skype met een vriend en jullie zijn vertrokken. Of waarom niet quizzen in groep. Jullie vinden zeker en vast een manier om dit tot een goed einde te brengen.
Wat we zeker kunnen doen en niet mogen vergeten, skype met je grootouders of stuur een opgenomen filmpje door naar het woonzorgcentrum waar ze verblijven. Zo horen ze jullie nog en blijven ze op de hoogte van wat hun ((achter)klein)kinderen allemaal meemaken.
Hoe maak je zelf instrumenten?
Heb je peuters, kleuters, adolescenten of jongvolwassenen in huis rondlopen, iedereen heeft behoefte aan een uitlaatklep tijdens deze coronacrisis. Hoe vaak hoor je niet: mama, papa, ik verveel me! Waarom niet samen aan de slag gaan en muziekinstrumenten maken. Iedereen in je gezin kan meehelpen.
Grote broer helpt kleine zus, jij kunt ook genieten om samen iets leuks te doen. Wie weet ontdek je een muziektalent bij je kinderen of jezelf! Corona betekent niet altijd negatief, je leert opnieuw samen te spelen.
Hierbij geven we jullie graag enkele tips hoe een instrument te maken met materiaal dat je heel waarschijnlijk al in huis hebt. Deel ook gerust met iedereen jullie eigen creaties.
Laptop en Smartphone/gsm, een bron van bacteriën, hoe veilig onderhouden?
We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze handen goed en juist te wassen. Maar wat met onze laptops en onze gsm’s? Het overgrote gedeelte van de werknemers doen aan telewerken en dus worden de laptops wel heel intensief gebruikt. Onze gsm’s zijn ook nooit ver uit onze buurt. Zie maar hoeveel filmpjes er tegenwoordig gepost worden op social media.
Het is dan ook belangrijk dat we onze toestellen goed onderhouden en regelmatig zuiver maken om bacteriën tegen de gaan.
Maar hoe ga je hiervoor het best tewerk?
Laptop:
Veiligheid boven alles! Zet je laptop uit en haal de batterij eruit.
Bij de laptop heb je zowel je scherm als je klavier zuiver te maken.
Voor je scherm kun je zelf je schoonmaakproduct maken. Vul hiervoor een verstuiver met 1 deel schoonmaakazijn en 1 deel gedistilleerd water. Je spuit wat van je zelfgemaakte schoonmaakmiddel op een microvezeldoekje, niet te nat, en je wrijft in cirkels over je scherm. Niet te hard duwen is de boodschap! Gebruik zeker nooit leidingwater of gewone schoonmaakmiddelen en wrijf niet met zakdoeken, servetten of keukenpapier.
Nu je laptop toch is uitgezet en je batterij is verwijderd, kun je ook het toetsenbord een poetsbeurt geven. Stof, kruimels en etensresten kun je al verwijderen met te blazen. Draai je toetsenbord of je laptop om en spuit met een bus met gecomprimeerde lucht het vuil van onder je toetsen. Heb je zo geen bus in huis, gebruik dan een haardroger. Voor de zijkanten van de toetsen neem je een in ontsmettingsalcohol gedrenkt wattenstaafje. Maak je staafje niet te vochtig en reinig zo de randjes en toetsen. Met een zachte katoenen doek, licht besprenkeld met ontsmettingsalcohol, veeg je het hele toetsenbord schoon. Tussendoor kunnen jullie het toetsenbord reinigen met antistatische reinigingsdoekjes of antibacteriële vochtige doekjes (vb babydoekjes).
Smartphone
Hier ook : zet je smartphone uit!
Neem een stofvrije doek, maak hem heel lichtjes vochtig met water en meng met een drupje handzeep. Je wrijft je smartphone schoon, maar let op dat de zeep en het water niet in de openingen komen. Nadien neem je een proper droog microvezeldoekje en wrijf je je smartphone droog.
Gebruik zeker nooit gewone schoonmaakmiddelen om je toestel te reinigen.
Een digitaal fotoboek samenstellen, hoe doe ik dat?
We zitten met zijn allen al een hele tijd binnen. De kans is groot dat je grote lenteschoonmaak al achter de rug is en je hebt besloten om met je vrijgekomen tijd nu eindelijk eens dat fotoboek samen te stellen. Iets wat je al zo lang hebt uitgesteld. Maar hoe ga je daarbij best tewerk. Onze smartphones staan vandaag de dag bomvol met foto’s, hoe zie je het kaf door het koren om tussen deze foto’s de juiste foto’s te selecteren.
- Allereerst is het misschien geen slecht idee om eerst je fotomap eens uit te kuisen. Onze telefoons staan vol met foto’s die er niet hoeven in te staan. Dit maakt het niet alleen moeilijker om op een efficiënte manier je foto’s te selecteren, bovendien maakt het je toestel ook traag. Bijt even door de zure appel heen, selecteer alle foto’s en afbeeldingen die je zeker niet wil behouden en druk nadien op dat ‘delete’ knopje.
- Kies een thema voor het fotoalbum dat je wil samenstellen. Dit kan heel uiteenlopend zijn. De meest voorkomende thema’s betreffen een specifieke gebeurtenis, of een vakantie, maar ga misschien eens een andere toer op. Gebruik een fotoboek als vorm van jaaroverzicht van jezelf of van iemand die je nauw aan het hart ligt. Met andere woorden, wees creatief in je themakeuze.
- Houd bij het kiezen van je foto’s rekening met een aantal vormgevende zaken. Kies zo bijvoorbeeld voor foto’s met een mooie belichting. De mooiste foto’s worden vaak genomen vroeg of laat op de dag, wanneer de laagstaande zon zorgt voor mooie licht effecten. Kies foto’s waarbij het onderwerp net langs het midden van de foto ligt voor een mooi effect. Foto’s die in het onverwachte werden genomen geven vaak de meest natuurlijke en meest spontane sfeer weer. Vermijd foto’s die werden genomen met flits, deze nemen veel van de natuurlijke belichting en dus een deel van de sfeer weg. Kies waar mogelijk ook voor foto’s met een hoge resolutie zodat ze scherp genoeg afgedrukt kunnen worden in je mooie herinneringsboek. Tot slot, vergeet alle voorgaande regels en kies foto’s die bij jezelf een bepaalde emotie oproepen, want de mooiste foto’s zijn niet die waarbij rekening werd gehouden met alle regels van de fotografie maar wel de foto’s die emotioneel beladen zijn.
- Kies een fotobedrijf en begin eraan. Meer kunnen we daar eigenlijk niet op zeggen. Het grootste probleem is vaak niet dat het mensen niet lukt om op zichzelf een fotoboek samen te stellen, maar wel dat men er tegenop ziet om er aan te beginnen. Laat het werk je niet afschrikken en begin eraan. Op het internet vind je tal van online fotobedrijven, met elk vaak hun persoonlijke online software waarmee je je fotoboek kunt samenstellen. Geen nood, je hoeft hiervoor geen specialist te zijn. Elk programma legt stap voor stap uit hoe je foto’s kunt kiezen om aan je fotoboek toe te voegen. Speel met de verschillende achtergronden, kaders, cliparts en voeg je eigen teksten toe, zodat je je binnen enkele jaren die ene grappige anekdote toch nog herinnert.
Als je zelf geen inspiratie hebt om je fotoboek samen te stellen, kun je kiezen voor de automatische versie. Eens je je foto’s hebt geselecteerd, zorgt het programma op eigen houtje voor je album. Check altijd wel eens dat alles goed staat.
Vergelijk goed verschillende webshops voor je speelgoed aankoopt!
Door de coronacrisis zitten de kinderen doorgaans voltijds thuis en gaat het speelgoed dus vlotjes over de online toonbank.
Maar vergelijk eerst de verschillende webwinkels alvorens je je speelgoed bestelt voor je oogappel! Je kunt zo ettelijke euro’s uitsparen!
Voor ieder speelgoed dat je bestelt, is het belangrijk dat je blijft vergelijken. Het is niet omdat je voor een bepaald artikel bij een bepaalde webwinkel goedkoper vindt, dat deze webshop ook het goedkoopste is voor andere artikelen die je zou willen aankopen.
Let ook steeds op de verzendkosten die je eventueel moet bijrekenen. Deze kunnen ook aardig oplopen.
Dus, ongeacht wat je koopt, vergelijk goed voor je op ‘verzenden’ klikt en betaal niet te veel!
Moederdag vieren in Coronatijd? Hier enkele tips.
De maand mei is een feit en zoals elk jaar wil de traditie dat we in die maand onze mama eventjes in de kijker zetten om haar te bedanken voor alle dingen die ze gans het jaar door voor ons doet. Voor de meesten onder ons betekent dat dat we haar eens goed vastpakken en haar zeggen hoe graag we haar zien en dat dan ook bevestigen met een kleine attentie. Door de huidige situatie kan het zijn dat je dit jaar je mama niet kunt bezoeken om haar in levende lijve deze boodschap over te maken. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we deze dag ongemerkt voorbij moeten laten gaan. Hieronder een aantal tips waarmee je deze dag toch nog speciaal kunt maken.
- Laat de standaard cadeaus die je in een andere situatie persoonlijk zou afgegeven hebben, nu aan huis leveren. In deze vreemde periode is online verkoop booming business. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is online te koop en kan ook aan huis worden geleverd. Dit is niet anders voor de Moederdag-klassiekers zoals parfum, chocolade, verwenbonnen, maar zelfs bloemen.
- Wees creatief met woorden. Schrijf een kaart of een brief en doe dat in je eigen woorden. De tekst hoeft niet perfect te zijn, en zelfs niet zonder fouten, als het maar recht uit het hart komt. Zulke teksten raken veel meer dan een standaard tekstje dat je van het internet hebt gehaald.
- Wees creatief met foto’s. Blader door je mobiele telefoon, haal (oude) fotoboeken uit de kast en ga op zoek naar foto’s die voor je mama een emotionele waarde kunnen hebben. Dat kan gaan over foto’s van jezelf en/of je eigen kinderen met je mama, maar net zo goed foto’s van plaatsen, reizen, waar je mama mooie herinneringen aan heeft, zijn een optie. Vraag eventueel aan andere mensen in haar omgeving of zij je van zulke foto’s kunnen voorzien en ga hiermee aan de slag. Je kan met afgedrukte foto’s dan op de old-fashioned way een fotoboek samenstellen, (en dat aan de deur van je mama achterlaten) of dat doen via één van de talrijke online fotoservices, waar je met gedigitaliseerde foto’s op een makkelijke manier een fotoboek kan samenstellen en laten leveren.
- Niet alleen foto’s maar ook video’s kunnen een leuke afwisseling zijn. Stel filmpjes samen waarin je je mama laat weten dat je haar mist en dat je hoopt elkaar snel weer te kunnen zien. Als je wat technischer onderlegd bent, is het misschien een leuk idee om van de verschillende kinderen (en kleinkinderen) een filmpje te vragen met een persoonlijke boodschap die dan nadien gebundeld wordt tot een videocollage om naar je mama te verzenden.
- Organiseer een ‘Whatsappero” of een E-peritief, waarin je een online bijeenkomst organiseert van verschillende mensen om samen vanuit je eigen kot een drankje te genieten.
- Je kunt overwegen om Moederdag wat uit te stellen. Laat je mama op de officiële Moederdag zeker weten dat je aan haar denkt, maar stel Moederdag voor jezelf uit en vier het samen met Vaderdag. De kans dat we dan (mits de mogelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen) wel op bezoek mogen, lijkt niet ondenkbaar.
- Als partner van de mama, kun je (in geval van kleine kindjes) even substituut juf zijn en samen met je kindje een leuk knutselwerkje maken, dat in normale omstandigheden op school zou in elkaar geknutseld zijn.
Kortom, probeer van deze dag toch nog een mooie dag te maken, eentje waarbij het familiegevoel meer dan ooit de overhand moet nemen. Kom creatief uit de hoek en wij verzekeren je, dit wordt een Moederdag die jullie nooit zullen vergeten.