Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

“Door je zorgen te maken over je cyclus, blijven je maandstonden uit” – mythe of niet?

“Maak je nu maar niet te veel zorgen om je regels, anders krijg je ze zeker niet.” Klinkt deze raad je bekend in de oren? En klopt ze ook? Proberen vrouwen die zwanger willen worden zich het best niet te veel te focussen op hun maandstonden? We doen de factcheck met professor Wilfried Gyselaers!

Blijven je maandstonden uit door stress?

Professor Wilfried Gyselaers: “Stress kan inderdaad een negatieve invloed hebben op je cyclus. We hebben dat bijvoorbeeld al gezien bij jonge meisjes die op hoog niveau ballet dansen. Dat zijn vaak tengere tieners die nauwgezet op hun gewicht letten, omdat ze er piekfijn willen uitzien. De combinatie van de lichamelijke en psychologische stress (want ook de onderlinge concurrentie onder de danseressen is niet te onderschatten) kan wel eens cyclusstoornissen veroorzaken. Dat is ook de reden waarom bijvoorbeeld de maandstonden van meisjes met anorexia uitblijven. Zij brengen hun lichaam evengoed onder hoge stress.”

Stress kan je kans om zwanger te worden beïnvloeden

“De invloed van stress op het lichaam is niet te onderschatten”, zegt professor Wilfried Gyselaers. “Veel koppels raken net zwanger wanneer ze, na een lange periode van proberen, de hoop opgeven. Door niet langer te focussen op de kinderwens, ontspant het lichaam zich beter en dat heeft een gunstig effect op de kans op bevruchting.”

Lees ook onze andere factchecks

Parentia staat je graag bij in (de aanloop naar) je zwangerschap en het ouderschap. We bieden hulp bij je gezinsadministratie en inspireren jonge (wens)ouders. Benieuwd naar nog meer factchecks met professor Wilfried Gyselaers? Lees dan onze factchecks over toxoplasmose, zwangerschapsdementieof alcohol tijdens de zwangerschap!
Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried Gyselaers, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried Gyselaers!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!