Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Je buik verklapt of je zwanger bent van een jongen of een meisje – mythe of niet?

“Wie ‘vooraan draagt’, krijgt een jongen. En mama’s die ‘breed dragen’, krijgen een meisje.” Heb je deze volkswijsheid ook al eens horen waaien en ben je benieuwd of ze waar is? Breek je hoofd niet langer over het antwoord: wij vroegen het aan professor Wilfried Gyselaers, gynaecoloog bij Ziekenhuis Oost-Limburg en hoogleraar aan de Universiteit van Hasselt.

De plaats van de moederkoek bepaalt de vorm van de zwangere buik

Professor Wilfried: “Deze volkswijsheid is een mythe – het is dus niet waar. Een eerste factor die de vorm van de buik van de zwangere mama bepaalt, is de plaats van de moederkoek. De moederkoek kan zich op verschillende plaatsen in de baarmoeder bevinden. Vaak zien we dat wanneer de placenta eerder aan de rugzijde van de mama ligt, de baby naar voren wordt geduwd. Dan krijgt de mama een buik die vooruitsteekt. Ligt de moederkoek eerder vooraan de buik, dan wordt het kindje meer richting de rug van de mama geduwd. En dan draagt de mama dus eerder breed. Wist je trouwens dat mama’s van wie de placenta vooraan ligt, de bewegingen van hun kindje minder sterk voelen? Omdat de placenta de schokken als een spons absorbeert, zijn (schop)bewegingen minder voelbaar dan voor mama’s wiens kindje vooraan ligt.”

De buikspieren van de mama zorgen ervoor dat ze ‘breed’ of ‘vooraan draagt’

Wat nog meespeelt, is de sterkte van de buikspieren van de mama. En die hangt vaak samen met of het de eerste zwangerschap is of niet. Professor Wilfried: “Mama’s die voor het eerst zwanger zijn, hebben vaak sterkere buikspieren dan mama’s die aan een tweede of derde kindje toe zijn. Die buik werd al een of meerdere keren uitgerekt en daardoor zijn de buikspieren van deze mama’s vaak al wat verzwakt. Sterkere buikspieren beletten de buik om sterk naar voren te groeien, waardoor mama’s eerder breed zullen dragen. Bij zwakkere buikspieren zien we dat de mama gemakkelijker ‘vooraan draagt’. Maar alles hangt natuurlijk nog steeds samen met de positie van de moederkoek.”








Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.
Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende zwangerschapsmythes voor aan professor Wilfried, gynaecoloog en verloskundige. Zo kan jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan professor Wilfried!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!