Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mijn kind gaat werk zoeken: wat verandert er en hoe help ik?

Is je kind klaar of gestopt met studeren? Dan is het nu tijd om werk te zoeken. Dat betekent niet enkel motivatiebrieven schrijven en op sollicitatiegesprek gaan, maar ook extra administratie. Je leest hier wat er juist verandert en hoe je je kind helpt in deze zoektocht.

Herinner je kind aan …

Wanneer je student de opleiding afrondt of onderbreekt, zijn er enkele administratieve dingen die jullie niet uit het oog mogen verliezen.

 • Iedere werkzoekende moet zich inschrijven bij de VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel) of de FOREM (Wallonië). Door je in te schrijven, start de beroepsinschakelingstijd. Als je kind na een jaar (360 dagen in Brussel en Wallonië) nog geen werk heeft, kan het zo een inschakelingsuitkering aanvragen.
  • Beëindigt je kind z’n studies in juni of juli, dan schrijft het zich het best in voor 9 augustus. Dan gaat de beroepsinschakelingstijd op 1 augustus van start.
  • Stopt je student in september of op een ander moment tijdens het schooljaar, dan schrijft je zoon of dochter zich het best zo snel mogelijk in. De beroepsinschakelingstijd start dan op het moment van inschrijven.

 • Zolang je zoon of dochter geen werk heeft, in de beroepsinschakelingstijd zit en jonger is dan 25 jaar, is hij of zij via jou verzekerd bij het ziekenfonds. Als je kind 25 jaar is geworden, werk heeft gevonden of een inschakelingsuitkering krijgt, moet hij of zij zich verplicht aanmelden bij het ziekenfonds. De ziekteverzekering maakt deel uit van het sociale zekerheidssysteem. Je kind is dan verzekerd voor medische kosten en kan in enkele gevallen dienstdoen op een uitkering.
  De meeste ziekenfondsen bieden heel wat online diensten aan. Neem zeker een kijkje naar de website van je ziekenfonds. 
 • Informeer je kind over jeugdvakantie. Tijdens het eerste werkjaar heb je nog geen recht op een volledig betaalde vakantie van vier weken. Werkt je kind — jonger dan 25 — minimum één maand in het jaar van afstuderen, dan heeft hij het jaar erop recht op jeugdvakantie. De vakantiedagen waarop je recht hebt, worden aangevuld met jeugdvakantiedagen tot een totaal van vier weken.

Wat verandert er voor jou?

Vlaanderen

Heeft je kind een job gevonden, stopt met zijn studies of is afgestudeerd? Hou dan als ouder rekening met het volgende:

 • Wanneer je kind studeert, heb je als ouder tot de 25e verjaardag wettelijk recht op het Groeipakket. Kinderen die de schoolbanken verlaten, hebben nog 12 maanden recht op het Groeipakket tot hun 25e verjaardag. Ontvangt je kind een sociale uitkering of werkt hij tijdens deze 12 maanden? Dan kan hij zijn recht op het Groeipakket verliezen in bepaalde situaties. Meer informatie over alle voorwaarden kun je op deze pagina terugvinden.
 • Als je kind stopt met studeren en op zoek gaat naar werk, breng je je eigen werkgever op de hoogte. Je kind is vanaf dan niet meer ten laste en dat verandert enkele dingen op je loonbrief.
Brussel

Heeft je kind een job gevonden, stopt met zijn studies of is afgestudeerd? Hou dan als ouder rekening met het volgende:

 • Wanneer je kind studeert, heb je als ouder tot de 25e verjaardag wettelijk recht op kinderbijslag. Is je kind afgestudeerd? Dan heeft hij nog recht op kinderbijslag tijdens de zomervakantie, op voorwaarde dat hij niet meer dan 240 uur werkt tijdens het trimester.
 • Stopt je kind met studeren tijdens het schooljaar? Dan verlies je je recht op kinderbijslag op de eerste dag van de maand die hierop volgt. Is je kind als werkzoekende ingeschreven bij Actiris? Dan kan hij onder bepaalde voorwaarden nog recht hebben op kinderbijslag tijdens zijn beroepsinschakelingstijd.
 • Als je kind stopt met studeren en op zoek gaat naar werk, breng je je eigen werkgever op de hoogte. Je kind is vanaf dan niet meer ten laste en dat verandert enkele dingen op je loonbrief.
Wallonië

Heeft je kind een job gevonden, stopt met zijn studies of is afgestudeerd? Hou dan als ouder rekening met het volgende:

 • Wanneer je kind studeert, heb je als ouder tot de 25e verjaardag wettelijk recht op kinderbijslag. Is je kind afgestudeerd? Dan heeft hij nog recht op kinderbijslag tijdens de zomervakantie, op voorwaarde dat hij niet meer dan 240 uur werkt tijdens het trimester.
 • Stopt je kind met studeren tijdens het schooljaar? Dan verlies je je recht op kinderbijslag op de eerste dag van de maand die hierop volgt. Is je kind als werkzoekende ingeschreven bij de FOREM? Dan kan hij onder bepaalde voorwaarden nog recht hebben op kinderbijslag tijdens zijn beroepsinschakelingstijd.
 • Kinderen geboren sinds 1 januari 2001 hebben een “semi-automatisch” recht op kinderbijslag tot het einde van de maand van hun 21e verjaardag onder bepaalde voorwaarden. Nadien moet de jongere zijn statuut als student of werkzoekende bewijzen om zijn recht op kinderbijslag te behouden tot zijn 25e verjaardag.
 • Als je kind stopt met studeren en op zoek gaat naar werk, breng je je eigen werkgever op de hoogte. Je kind is vanaf dan niet meer ten laste en dat verandert enkele dingen op je loonbrief.

Hoe kun jij je kind helpen met werk zoeken?

Vacatures zoeken, motivatiebrieven versturen en op sollicitatiegesprek gaan … Een job zoeken is een heel karwei. Je kind kan wel wat ondersteuning gebruiken. Deze tips kunnen helpen:

 • Het eerste sollicitatiegesprek is een compleet nieuwe ervaring. Je kunt je kind op dit moment voorbereiden door samen te oefenen. Neem als ouder de rol van recruiter aan en laat je kind zich kort en bondig voorstellen of stel andere sollicitatiegerelateerde vragen. Oefening baart kunst en het zorgt er ook voor dat je kind minder stress heeft wanneer hij of zij echt op gesprek gaat.
 • Solliciteren kan een frustrerende ervaring zijn. Er is veel concurrentie op de jobmarkt, dus het kan zijn dat je kind niet meteen werk vindt. Omdat afwijzing nefast is voor het zelfvertrouwen en de mentale gezondheid, is het belangrijk je kind positief te stimuleren. Spoor je zoon of dochter aan om te blijven investeren in hobby’s en andere manieren om te ontspannen.
 • Onderzoek toont aan dat het voor schoolverlaters gemiddeld 7,5 maanden duurt om werk te vinden. Wees hier realistisch in. Maar de aanhouder wint, natuurlijk.
 • Schakel de hulp in van een online sollicitatiecoach bij de VDAB, Actiris of de FOREM. Je kunt er terecht met al je sollicitatievragen, om je motivatiebrief na te lezen, of om je sollicitatiegesprek te oefenen.

Bronnen:
Vdab.be

Vlaanderen.be
Rva.be
Leforem.be
Jeminforme.be
Bruxelles-j.be
Be.brussels

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!