Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Wanneer is overgewicht bij kinderen een probleem?

Maar liefst 1 op 4 kinderen in België is te zwaar en dat cijfer dreigt nog te stijgen. Je wilt uiteraard dat je kind gezond én gelukkig opgroeit. Daarom is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan een gezonde levensstijl aannemen. Lijdt je kind toch aan overgewicht? Dan is het belangrijk om op tijd professionele hulp in te schakelen. Wij vertellen je wanneer je het best aan de alarmbel trekt.

Help, mijn kind heeft overgewicht! 

Kinderen met overgewicht hebben meer kans op chronische ziektes (zoals diabetes type 2) in hun latere leven. Daarnaast zorgt obesitas vaak voor onzekerheid en een laag zelfbeeld. Je wilt uiteraard koste wat het kost vermijden dat je kind ongezond of ongelukkig is, maar panikeer ook niet té snel. Wanneer je vermoedt dat je kind te zwaar is, ga je het best eens langs de huisarts. Een arts kan bepalen of er echt sprake is van overgewicht en kan ook de oorzaak achterhalen. Obesitas is namelijk niet altijd te wijten aan een ongezonde levensstijl. Soms liggen genetische aanleg, een hormonale disbalans of psychologische problemen aan de basis van overgewicht. 

Grijp op tijd in 

Als er overgewicht wordt vastgesteld bij je kind, is het belangrijk om dit serieus te nemen. Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat overgewicht er bij kinderen op latere leeftijd vanzelf uitgroeit, maar dat klopt meestal niet. Uit onderzoek blijkt dat het BMI van kinderen met overgewicht vaak nog toeneemt naarmate ze ouder worden. 

Durf professionele hulp te zoeken 

Wanneer een arts overgewicht bij je kind vaststelt, zal je waarschijnlijk worden doorverwezen naar een professionele diëtiste. Die weet perfect welke voedingsmiddelen noodzakelijk zijn voor een kind dat volop in ontwikkeling is. Je kind zelf op dieet zetten is dan ook uit den boze. Wees niet bang om de stap naar professionele begeleiding te zetten.

Blijf je graag geïnformeerd over gezinsadministratie of handige tips and trics ? Neem een kijkje naar onze blog! 

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!