Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe bescherm je je kroost tegen de tropische temperaturen?

Tijdens een hittegolf is het heel belangrijk om jezelf en de anderen te beschermen. Als volwassene voel je wanneer het je teveel wordt en ga je een pauze nemen in de schaduw, op een koele plek of ga je wat drinken. Baby’s daarentegen zijn niet in staat om zelf hun lichaamstemperatuur te regelen en iets oudere kinderen gaan vaak niet uit zichzelf drinken of de zon ontwijken.
De hitte is niet zonder gevaar en als ouder moet je voor jezelf, maar ook voor je kroost voorzorgsmaatregelen treffen.

Enkele tips!

  • Smeer je oogappeltjes meermaals per dag in met zonnecrème. Kinderen hebben nood aan een zonnecrème met een hoge UV factor. Ga zeker voor factor 50+! Onthoud ook dat blonde of roodharige kinderen een gevoeligere huid hebben en denk bij het insmeren aan de vergeten plekjes zoals oren en tenen!
  • Voldoende water drinken: door de hitte verliest het lichaam heel veel vocht. Het is dus noodzakelijk dat je zelf gaat zorgen voor de hydratatie. Kinderen doen dit meestal niet op zelfstandige basis. Geef je kind regelmatig te drinken, ook al heeft hij of zij geen dorst. Gesuikerde drank is niet aangeraden, ga voor water!
  • Op een hete dag heb je meestal geen zin om te eten, dit is voor je kinderen hetzelfde probleem. Toch is het belangrijk dat je een lichte maaltijd neemt. Misschien kun je gebruik maken van de hittegolf om samen met je kind een fruitijsje te maken. Leuk, verfrissend en bovendien gezond!
  • Verkies lichte katoenen kleding en bescherm het hoofd met een pet of een trendy hoed. Laat je kind nooit bloot, de kleding is een zonnefilter!
  • Op een warme dag houd je je kind best bezig met een rustig spelletje. Een nieuw record touwspringen is tijdens een hittegolf geen goed plan. Een waterspelletje is zeker aangewezen, voor zover er geen grote inspanningen geleverd moeten worden. Je kunt bijvoorbeeld een ballon met water vullen en dan rustig gaan zitten. Gooi de ballon naar elkaar toe en wacht tot de ballon ontploft! Geen ballon in huis? Gooi dan met een natte spons. Gegarandeerd plezier!
  • Op de warmste uren van de dag blijf je best binnen met je kinderen. Zoek thuis de koelste plek en speel een gezelschapsspelletje of maak samen een mooie tekening!
  • Moet je dringend boodschappen doen? Laat je kind nooit achter in de wagen, ook al ben je maar enkele minuten weg. De temperatuur stijgt in de wagen heel snel
  • Water, waterspelletjes, waterplezier natuurlijk! Tuin of geen tuin, waterspelletjes zijn op warme dagen een goede optie. Verkies een zwembadje of een emmer, haal wat bekers of flessen boven (noem maar op), je oogappel maakt vast plezier! Kan het niet in de buitenlucht? Geen probleem, laat je kind regelmatig in de badkamer met wat water spelen. Uiteraard onder toezicht!
  • Heb je thuis airco? Let dan zeker op het temperatuurverschil als je met je gezin naar buiten gaat. Een verschil van meer dan 7 graden is niet aangewezen.
  • Denk er ook aan dat bepaalde materialen zoals rubberen tegels en speelmatten, zand en stenen heel warm worden. Laat je kind niet blootvoets rondlopen! Ook voetjes kunnen ernstige brandwonden oplopen. Tip : kun je je hand niet langer dan 7 seconden plat op een oppervlakte houden, dan is het te warm om met blote voetjes rond te lopen.

Een laatste weetje!

Ziezo beste ouder, je bent voorbereid! Denk er ook aan dat kinderen niet altijd kunnen verwoorden hoe ze zich voelen. Vertoont je kind tekens van prikkelbaarheid, krampen, overmatig zweten, rusteloosheid, weinig urineproductie? Haal het meteen uit de zon en breng het naar een koele plek. Indien dit niet helpt raadpleeg je best een dokter.

Nog meer handige tips? Raadpleeg dan zeker onze Parentia-blog!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!