Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Tips voor papa’s: zo help je écht tijdens de bevalling

Als aanstaande papa of partner voel je je misschien wat machteloos wanneer mama weeën krijgt. En tijdens de bevalling sta je misschien al helemaal met de handen in het haar. Geen zorgen, ook jij speelt een belangrijke rol bij de geboorte van je kindje. Je kunt namelijk veel doen om mama te steunen tijdens haar (jullie) prachtprestatie!

Voorbereiding is alles (of doet toch veel)

Niet alleen mama moet zich voorbereiden op de bevalling, ook jij hebt heel wat huiswerk na de bezoekjes aan de gynaecoloog of vroedkundige. Volgt je partner een pufklas of een andere (online) cursus? Ga dan eens mee, zodat je tips kunt meepikken én laat zien dat je mama steunt. Daarnaast zijn er heel wat interessante boeken over bevallen of over het vaderschap. Een tripje naar de bibliotheek of naar de boekenhandel is dus zeker aan te raden.

Praten, praten, praten

De communicatie tussen ouders is zo belangrijk! Praat daarom niet alleen over koetjes en kalfjes – de babykamer of de geboortelijst bijvoorbeeld – maar ga ook moeilijke gesprekken niet uit de weg. Wat verwacht je partner van jou tijdens de bevalling? En wat als het anders loopt dan gepland?

‘Lees’ je partner

Overstelp de mama niet met vragen wanneer het zover is, maar probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren. Voel aan wat je partner nodig heeft: peptalk of juist een stil moment. Goedbedoelde grapjes zijn niet altijd op hun plaats (of soms net wél). Probeer de emoties van de mama dus zoveel mogelijk te ‘lezen’.

Geef haar vertrouwen

Tijdens de bevalling ben jij mama’s steun en toeverlaat. Laat haar dat ook weten. Steun bieden, kan op allerlei verbale en non-verbale manieren: een hand geven om in te knijpen, haar (onder)rug masseren, iets te eten of te drinken halen of luidkeels supporteren. Jullie zijn een team!

Keep calm!

Probeer jouw eventuele ongerustheid te temperen en stel je partner gerust. Ze kan dit! Samen panikeren is geen goed plan. Vertrouw op de verpleging, de gynaecoloog en/of de vroedkundige. Voel je dat het je even te veel wordt? Kun je bijvoorbeeld niet tegen bloed? Ga op tijd even rustig zitten en haal eens diep adem.

Is je kindje er eindelijk? Proficiat! Vanaf nu betaalt Parentia je Groeipakket (in Vlaanderen) of kinderbijslag (in Brussel of Wallonië) elke maand stipt uit. Ben je op dit moment aangesloten bij een ander kinderbijslagfonds of uitbetalingsactor? Maak gerust de overstap. Je bent altijd welkom bij ons.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!