Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe zit het met de baby blues?

Negen maanden lang droomde je van het moment waarop je de miniversie van jezelf dicht bij jou kon houden. Je dacht na over het intense geluk dat dat gevoel je zou brengen. De dag zelf voel je vreugde, trots en liefde voor je kind, maar tegelijkertijd ook angst.
Je huilt zonder duidelijke verklaring en je voelt je alleen en depressief. Dat gevoel is niet erg en overkomt vele jonge moeders, vaak zelfs zonder dat ze zich ervan bewust zijn. Meer zelfs, in tegenstelling tot wat de meesten denken, treft deze periode van leegte ook de papa’s.
De baby blues of ‘het syndroom van de derde dag’ komt bij de moeder voor in de eerste dagen volgend op de bevalling. Het is geen ziekte en gaat vaak vanzelf over zonder medicatie. Het is eigenlijk een overgangsreactie die we kunnen verklaren door een sterke stijging in de hormonenspiegel die volgt op de bevalling, de aanmaak van melk, een verhoging van stress en een gebrek aan slaap voor de moeder. Voor de vader zijn het nieuwe verantwoordelijkheden en verplichtingen die hem angst kunnen inboezemen. Daarenboven voelt hij zich dikwijls hulpeloos, toekijkend op de relatie tussen moeder en baby.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen verschillen van vrouw tot vrouw maar vertalen zich dikwijls in het huilen zonder reden, gevoelens van verwarring, geïrriteerdheid, onzekerheid, hooggevoeligheid,…

Hoelang duurt de baby blues?

In het algemeen duurt deze fase ongeveer enkele dagen tot 1 à 2 weken.

Hoe kan ik de baby blues makkelijker doorstaan?

Praat erover! Het belangrijkste is dat je de mensen rond je laat weten dat je je niet goed voelt. Je hoeft je niet te schamen of bang te zijn om je gevoelens op dat moment te delen. Op de materniteit zijn de vroedvrouwen er om je gerust te stellen. Laat je omringen door de papa van je kindje en de mensen die je nauw aan het hart liggen. Twijfel niet om hun je angsten en overvloed aan emoties te laten weten en zoek bij deze mensen hulp wanneer je je overweldigd voelt.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!