Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

De postnatale depressie

De postnatale depressie is een erkende vorm van depressie die volgt op de periode na de bevalling en die blijft aanhouden. Er bestaat geen eenduidige oorzaak voor deze depressie maar meerdere factoren kunnen een rol spelen in het triggeren ervan. We denken hierbij aan sociale factoren, hormonale factoren, psychologische factoren, … Postnatale depressie is niet te verwarren met de baby blues.

De symptomen van de postnatale depressie

Afhankelijk van de intensiteit van de depressie spreken we van:

  • de lichte postnatale depressie die wordt gekenmerkt door manifestatie van vermoeidheid, slaapproblemen, verlies van libido, schuldgevoel omwille van de onmogelijkheid om volledig aan de noden van het kind te kunnen tegemoetkomen, geïrriteerdheid of agressiviteit tegenover je naasten.
  • de zware postnatale depressie die het leven van moeder en kind op het spel kan zetten en die de relatie tussen moeder en kind zwaar kan verstoren. Deze vorm van depressie toont de klassieke tekenen: een gevoel van onbekwaamheid, schuldgevoelens, zelfbeschuldiging met betrekking tot slechte zorg voor het kind, angst en soms zelfs gedachten van zelfdoding. Dit leidt tot een afname van de zorgmomenten, een vermindering van interactie tussen moeder en kind en een afname van speelse momenten.

Duur van de postnatale depressie

Vanaf 3 weken na de bevalling, spreken we niet meer van de baby blues, maar eerder van een postnatale depressie. Zoals bij depressies in het algemeen, kan je nooit echt inschatten hoelang dit zal duren.

Behandelen van de postnatale depressie

Bovenop het feit dat jij je slecht voelt, heeft een postnatale depressie ook een impact op de mensen om je heen. In het bijzonder je partner, maar ook je kindje. De gevoelens die je ervaart, kunnen een afstand creëren tussen jou en je kindje en kunnen het tot stand brengen van een geruststellende  band en een band van affectie bemoeilijken. Om die dingen te voorkomen, zijn er verschillende behandelingen of combinaties van behandelingen mogelijk.

  • Medische opvolging: net zoals bij de baby blues, is het belangrijk dat je er over praat. Dat je je gevoel naar buiten brengt. Meer zelfs, praat erover met de mensen om je heen. Het is aangeraden je huisarts te raadplegen of met een psychologe of psychiater te praten.
  • Anti-depressiva: praat erover met je arts. Anti-depressiva kunnen je humeur stabiliseren.
  • Levenshygiëne : verbeter je mentale gezondheid door zorg te dragen voor jezelf en je lichaam. Zorg er tijdens je postnatale depressie voor dat je voldoende rust, gezond en evenwichtig eet en dat je stress vermijdt.

Bronnen:

  • Plateforme de Concertation en Santé Mental de la Province de Luxembourg
  • Gyn & Co
  • Passeport Santé
  • naître et grandir

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!