FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Hoe overleef je een (lange) vlucht met kids? Inclusief toptips van ouders die alles al hebben meegemaakt!

Als je dacht dat je de lange vlucht komende zomer kon gebruiken als excuus om eindelijk die serie te bingewatchen of een boek te lezen, think again! Een vliegtuigreis met kleine kinderen is meer een marathon van kinderen bezighouden en overleving, haha! Wij vroegen aan enkele ouders die dit al eens eerder getrotseerd hebben een lading overlevingstips! 

1. Zorg voor een verrassingsrugzakje voor elk kind 

Lobke is mama van 3 en haar toptip? “Vul een rugzakje voor elk kind met nieuw speelgoed, boeken, kleurpotloden, spelletjes. Gooi er dingen in die je kinderen nog niet kennen, want nieuw = interessant. Ik verpak ook goedkope speeltjes in als cadeautjes. Elk uur mag er eentje open. Het is ongelooflijk hoe goed dit werkt!” 

2. Negeer voor één keer schermtijd 

Zorg dat tablets en smartphones vol staan met nieuwe spelletjes en films. Wist je dat je op voorhand Netflix-en/of-Disneyplus films kunt downloaden, zo zijn je kinderen wel enkele uurtjes zoet. Oh, en vergeet die kinderkoptelefoons niet, anders deelt de hele cabine mee in de pret. Johan, papa van een tweeling, tipt: "Wissel af tussen schermen en speelgoed om de kids te verrassen en de schermtijd in toom te houden."

3. Snack attack

Neem stapels snacks mee die niet kruimelen of plakken. Denk aan gedroogd fruit, crackers, of kaasblokjes. Jade, moeder van een energieke peuter én kleuter, adviseert: "Skip de suikerbommen. Ga voor eiwitrijke snacks om die kleine maagjes langer vol te houden."

4. Knip de reis in stukjes

Vertel je kinderen over de vlucht alsof het mini-reisjes zijn. Dit maakt het makkelijker voor hen om te begrijpen wat er gebeurt. "Ik deel de vlucht op in blokken: opstijgen, film kijken, eten, slapen," legt Eva, moeder van drie en pro-vliegtuigreiziger, uit.

Ga je op reis met kinderen? Zorg voor een zorgeloze vakantie met 
deze checklist voor je reisapotheek.

quote: Mama Laura: “Ik zweer bij een opblaasbaar reiskussen dat de vliegtuigstoel in een bedje transformeert!”

Ben je zwanger en wil je met het vliegtuig op vakantie gaan? Ontdek hier ons advies

5. Zorg voor comfy kleding 

Laura is frequent flyer met 3 kinderen en zij adviseert om je kinderen comfortabele kleding aan te trekken. Neem zeker ook een dekentje of hun favoriete knuffel mee. Laura:”Ik zweer ook bij een opblaasbaar reiskussen dat de vliegtuigstoel in een bedje transformeert.”

6. Maak nieuwe vrienden

Sta open voor speelafspraakjes met andere kinderen aan boord. Een nieuw speelvriendje kan de tijd voorbij laten vliegen. Patrick, papa van 3 avontuurlijke kinderen, vertelt: "Onze kinderen vonden meteen twee speelkameraadjes naast ons, en de uren vlogen om!"

7. Houd een paar trucjes achter de hand

Bewaar wat verrassingen voor de moeilijke momenten. Een nieuw boekje, stickers, of een verrassingsapp kan de redding zijn. Tom, papa en vliegreisveteraan, weet: "Een nieuwe activiteit kan het humeur van je kids compleet resetten."

8. Reservekleding is echt een must

Accidentjes gebeuren, vooral met peuters die bijna zindelijk zijn. "Onze kleuter had een ongelukje. Geen reservekleding bij betekent chaos," waarschuwt Anne. Een extra setje kleding of een luier kan een lifesaver zijn! 

9. Neem een plooibuggy mee

Een vliegtuigreis kan best vermoeiend zijn, zeker wanneer je een peuter of kleuter moet dragen op grote luchthavens. Anne’s goede raad? Neem een plooibuggy mee, je kunt hem meenemen tot aan het vliegtuig en je krijgt hem meteen terug als je uitstapt!” Je zult ons later dankbaar zijn voor deze tip. 

10. Negeer boze blikken van andere reizigers en blijf positief!

Ingrid, mama van twee kleuters zegt het zo: “Kinderen zijn luid, dat is gewoon zo. Verwacht je aan meerdere moeilijke momentjes tijdens je vliegtuigreis. Vergeet daarom de boze blikken van de andere passagiers. Jij doet je uiterste best als ouder.” Onze grootste tip? Wanneer je met een positieve instelling vertrekt, zijn lange vluchten met kleine kinderen goed te doen. Blijf positief en later ga je met weemoed terugkijken naar jullie eerste vliegtuigreis met je kind(eren). Wedden we?

Gaat je kindje na de vakantie naar de lagere school?
👉 Download onze gids voor alles wat je moet weten over de overgang naar de lagere school!

BOEKENTIP: Ik ga op reis en ik neem mee…de kinderen!

In deze handige wegwijzer vind je naast alle praktische informatie, ook persoonlijke en inspirerende verhalen van andere gezinnen en massa's slimme tips & tricks! Uitgegeven bij Lannoo, €16,99

Wil je alles weten over reizen met minderjarige kinderen? Ontdek dit artikelop onze blog Heb je een beetje hulp nodig bij je gezinsadministratie? Je kunt bij ons altijd een helder antwoord vinden op je vragen over je gezinsadministratie.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!