FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin
Groeipakket

Met het vliegtuig reizen tijdens je zwangerschap? Niet doen! - Mythe of niet?

“Als je zwanger bent mag je niet meer met het vliegtuig reizen.” Of: “Zou je nog wel op vakantie vertrekken als je zwanger bent?.” Je krijgt als zwangere vrouw heel vaak goedbedoeld advies. Maar is dit advies ook terecht? We klopten aan bij gynaecoloog Wilfried Gyselaers, hij geeft meer uitleg.
Professor Wilfried Gyselaers: Voor de meeste zwangere vrouwen is vliegen niet schadelijk voor hun baby. Er is geen bewijs dat vliegen miskramen, vroeggeboorte of het breken van de vliezen veroorzaakt. Ook zijn de risico's van blootstelling aan straling tijdens incidentele vluchten niet significant genoeg om een risico voor moeder of baby te vormen. Toch is het cruciaal om met een arts of verloskundige te overleggen, vooral als je medische of zwangerschapscomplicaties hebt.”

Wat is de beste tijd om te vliegen?

“De veiligste periode om te vliegen is voordat je 37 weken zwanger bent bij een eenlingzwangerschap, of 32 weken bij een ongecompliceerde tweelingzwangerschap. Dit komt omdat de kans op spontane arbeid toeneemt na deze weken. Heel wat luchtvaartmaatschappijen verbieden vluchten tijdens de late zwangerschap, dus het is essentieel om vooraf even hun beleid te checken.”

Zijn er risico’s?

“Hoewel vliegen veilig is, kan langdurig zitten tijdens lange vluchten het risico op diepe veneuze trombose (DVT) verhogen, een aandoening waarbij bloedstolsels in de benen vormen. Om dit risico te minimaliseren, raden we zwangeren vrouwen aan om losse kleding te dragen, regelmatig water te drinken, en door de cabine te wandelen of zitoefeningen te doen. In sommige gevallen kan het nodig zijn compressiekousen te dragen of preventieve medicatie zoals heparine-injecties te gebruiken.”

Ik ben klaar om op vakantie te vertrekken, welke voorzorgen moet ik zeker nemen?

“Voordat je gaat vliegen, is het belangrijk om de gezondheidsfaciliteiten op je bestemming even te kennen voor het geval je noodzorg nodig hebt. Bespreek eventuele gezondheidsproblemen of complicaties met je zorgverlener om te bepalen of vliegen echt wel een veilige optie is. Wees ook voorbereid op het onverwachte, het kan zijn dat je ongepland moet bevallen of andere medische hulp nodig hebt.” 

Check zeker even je reisverzekering

Controleer of je reisverzekering zwangerschap en zorg voor je pasgeboren baby dekt, mocht je onverwacht bevallen. Zorg dat je alle benodigde documentatie hebt, zoals een brief van je arts of verloskundige, zeker als je in het derde trimester van je zwangerschap bent.

Tip: Je bent zwanger en je hebt een reis gepland. Waar dien je rekening mee te houden als je als toekomstige mama op vakantie gaat. Wij sommen het even hier voor je op.

Zwanger? Vergeet je startbedrag of kraamgeld niet aan te vragen

Wacht niet te lang om je startbedrag in Vlaanderen of je kraamgeld in Brussel of Wallonië aan te vragen, je kan dat doen al doen tijdens je zwangerschap. De uitbetaling gebeurt dan al vanaf twee maanden voor je uitgerekende bevallingsdatum.

Wie is onze expert? 

Professor Wilfried Gyselaers is gynaecoloog en verloskundige in Ziekenhuis Oost-Limburg en hoofddocent aan de Universiteit van Hasselt. Hij is gespecialiseerd in hoogrisicozwangerschappen en de werking van het hart- en bloedvatenstelsel bij zwangere vrouwen.

Je zus, je schoonmoeder, de buurvrouw … Als zwangere mama word je overladen met goedbedoeld advies. En hoewel dat heel leuke, intieme gesprekken van mama tot mama oplevert, doen toch ook heel wat fabeltjes de ronde. Parentia schept duidelijkheid voor jonge ouders en legt bekende ouderschapsmythes voor aan een expert, vroedvrouw, gynaecoloog en verloskundige. Zo kun jij fabeltjes links laten liggen en hou je tijd over voor wat écht telt. Mythe of niet? We vragen het aan Professor Gyselaers!

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!