FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Krijg je financiële steun om de hobby’s van je kind te bekostigen?

Voetbal, dansles, muziekschool, … Kinderen willen graag van alles uitproberen – en het blijft zelden bij één hobby. Maar die activiteiten hebben natuurlijk ook een prijskaartje. Daarom sommen we enkele tips op om de kosten voor de hobby’s van je kids te beperken én wijzen we je de weg naar kortingen.  

Zoek je een hobby voor je kinderen? Als het kriebelt moet je…  

Sporten is een gezonde en nuttige hobby: je geeft je kind niet alleen de kans om zich motorisch te ontwikkelen, er komen ook heel wat sociale vaardigheden bij kijken, zeker bij een teamsport. Bovendien voorzien heel wat ziekenfondsen voor een aantal sportieve hobby’s een kleine tegemoetkoming. Het bedrag van de tegemoetkoming hangt af van je ziekenfonds.
De meeste ziekenfondsen gebruiken hier een specifiek formulier voor, dat ingevuld moet worden door de sportclub.
Ben je je terugbetaling vergeten aan te vragen? Dit kan met terugwerkende kracht, tot exact 2 jaar terug. Ging de activiteit op 1 december 2023 van start? Dan kun je de terugbetaling aanvragen tot 1 december 2025. Aarzel niet om je mutualiteit te contacteren voor bijkomende informatie.

Meerdaagse activiteiten in de vakantie 

Een andere vrijetijdsbesteding die wel eens recht geeft op terugbetalingen zijn sportkampen, openluchtklassen, jeugdkampen en de speelpleinwerking. Informeer bij je mutualiteit naar hun voordelen! Het bedrag en de soort activiteit kan al eens verschillen per ziekenfonds.
Hebben jij en je kind moeite om een kamp te kiezen? Lees hier onze tips voor een leuk vakantiekamp!

Kies slim

Als je je kleuter laat kennismaken met een hobby, weet je het best van tevoren of de hobby binnen het gezinsbudget past. Het zou wel héél sneu zijn om je kind te moeten laten stoppen met zijn hobby omdat er geen geld meer voor is, toch? Informeer daarom steeds naar het inschrijvingsgeld en vraag welk materiaal er eventueel nog aangekocht moet worden. Denk bij voetbal aan voetbalschoenen, maar ook aan scheenlappen, enkele sportoutfits en een sportzak. Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van de bijkomende kosten. Paardrijden en een instrument bespelen zijn vaak iets duurder dan een teamsport of lid worden van een jeugdbeweging. Check ook zeker of de hobby in je eigen agenda past. Lees hier nog extra tips voor de hobbykeuze van je kind

Sparen en laten sparen

Er zijn banken die specifieke spaarrekeningen aanbieden voor de financiering van hobby’s. Het kan nooit kwaad om die optie eens te bekijken. Daarnaast kun je oudere kinderen de waarde van geld bijbrengen door ze zelf mee te laten sparen voor hun (duurdere) hobby. Zo wordt het een gezamenlijk spaarproject voor jou en je kind. We wensen jullie alvast veel hobbyplezier!  

Groeipakket, kinderbijslag en hobbypret 

In Vlaanderen kun je uiteraard het Groeipakket of een deel ervan gebruiken om het inschrijvingsgeld van de hobby’s van je kind te betalen. Ken je het Groeipakket nog niet? In Vlaanderen krijg je per kind een eenmalig startbedrag van € 1.214,49, daarna keert het Groeipakket je een maandelijks bedrag per kind uit. Afhankelijk van je situatie kun je aanspraak maken op extra ondersteuning. Sluit je aan bij Parentia en ontvang je Groeipakket

In Brussel en Wallonië kun je uiteraard de kinderbijslag gebruiken om het inschrijvingsgeld van de hobby’s van je kind te betalen.
In Brussel krijg je kraamgeld van 1.340,90 euro voor je eerste kindje, voor de kindjes die erop volgen ontvang je 609,50 euro. Daarna ontvang je maandelijks je kinderbijslag. Afhankelijk van je situatie kun je aanspraak maken op extra ondersteuning. Sluit je aan bij Parentia en ontvang je kinderbijslag

In Wallonië krijg je per kind een eenmalig kraamgeld van 1.340,90 euro. Daarna ontvang je maandelijks je kinderbijslag. Afhankelijk van je situatie kun je aanspraak maken op extra ondersteuning. Sluit je aan bij Parentia en ontvang je kinderbijslag!


Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!