Vrolijke baby

Alles wat je moet weten over kraamgeld, ook wel geboortepremie genoemd!

Lachen en springende jongen

Hoe moet je je kraamgeld of geboortepremie aanvragen?

Vader en kind

Een kinderbijslagfonds kiezen

Lachend meisje

Wat moet je nog in orde brengen voor de geboorte?

Baby

Wat moet je nog regelen na de geboorte?

Zwanger

Wat als het anders loopt?

Veelgestelde Vragen

Heb je nog praktische vragen in verband met het kraamgeld? Neem dan hieronder een kijkje. Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wie vraagt het kraamgeld aan?

In de praktijk vraagt de mama het kraamgeld of de geboortepremie aan. De wet bepaalt immers dat het kraamgeld aan de mama moet worden uitbetaald.

Waar vraag je het kraamgeld aan?

Terwijl het aanvragen van je kraamgeld en kinderbijslag vroeger via je werkgever gebeurde, moet je dit nu zélf aanvragen. Verwacht je je eerste kindje en woon je in Brussel, dan kies je sinds 1 januari 2019 helemaal zelf wie je kinderbijslag en kraamgeld uitbetaalt. Als je voor Parentia kiest, zit je in ieder geval goed. We helpen je bij je gezinsadministratie, zodat je zeker niets over het hoofd ziet. Zo zorgen we er mee voor dat je kind niets tekortkomt! Je kunt je kraamgeld heel snel en makkelijk aanvragen via onze online tool.

Ben je in verwachting van je tweede of volgende kindje? In dat geval moet je tot 31/12/2021 je aanvraag nog bij je huidige fonds indienen. Via onze ‘word klant wizard’ kun je je wel al bij ons registreren als toekomstig Parentia familielid. Wij brengen de overstap dan voor jou in orde zodra dat mogelijk is. Vanaf 01/01/2022 kun je volledig zelf kiezen, ongeacht of het om je eerste of een volgende kindje gaat.

Hoe vraag je het kraamgeld aan voor de geboorte?

Bij de geboorte van je kind ontvang je een kraamgeld van het kinderbijslagfonds. Ouders die dat kraamgeld op tijd aanvragen, kunnen deze geboortepremie al vanaf twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum krijgen indien er voldaan is aan de voorwaarden. De mama moet bijvoorbeeld gedomicilieerd zijn in Brussel. Dit kun je door een papieren document ter aanvraag in te dienen bij je kinderbijslagfonds (per post of via email). Kies je  voor Parentia, dan kun je je geboortepremie ook makkelijk aanvragen via onze online tool.

Hoe vraag je het kraamgeld aan na de geboorte?

Als je al kinderen hebt waarvoor je kinderbijslag ontvangt, hoef je niets te doen. In dat geval zorgt je huidige kinderbijslagfonds ervoor dat alles in orde komt. Als het echter om je eerste kindje gaat, kun je de geboortepremie  ook nog na de bevalling aanvragen. Stuur ons in dat geval gewoon meteen na de geboorte het originele “Geboortebewijs om het kraamgeld te bekomen” via onze contactpagina (dit bewijs ontvang je bij de geboorteaangifte van de gemeente) of vraag je kraamgeld aan via onze gemakkelijke online tool.

Wie ontvangt het kraamgeld, wanneer ontvang je het en hoeveel bedraagt het?

Bij de geboorte van je zoon of dochter ontvang je als mama een éénmalige geboortepremie. Dat bedrag is bedoeld om de uitzet van je kind te bekostigen! Als je tijdens je zwangerschap je kraamgeld aanvraagt, kun je de premie al twee maanden voor de geboorte ontvangen. In Brussel bedraagt het kraamgeld € 1.314,61 voor een eerste kindje (van een of van beide ouders) en € 597,55 vanaf het tweede. Bij een meervoudige geboorte ontvang je € 1.314,61 per kind.

​​​​​​​Ben je zwanger? Volg dan de stappen in onze online tool en vraag je kraamgeld in een-twee-drie aan!

Op zoek naar een specifiek document? Ga naar onze formulierenpagina