Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Kinderyoga- 'Relax Kids' en babymindfulness

Dankzij de technologische evolutie staan we de klok rond in verbinding met iedereen, overal ter wereld. We merken dat we nog amper tot rust komen. Het evenwicht van onze work-life balance komt soms in gevaar.


Ook van onze kinderen wordt er veel verwacht. Zodra hun ontwikkeling enigszins afwijkt van het standaard model ontstaat er bij ouders onrust en paniek, die ze onbewust overdragen op hun kinderen. Experten geven ons wat tips om innerlijk tot rust te komen en kinderen zowel fysiek als geestelijk gezond te houden.

Zo ook Angelique Maes. Zij is een gepassioneerde kleuterjuf, gelukkig getrouwd en mama van drie kinderen. (https://www.dewittelotus.be).

Haar jarenlange ervaring in de klas leerde haar dat kinderen  nood hebben aan innerlijke rust. De oorzaak? Onze prestatiegerichte maatschappij waarin  ouders kinderen systematisch vergelijken.

Na lang twijfelen besloot Angelique een opleiding tot kinderyogadocent te volgen bij Helen Purperhart in Nederland. Zij getuigt: “Er opende zich een nieuwe wereld die ik verder wil leren kennen”.

Kinderyoga is volgens haar gebaseerd op principes uit de Ayurveda en de Yoga. 

Helen Purperhart vertaalde deze kennis en maakte ze eenvoudig toepasbaar met haar krachtspel. De module is speels, uitdagend en effectief. “Yogatherapie geeft je als kinderyogadocent en kindercoach de mogelijkheid om op lichamelijk en emotioneel niveau op zoek te gaan naar de kracht die nodig is om in balans te komen.” 

Eerst leer je hoe je het krachtspel kunt inzetten in de praktijk. Vervolgens wordt er dieper ingegaan op het effect van yoga bij onbegrepen (buik)pijnklachten bij kinderen. De yogatraditie gaat ervan uit dat er geen duidelijke scheiding is tussen fysieke en emotionele pijn. Beide vormen  worden zowel ervaren in het lichaam als in de geest. De module Ayurveda bevat tal van oefeningen die er op gericht zijn om ‘gewoonten van lijden’ af te leren en nieuwe ‘genezende gewoonten’ aan te leren. Er worden praktische tools aangeboden die kinderen beter leren omgaan met hun onbegrepen klachten.

Kinderyoga volgens Helen Purperhart

Wat is Ayurveda?

Ayurveda, een denksysteem met inzichten over gezondheidszorg afkomstig uit Indië. Het is een doordachte en eeuwenlang beproefde visie op de mens, zijn evenwicht, zijn ziekten en herstel.

Kleuterjuf Angelique besloot nadien ook de opleiding “Relax kids coach” te volgen en, zo getuigt ze: “Dit is een juweeltje om mee uit te pakken “.

Wat houdt Kinderyoga “Relax kids” in ? 

Relax kids yoga komt uit Engeland en is wetenschappelijk onderbouwd. Het is een combinatie van mindfulness en meditatie. De focus ligt op het  unieke karakter en de eigen talenten van elk kind.

Kinderyogasessies duren ongeveer een uur en worden op een speelse, positieve manier gegeven in groepjes van 6 à 7 kinderen. Thematieken verschillen, maar sessies bestaan uit 7 vaste stappen die kinderen de nodige structuur en houvast bieden.

We starten met “inspanning” en eindigen in volledige “ontspanning”.

De 7 vaste stappen van Relax kids

 1. Beweeg en dans: wat gebeurt er allemaal met mijn lichaam als ik in beweging ben? Bijvoorbeeld: versnelde hartslag, transpireren, hijgen.
 2. Speel: spelen van rollenspellen (drama/emotie).
 3. Stretch: yogahoudingen gericht op de ademhaling.
 4. Voel: de kinderen masseren elkaar met onderling respect.
 5. Adem: kinderen leren dat de diepe buikademhaling helpt om tot rust komen.
 6. Geloof: aanleren hoe je complimenten in ontvangst neemt en ze daadwerkelijk gelooft.
 7. Relax: Ontspannen aan de hand van een verhaaltje

​​​​​​​

Wat doet kinderyoga/Relax kids?

Kinderyoga/Relax kids helpt bij:

 • het ontspannen;
 • het opbouwen van zelfvertrouwen;
 • het focussen en concentreren;
 • het ontwikkelen van fantasie en creativiteit;
 • het slapen.

Babymindfulness

Al van in de moederschoot voelt een baby stress bij zijn mama. Eens geboren, wordt hij of zij vaak overal mee naartoe genomen, met weinig aandacht voor zijn eigen tempo. Als je weet dat het ritme van een baby 7 x trager is dan dat van een volwassene, kun je je misschien beter voorstellen welke impact een overbezet gezinsleven op jouw kleintje heeft.  

Wat is babymindfulness precies ? 

Tijdens de sessies (in kleine groepjes, max. 5 à 6 ouders) ligt de aandacht op het “zijn” i.p.v. het “doen” en brengen ouders “qualitytime” door met hun baby in een rustige omgeving. Met bekende kinderliedjes op de achtergrond worden oefeningen uitgevoerd die de band tussen ouder(s) en kind versterken. Ouders zijn aandachtig voor de signalen die hun kind geeft en leren zichzelf de rust te gunnen die ze nodig hebben.

Vanaf wanneer kun je babymindfulness volgen ? 

Babymindfulness kan starten vanaf de geboorte tot de leeftijd van drie maanden.  

Hoe verloopt een sessie babymindfulness ? 

Een babymindfulnesssessie is gebaseerd op het unieke 7-stappen programma van Relax Kids en bevat: beweging, spel, zachte stretchoefeningen, zachte aanrakingen, ademhalingsoefeningen voor ouders, affirmaties en ontspanning.

Voel je je volledig ontspannen? Neem dan zeker nog een kijkje naar onze blog en laat je inspireren.

Bronnen:

 • Helen Purperhart
 • yoga voor kids
 • patricorpus
 • Babymindfulness

  Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

  De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

  levensfase
  topics

  Stel je vraag online

  Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!