FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Mild ouderschap: wat is dat?

Je hebt er misschien al wel iets over horen waaien: mild ouderschap. Psychologe Nina Mouton pleit voor een milde opvoeding: niet alleen mild zijn voor je kind, maar ook voor je omgeving en jezelf. Ze helpt je om (opnieuw) meer te luisteren naar je buikgevoel als moeder of vader. Maar wat bedoelt ze daar precies mee?

Mild ouderschap is loslaten

Wie mild ouderschap wil bereiken, moet leren loslaten. Alle voornemens die je maakte voor je zelf kinderen had, moet je laten varen. Jonge ouders mogen gerust aanvaarden dat niet alles perfect is. Dat zal het nooit kunnen zijn. Wees dus mild, in de eerste plaats voor jezelf, wanneer je de hoge standaard die je eerst voor jezelf had ingesteld, niet (altijd) haalt.

De druk van het ouderschap

Druk op de schouders van ouders is van alle tijden, volgens Nina Mouton. Vroeger moesten gezinnen elke zondag naar de kerk, vandaag moeten we het perfecte plaatje op onze sociale media posten. En die mooie kiekjes leveren ouders stress op, hoe zeer ze zich er ook van bewust zijn dat enkel de mooie momenten een plekje op Instagram of Facebook krijgen. Ouders bij wie het even wat minder goed gaat, krijgen het gevoel dat ze falen. Maar het is dat kritisch stemmetje in je hoofd dat je het zwijgen moet opleggen zodat je plaats kunt maken voor mildheid. Die mildheid is verbonden aan je eigen buikgevoel als moeder of vader.

Mild ouderschap: nooit meer straf?

Als je kind onwenselijk gedrag stelt, is het vooral belangrijk om je af te vragen vanwaar dat gedrag komt. Wat wil je kindje je precies vertellen? Op die manier verbind je beter met je kind dan op het moment dat je hem of haar gaat straffen voor het vervelende gedrag. Bovendien lijk je zo voorwaarden te creëren voor je liefde. Dat is natuurlijk niet zo, maar dat weet je kindje niet. Door met milde bewoordingen over je kindje te praten – je zoon is geen “huilebalk”, maar “hij huilt veel” – blijf je beter in staat om te connecteren met elkaar en aan te voelen wat er werkelijk scheelt.

Mild partnerschap

Bij mild ouderschap komt ook mildheid voor je partner kijken. Aanvaard dat jullie minder tijd samen hebben en dat dat ook niet meteen weer verandert. Wees begripvol voor mekaar en luister naar mekaars behoeften. Ook jullie band zal daardoor alleen maar beter worden!

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook onze andere blogs over de opvoeding en verzorging van kinderen.

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!