FR
NL

Ik woon in...

Ontdek onze informatie op maat van jouw gezin

Je kind zindelijk maken: hoe begin je eraan?

Is het tijd voor je kind om zindelijk te worden? Dan vraag je je vast en zeker af hoe je daar als ouder bij kunt helpen. Zindelijkheidstraining gaat bij sommige peuters van een leien dakje, bij anderen gaat het wat moeizamer. We geven je graag vijf tips om je kindje te leren op het potje te gaan. 

Zindelijkheidstraining: wanneer beginnen?

Experts zeggen dat je kind lichamelijk klaar is rond de leeftijd van 18 maanden. Dit verschilt uiteraard van kind tot kind. Controle hebben over de sluitspieren is belangrijk.
Je begint eerst met zindelijkheid overdag. Voor ’s nachts zul je nog enkele maanden geduld moeten uitoefenen.

Zindelijk worden = besef bijbrengen 

De eerste stap in zindelijkheidstraining is bewustmaking. Help je kind te beseffen dat hij of zij kaka of pipi moet doen, bijvoorbeeld wanneer de gezichtsuitdrukking van je kleintje verandert of je peuter ergens stil in een hoekje gaat zitten. Neem je kind ook eens mee tijdens je eigen toiletbezoek: gelegenheden genoeg om dingen uit te leggen of vragen van je kindje te beantwoorden. Probeer ook al snel om je kleintje het verschil tussen een droge of natte pamper bij te brengen.

Hou het tof 

Je kind op het potje leren gaan kan soms een frustrerende activiteit zijn. Toch is het heel belangrijk om de sfeer steeds ontspannen te houden. Druk leggen op je kind of het bestraffen wanneer het eens misgaat, heeft een omgekeerd effect. Zing liedjes nadat zoon- of dochterlief flink op het potje ging, lees verhaaltjes voor over diertjes die op het potje gaan, … Er bestaan ook online filmpjes die je kind kunnen helpen om zindelijk te worden. In een eerste fase kun je een beloningssysteem met stickers gebruiken.

Is je kindje redelijk zindelijk? Stel vaste regels in:

  • Billetjes veeg je altijd van voor naar achter af
  • Was de handjes na het toiletbezoek

Dezelfde regels, ook bij familie of in de crèche 

We hoeven je niet te vertellen dat consequent zijn belangrijk is bij de opvoeding van kinderen. Dat is bij zindelijkheidstraining niet anders. Daarom is het belangrijk dat je kindje bij iedereen op dezelfde manier de broek droog leert houden. Oma, opa, tante, de crèche… Breng hen allemaal op de hoogte van de potjestraining en hoe ze eraan kunnen meewerken. Tip: start met de zindelijkheidstraining in de zomer. Als je werksituatie het toelaat, kun je meer tijd met je kind doorbrengen en kun je het in de blote billen laten rondlopen. Daardoor voelen de kindjes sneller dat hun billetjes nat worden én heb jij minder werk met het wassen van de kledij!

Tools: potje, opstapje en/of verkleinbril 

Potjes zijn natuurlijk hét hulpmiddel bij uitstek. Leer jongens, zoals de meisjes, zittend plassen op het potje. In hurkzit met de beentjes een beetje wijd en voetjes goed op de grond, kunnen de bekkenbodemspieren het best ontspannen.
Maar sommige kindjes vertonen al eerder interesse in het hele wc-gebeuren. In dat geval kun je het potje overslaan, of aanvullend gebruiken. Een opstapje en een verkleinbril zijn ideaal voor de kleintjes die al meteen voor het grote werk gewonnen zijn. Veel succes met de training en … hou het droog. ;-) ​​​​​​​

Ben je op zoek naar andere nuttige tips voor ouders? Neem dan eens een kijkje op onze Parentia-blog

Bereken het bedrag van je Groeipakket in enkele stappen. Begin met 1 kind. Je kunt later andere kinderen toevoegen.

De berekening van het Groeipakket gebeurt op basis van de geboortedatum van je kind én het adres waar je kind woont.

levensfase
topics

Stel je vraag online

Vul ons formulier in en wij komen zo snel mogelijk bij je terug!